Retragerea trupelor din Herson este o recunoaștere publică a dificultăților Rusiei, susțin serviciile britanice de informații

Sambata, 12 Noiembrie 2022, ora 15:30
2512 citiri
Retragerea trupelor din Herson este o recunoaștere publică a dificultăților Rusiei, susțin serviciile britanice de informații
Locuitorii Hersonului se buciră de plecare rușilor/ FOTO: ukrinform.net

Pe 11 noiembrie 2022, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat finalizarea retragerii trupelor sale din Herson . Forțele ruse probabil au distrus poduri rutiere și feroviare peste râul Nipru, se arată în raportul Ministerul Britanic al Apărării.

Finalizarea retragerii trupelor ruse a avut loc la numai două zile de la anunțarea acesteia. Este destul de probabil ca procesul de retragere a forțelor ruse să fi început încă din 22 octombrie 2022, când „autoritățile” ocupante din Herson au cerut populației civile să părăsească orașul.

Există o posibilitate reală ca echipamentele militare ruse și forțe în civil să fi fost evacuate împreună cu cei 80.000 de civili pretinși „evacuați” în ultimele săptămâni.

Herson a fost singurul centru regional al Ucrainei capturat de ruși din februarie, așa că retragerea trupelor provoacă daune considerabile reputației Federației Ruse. Retragerea forțelor este o recunoaștere publică a dificultăților cu care se confruntă trupele rusești pe malul de vest al Niprului.

Este probabil ca Ucraina să fi recâștigat zone semnificative din regiunea Herson de pe malul de vest al Niprului, iar forțele sale controlează acum în mare măsură orașul Herson.

Ministerul britanic al Apărării consideră că, deși este probabil ca Ucraina să fi recucerit "zone mari" din regiunea Herson de pe malul vestic al râului Nipru, iar forțele ucrainene dețin acum "în mare parte controlul" asupra orașului din sudul Ucrainei, Rusia încearcă în continuare să își evacueze trupele din alte zone ale regiunii Herson "peste râu către poziții apărabile pe malul estic".

Administrația impusă de Rusia a ales o „capitală temporară” pentru regiunea Herson

După ce Rusia și-a retras trupele din Herson, orașul ucrainean Henicesk a fost ales să fie „capitală temporară” a regiunii Herson, iar principalele autorități se află acolo, a declarat un reprezentant al administrației impuse de Rusia, Oleksandr Fomin, potrivit agenției ruse de presă TASS. Decizia vine după ce trupele ruse au primit ordin să se retragă la propunerea comandantului din zona „operațiunii militare speciale”, generalul Serghei Surovikin. „Începând de astăzi, Henichesk este capitala administrativă temporară a regiunii Herson. Toate autoritățile principale sunt concentrate acolo", a spus Fomin. Potrivit TASS, forțele armate ruse au preluat controlul asupra orașului Henichesk la 27 februarie, adică la doar câteva zile de când au invadat ilegal Ucraina.

Orașul este situat pe malul Mării Azov și este cunoscut ca un port maritim și stațiune.

Deși în presa rusă se scrie prea puțin despre retragerea trupelor rusești din Herson, de pe malul drept al râului Nipru pe malul stâng, și motivul acesteia, pe care a ordonat-o ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, la propunerea comandantului grupului de trupe din zona „operațiunii militare speciale”, Serghei Surovikin, agenția TASS susține că este legată „printre altele” de „izolarea militarilor” în urma inundării teritoriilor în cazul unei detonări la barajul centralei hidroelectrice Nova Kakhovka.

Marea Britanie și SUA salută recucerirea Hersonului

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a salutat recucerirea Hersonului, dar vede în continuare în Rusia o amenințare.

Și Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o ”victorie extraordinară” pentru Ucraina și un eşec usturător pentru Moscova după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării, relatează AFP.

”Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară: singura capitală regională capturată de Rusia în acest război s-a întors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil”, a declarat presei consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl însoţeşte pe preşedintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Sullivan s-a exprimat după intrarea trupelor ucrainene în oraş, ceea ce reprezintă un nou eşec usturător pentru Moscova, după aproape nouă luni de război în Ucraina.

Retragerea forţelor ruse va avea ”implicaţii strategice mai largi”, în special atenuarea ameninţării pe termen lung din partea Rusiei asupra mai multor oraşe din sudul Ucrainei, printre care şi Odesa, a declarat el.

”Este un moment mare şi se datorează tenacităţii incredibile şi abilităţii ucrainenilor, cu sprijinul unit şi neclintit al SUA şi al aliaţilor noştri”, a adăugat Sullivan.

Întrebat despre informaţiile potrivit cărora administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi început să exercite presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a lua în considerare negocieri cu Moscova, Jack Sullivan a declarat că Rusia, nu Ucraina este cea care trebuie să se decidă dacă să se aşeze sau nu la masa negocierilor.

Rusia, a spus el, continuă să aibă ”revendicări trăsnite” cu privire la autoproclamatele sale anexări de pământuri ucrainene, chiar şi atunci când se retrage în faţa contraofensivei ucrainene.

”Ucraina este parte a păcii în acest conflict, iar Rusia este partea războiului. Rusia a invadat Ucraina. Dacă Rusia ar alege să înceteze să mai lupte în Ucraina şi să plece, ar însemna sfârşitul războiului. Dacă Ucraina ar alege să se oprească să se bată şi să abandoneze, ar însemna sfârşitul Ucrainei”, a subliniat consilierul Casei Albe.

”În acest context, poziţia noastră rămâne aceeaşi ca în trecut şi, în mod fundamental, este în strânsă consultare şi în sprijinul preşedintelui Zelenski”, a mai subliniat Sullivan.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #retragere, #Herson, #pierderi , #Razboi Ucraina