Cum a modificat Iranul dronele furnizate Rusiei pentru a provoca daune maxime infrastructurii energetice a Ucrainei

Vineri, 10 Februarie 2023, ora 23:46
2753 citiri
Cum a modificat Iranul dronele furnizate Rusiei pentru a provoca daune maxime infrastructurii energetice a Ucrainei
Pagube provocate de dronele iraniene/ FOTO: PSB

Iranul modifică dronele de atac pe care le livrează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime instalațiilor de infrastructură din Ucraina, informează CNN, citând un nou raport de investigație al organizației Conflict Armament Research (CAR) din Marea Britanie.

Grupul de investigații a examinat focosul neexplodat al unei drone iraniene Shahed-131 descoperit în regiunea Odesa în octombrie. Potrivit analiștilor, focoasele, de aproximativ doi metri, au fost „modificate în grabă cu straturi prost montate de zeci de fragmente mici de metal” care se împrăștie pe o rază mare la impact.

În jurul perimetrului focosului au existat și 18 „încărcări” mai mici, care, atunci când sunt topite de exploziv, sunt capabile să străpungă armura și să creeze un fel de efect exploziv de „360 de grade”, se arată în raportul CAR.

Combinația acestor elemente crește semnificativ capacitatea focosului de a distruge ținte precum centralele electrice, rețelele de distribuție, liniile electrice și transformatoarele mari și puternice, potrivit raportului. De asemenea, complică foarte mult lucrările de reparații.

„Au existat multe speculații că, probabil, acești explozivi sunt ieftini și simpli”, a declarat pentru CNN Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care lucrează la raport. „Dar privind focosul, este clar că s-a gândit mult pentru a se asigura că poate provoca cât mai multe daune posibile infrastructurii pe o rază mare”.

Rusia a lansat peste zece lovituri masive împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, folosind simultan zeci de rachete și drone fabricate iranian. Aceste atacuri au ucis zeci de civili și au deteriorat grav sistemul energetic al Ucrainei, provocând întreruperi de energie, încălzire și apă în toată țara și forțând autoritățile să impună întreruperi de curent.

Direcția principală de informații militare ucrainene a declarat pe 4 ianuarie că forțele ruse au folosit aproximativ 660 de drone Shahed-131 și -136 de fabricație iraniană în Ucraina de la prima lor folosire în septembrie 2022.

Rusia a devenit dependentă de dronele iraniene, deoarece acestea reprezintă o alternativă ieftină la rachetele de precizie, al căror stoc armata rusă l-a epuizat semnificativ.

Atacuri masive la o zi după turneul lui Volodimir Zelenski în Europa

Rusia a lansat vineri, 10 februarie, „atacuri masive” cu rachete și drone, la o zi după turneul lui Volodimir Zelenski în Europa. Sirenele de raid aerian au fost declanșate în mare parte din țară vineri dimineață.

„Inamicul a lovit orașe și facilități de infrastructură critică”, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei, adăugând că șapte drone kamikaze de fabricație iraniană au fost lansate din Marea Azov și șase rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

Forțele aeriene au precizat că au doborât cinci drone și cinci rachete Kalibr.

Rusia a efectuat, de asemenea, un atac masiv cu „până la 35 de rachete antiaeriene ghidate” în regiunea Harkov din est și regiunea Zaporojie din sud, relatează AFP.

În Harkov „au fost vizate instalații critice și de infrastructură”, ceea ce a dus la incendii, dar care au fost stinse rapid, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov.

El a precizat că nimeni nu a fost rănit, dar că unele părți ale orașului au rămas fără curent electric.

„Infrastructura energetică și industrială” a suferit pagube în Zaporojie, lăsând secțiuni ale orașului fără electricitate, a declarat oficialul local Anatoli Kurtev. Kurtev a declarat că au fost înregistrate 17 lovituri în decurs de o oră – „cel mai mare număr” de la invadarea Rusiei în urmă cu aproape un an.

Operatorul energetic ucrainean Ukrenergo a declarat că „mai multe instalații de înaltă tensiune” au fost afectate în estul, vestul și sudul Ucrainei, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică în unele zone.

Rusia a vizat și „centrale electrice și instalații ale sistemului de transmisie”, a declarat Ukrenergo, adăugând că au fost instituite întreruperi de urgență ale energiei electrice.

Conflictul escaladează în sud și est

Kievul a anunțat în ultimele zile un nou asalt din partea Moscovei, în apropierea zilei de 24 februarie, când se împlinește un an de la invazie.

Analiștii militari spun că președintele rus Vladimir Putin mizează pe timp și speră că sprijinul Europei pentru Ucraina va scădea, relatează Associated Press.

Agenția de informații militare de la Kiev a declarat că forțele rusești au lansat o ofensivă în regiunile Donețk și Luhansk, parțial ocupate, cu scopul de a prelua controlul total al întregii regiuni industriale, cunoscută sub numele de Donbas.

Forțele rusești au lovit joi infrastructura critică din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și au lansat mai multe lovituri asupra infrastructurii energetice din Zaporojie vineri dimineață.

În Harkov, autoritățile încă încercau să stabilească informații privind victimele și amploarea distrugerilor, primarul Ihor Terekhov afirmând că ar putea exista întreruperi ale încălzirii și ale furnizării de electricitate și apă.

În orașul Zaporojie, forțele rusești au lovit de 17 ori în doar o oră, vineri dimineață, potrivit lui Anatoli Kurtiev, secretar al Consiliului municipal.

Oficialul ucrainean a spus că loviturile au vizat infrastructura energetică: „În doar o oră, au fost documentate 17 lovituri inamice în oraș – cel mai mare număr de la începutul invaziei la scară largă. Informațiile privind amploarea pagubelor și a victimelor sunt în curs de actualizare”, a spus acesta, potrivit CNN.

Întrebat dacă este de acord că ofensiva rusă a început deja, Pavlo Krilenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat joi: „Da, cu siguranță”.

În jurul mai multor orașe, precum Bahmut, Avdiivka și Vuhledar, care au fost martore ale unora dintre cele mai sângeroase bătălii din război, „forțele și mijloacele inamicului se intensifică acolo cu o intensitate zilnică”, a spus oficialul ucrainean, citat de Reuters.

De asemenea, guvernatorul din Luhansk, Serhii Haidai, a declarat joi că „în ultima săptămână… până la 10 zile, frecvența bombardamentelor a crescut. Numărul zilnic de atacuri a crescut”.

El a spus că a avut loc un nou asalt major al Rusiei în jurul Kreminna, de-a lungul unei porțiuni nordice a frontului de est, dar că forțele Moscovei „nu au avut un succes semnificativ”.

Zona mai largă a Donbasului din estul țării, formată din Donețk și Luhansk, a fost unul dintre obiectivele majore ale Rusiei, iar Kremlinul le-a declarat în toamnă ca fiind printre cele patru teritorii anexate, în urma unor referendumuri denunțate de Occident ca fiind falsificate.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #Rusia, #invazie, #Iran, #drone, #modificare, #pagube , #Razboi Ucraina