Bloomberg: Valul de demiteri și demisii în rândul demnitarilor din Ucraina este un semn de societate sănătoasă

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 23:28
2315 citiri
Bloomberg: Valul de demiteri și demisii în rândul demnitarilor din Ucraina este un semn de societate sănătoasă

În ciuda circumstanțelor teribile, presa independentă ucraineană îi ține pe oficiali sub lupă. Acest lucru nu se întâmplă în Rusia lui Vladimir Putin.

Răspândirea bruscă a scandalurilor de corupție în Ucraina sfâșiată de război nu este neașteptată după aproape un an de război. Cu toate acestea, ar trebui comparată cu Rusia, unde lipsesc cu desăvârșire astfel de dezvăluiri. Pe acest fond, scandalurile sunt, de fapt, un semn de putere extraordinară într-o țară care supraviețuiește doar datorită unei armate eroice și a unui sistem occidental de susținere, scrie Leonid Berșidski pentru Bloomberg.

Weekendul trecut, cunoscutul jurnalist de investigație Iuri Nikolov a publicat în Zerkalo Nedeli contractul Ministerului Apărării privind achiziționarea de produse alimentare pentru militari la prețuri cu 50% sau mai mari decât prețurile de vânzare cu amănuntul. Ministerul Apărării a negat că ar fi încălcat legea, dar nu a negat de fapt specificul informațiilor lui Nikolov. De când Rusia a atacat în februarie anul trecut Ucraina, achizițiile Ministerului de la Kiev au fost clasificate și, prin urmare, nu au fost reflectate în cel mai nou sistem de licitație publică al Ucrainei, Prozorro.

Oficialii departamentului au refuzat să răspundă la întrebările parlamentarilor cu privire la contracte până la încheierea războiului. Cererea lui Nikolov de revenire la transparența antebelică este puțin probabil să fie auzită din cauza compromisului dificil dintre informarea societății civile și oferirea de prea multe informații inamicului. Dar președintele Volodimir Zelenski, care a câștigat alegerile pe baza promisiunilor anticorupție, nu poate fi acuzat că ignoră corupția și profitul de pe urma războiului.

Luni, Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației lui Zelenski, a demisionat. El a fost unul dintre oficialii-cheie responsabili de reconstrucția Ucrainei, iar în octombrie a condus un SUV Chevrolet donat Ucrainei pentru evacuare de urgență. După ce povestea a fost mediatizată, Timoșenko a predat camionul Serviciului de Stat de Urgență. Apoi a fost acuzat că a folosit un Porsche împrumutat de la un om de afaceri bogat și că a închiriat ieftin un conac mare de la un magnat în construcții bine conectat la contracte cu statul.

Furtul îi ajută pe ruși

În weekend, anchetatorii ucraineni l-au reținut pe ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasil Lozinski, în timpul unei operațiuni speciale, pentru acuzația că ar fi luat comisioane în valoare de 400.000 de dolari pentru achiziționarea de echipamente. Lozinski nu este un oficial oarecare, ci și un apropiat al prim-ministrului Denis Șmihal, pe când activa în administrația regiunii Lviv.

Știrile de acest gen erau la ordinea zilei în Ucraina de dinainte de război. După Revoluția demnității din 2014, promisiunile de a lupta împotriva corupției au devenit un ritual pentru politicienii de orice tip. Dar deși multe scheme de corupție au fost destructurate, în locul lor au apărut altele. Într-un interviu recent, Iaroslav Zelezniak, șeful Comisiei pentru finanțe, taxe și vamă a Parlamentului ucrainean, a estimat că Ucraina pierde 10 miliarde de grivne pe lună doar din cauza corupției vamale. Cifrele în timp de pace erau adesea comparabile.

În timp de război, însă, este deosebit de grav, deoarece economia Ucrainei s-a redus cu 32,5% anul trecut. În 2023, țara mizează pe sprijin internațional de peste 30 de miliarde de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar, care este proiectat la 20% din PIB - un deficit aproximativ cu veniturile bugetare estimate. Furtul în astfel de circumstanțe îi ajută pe invadatorii ruși în multe feluri, nu în ultimul rând testând răbdarea donatorilor internaționali.

Corupția din armata rusă a contribuit, fără îndoială, la eșecul blitzkrieg-ului pentru Ucraina de anul trecut

Cu toate acestea, scrie autorul, „ca rus, văd un contrast puternic între informațiile despre corupție din Ucraina care nu sunt cenzurate și absența completă a unor astfel de știri din țara mea natală“. „Corupția din armata rusă a contribuit, fără îndoială, la eșecul blitzkrieg-ului pentru Ucraina de anul trecut. Și totuși, după un an de campanie fratricidă, chiar și numeroasele investigații și dezvăluiri din mass-media, care au intrat în atenția publicului în ultimii cinci ani nu s-au soldat cu nimic“.

Vladimir Putin i-a alungat din țară pe jurnaliștii care au scris despre furt. Indiferent cât de bune sunt sursele tale în Rusia, este greu să descoperi mita dacă te afli în Georgia sau Lituania, iar presa „patriotică” care a susținut sau a tolerat invazia și continuă să existe în Moscova și în alte orașe rusești pur și simplu nu are puterea sau motivația de a dezgropa asta. Putin a permis oficialilor care participă la „operațiunea militară specială” să nu-și mai declare public veniturile și bunurile, iar acum parlamentul a pus capăt declarației financiare a parlamentarilor.

În ciuda circumstanțelor îngrozitoare în care se află Ucraina, presa sa independentă încă face tot posibilul să-i țină pe oficiali sub lupă. „Am plângeri cu privire la mass-media ucraineană: acestea urmează destul de clar linia guvernului în ceea ce privește acțiunile militare. Cu toate acestea, acest lucru este probabil inevitabil într-o țară care luptă pentru supraviețuirea ei, care este scopul principal pentru jurnaliști, precum și pentru toți ucrainenii. Este important, totuși, ca conștientizarea situației dificile generale să nu împiedice jurnaliştii să obţină şi să analizeze contractele de achiziții sau să urmărească legăturile informale dintre politicieni și comunitatea de afaceri“, scrie Leonid Berșidski.

„Experiența mea atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina îmi spune că în urmă cu un an o țară teribil de coruptă a atacat-o pe cealaltă - și că, în ambele, patriotismul servește adesea drept acoperire pentru cele mai cinice ticăloșii. Când luptele se termină și ceața războiului se limpezește, speculatorii de succes își vor folosi banii în ambele țări.

Cu toate acestea, există o mare diferență. În Rusia, dacă regimul va supraviețui, acești speculatori se vor putea bucura de bogăție fără rușine dacă Kremlinul îi va vedea aliați. Escrocii ucraineni nu se vor simți niciodată atât de în siguranță. Societatea civilă obsedată de justiție, care se bazează pe puterea de masă, și mass-media legate fundamental de aceasta, îi vor urmări mereu pe hoți, chiar dacă nu-i pot învinge imediat. Faptul că această trăsătură a democrației ucrainene a supraviețuit unui an de invazie brutală și de disfuncționalități însoțitoare este dovada, dacă nu a unei schimbări sistemice, a aceluiași spirit ucrainean care a împiedicat Rusia să obțină o victorie militară rapidă“, subliniază autorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Ucraina, #razboi, #scandal de copruptie, #demiteri, #demisii, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina