Teritoriile ocupate ale Ucrainei vor fi transformate în districtul Crimeea, condus de Dmitri Rogozin

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 13:31
5123 citiri
Teritoriile ocupate ale Ucrainei vor fi transformate în districtul Crimeea, condus de Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin, fost șef al Roscosmos. FOTO: deccanherald.com

Patru regiuni ucrainene ocupate de ruși și Crimeea anexată ar putea deveni un singur district rusesc după așa-zisele referendumuri, denunțate de Kiev și Occident.

Districtul ar urma să fie condus de fostul șef al programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin scrie publicația rusă „Vedomosti”, citând o sursă din Consiliul Federației Federației Ruse și apropiată guvernului de ocupație al Crimeei.

„În Rusia, se poate crea un nou district federal - Crimeea, care va include peninsula însăși, și regiunile LPR, RPD, precum și Zaporojie și Herson s-au alăturat în urma referendumurilor”, susțin mass-media rusă.

Potrivit ziarului, Dmitri Rogozin, fost vicepremier și fost șef al Roscosmos, apropiat de Putin, ar putea deveni reprezentantul autorizat al președintelui rus în districtul nou creat. Această informație a fost confirmată ziarului de mai multe surse de la Kremlin.

„Decizia finală cu privire la Rogozin va fi luată în viitorul apropiat și, cel mai probabil, va fi pozitivă”, scrie ziarul.

Necesitatea creării unui nou district federal este justificată de „situația dificilă” privind așa-numitele „referendumuri de aderare”, și „este nevoie de un greu politic” pentru a gestiona regiunea.

O altă sursă apropiată administrației Putin a explicat numirea lui Rogozin ca „un mare front de lucru”.

Dmitri Rogozin, în vârstă de 58 de ani, își așteaptă noua misiune încă din 15 iulie, când a plecat de la conducerea Roscosmos. Întrebat în acea zi despre demisia lui Rogozin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acest act nu are legătură cu vreun reproș la adresa activității sale și că va fi numit într-o altă funcție „în timp util”.

Născut la Moscova și fiu al unui general locotenent sovietic, Rogozin a luptat în războiul moldo-rus, la începutul anilor '90, de partea separatiștilor transnistreni. Ales deputat în 1997, el s-a erijat într-un apărător al rușilor din fostele republici sovietice. Este unul dintre cofondatorii coaliției patriotice Rodina și fondator al partidului „Rusia Mare”, apărut în 2007.

Dmitri Rogozin a deținut mai multe posturi de rang înalt, fiind primul reprezentant special al președintelui Rusiei pentru regiunea Kaliningrad pe problema extinderii Uniunii Europene, președinte al Comisiei de Externe din Duma de Stat, vicepreședinte al Dumei de Stat, reprezentant permanent al Rusiei la NATO, viceprim-ministru și director general al Roscosmos.

Putin va anunța anexarea vineri, 30 septembrie

Vladimir Putin se va adresa vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale Parlamentul rus, iar Ministerul britanic al Apărării notează că discursul ar putea fi folosit pentru a se anunța în mod oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate.

Instituția notează că există o posibilitate realistă ca Putin să folosească discursul pentru a anunța oficial aderarea regiunilor ucrainene, având în vedere că mai multe referendumuri sunt în desfășurare în aceste zone, urmând să se încheie, miercuri, 27 septembrie.

„Liderii Rusiei speră aproape sigur că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a 'operațiunii militare speciale' și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict”, susțin serviciile secrete militare britanice.

Vineri, autoritățile pro-ruse instalate în cele patru regiuni ucrainene aflate sub controlul Moscovei au declanșat referendumurile de alipire la Rusia după pregătiri grăbite. Localnicii au spus că autoritățile nici măcar nu au încercat să convingă oamenii și că voturile stau sub semnul represiunii.

În interviurile acordate unor instituții media rusești, viceguvernatorul numit de Rusia în regiunea ocupată Herson a afirmat că în regiune au fost deschise 198 de cabine de vot. "Viitorul nostru face parte dintr-o singură țară, mare și unită", a declarat Kirill Stremousov. Un videoclip din Donețk ar fi arătat "comisii mobile de votare" mergând din casă în casă, cerând oamenilor să vină în curte și să voteze, atrăgând electoratul cu difuzoare.

Stremousov a afirmat în mod fals că votul a respectat toate standardele electorale internaționale.

Încă din primăvară au existat zvonuri că Kremlinul plănuia să voteze în estul Ucrainei, dar Moscova a sperat să obțină controlul deplin asupra celor patru regiuni înainte de a organiza referendumul.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Ucraina, #referendum, #Donbas, #Rusia, #anexare, #districtul, #Crimeea, #Dmitri Rogozin, #Vladimir Putin , #Rusia