Volodimir Zelenski dezvăluie că nu s-ar lăsa capturat de ruși, ar lupta

Luni, 01 Mai 2023, ora 23:47
2315 citiri
Volodimir Zelenski dezvăluie că nu s-ar lăsa capturat de ruși, ar lupta
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski/ FOTO: Moscow Times

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit într-un interviu difuzat sâmbătă că el și anturajul său ar fi luptat „până la ultimul” dacă rușii ar fi încercat să ia cu asalt biroul său de la Kiev, în primele zile ale invaziei.

„Știu să trag. V-ați putea imagina un titlu de ziar de genul: «Președintele Ucrainei este luat prizonier de ruși?». Ar fi ceva rușinos. Cred că un asemenea fapt ar fi o rușine”, a dezvăluit el la postul de televiziune 1+1.

Oficialii ucraineni au relatat că, în primele zile ale invaziei ruse din 24 februarie 2022, unități speciale ale serviciilor de informații rusești au încercat să pătrundă în capitală, dar au fost înfrânte astfel că nu au reușit să ajungă în centrul Kievului, unde se află birourile prezidențiale.Totodată, unități rusești au lansat atacuri la periferia Kievului, dar nu au reușit să avanseze. Oficialii au mai relatat că au avut loc mai multe tentative de sabotaj, toate eșuate.

„Cred că dacă ar fi intrat înăuntru, în administrație, nu am fi fost aici”, a spus Zelenski fără a fi prea clar la care unități rusești face referire.

„Nimeni nu ar fi fost luat prizonier, deoarece ne-am pregătit serios să apărăm strada Bankova. Am fi rămas acolo până la ultimul”, a spus el.

Întrebat dacă are un pistol și dacă s-a instruit să tragă cu el, președintele ucrainean a răspuns afirmativ, respingând în același timp sugestia că l-ar fi putut folosi pentru a se sinucide mai degrabă decât pentru a se apăra.

„Nu, nu, nu, nu. Nu este ca să mă împușc pe mine. Ci pentru a riposta, cu siguranță", a spus el.

Sub înaltă supraveghere

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski conduce de mai bine de un an efortul de război al ţării dintr-un bloc de birouri din beton înconjurat de puncte de control. Bankova, o clădire de birouri din beton, este înconjurată de un adevărat scut de oţel.

Puncte de control cu gărzi înarmate sunt înşiruite pe fiecare stradă care înconjoară complexul, accesul fiind permis doar celor care au documentele şi paşaportul corect. Maşinile civile nu se pot apropia, iar soldaţii le cer pietonilor parole secrete, care se schimbă zilnic - adesea sunt fraze fără sens pe care ruşilor le-ar fi greu să le pronunţe.

Reporterul „The Sunday Times” Caroline Wheeler povesteşte că a fost preluat de agenţii de securitate la unul dintre punctele de control şi condus într-o dubă, prin mai multe bariere, înainte de a intra într-o curte printr-un set imens de porţi metalice. Dincolo de acestea se află cartierul guvernamental, cunoscut sub numele de „Triunghiul”. Înăuntru, ferestrele şi uşile erau acoperite cu saci de nisip.

Întregul an trecut a fost un test de anduranţă pentru Zelenski şi funcţionarii săi, care lucrează 18 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, şi adesea dorm în clădirea întunecată a birourilor lor pentru propria lor protecţie. Abia dacă îşi văd familiile.

Zelenski, care are o fiică adultă, Oleksandra, reuşeşte să îşi vadă fiul de zece ani, Kirilo, cam o dată la zece zile. Un consilier i-a dezvăluit reporterului că traiul în întuneric, departe de soţia sa, Olena, şi de copiii săi, au pus pe preşedinte „o mare presiune“.

În noaptea dinaintea invaziei, principalele personalităţi din guvernul ucrainean au fost mutate imediat în buncăre subterane, cu ordinul din partea armatei de a rămâne acolo până la noi ordine.„„Nu vezi soarele, nu ştii cât e ceasul. Dacă Putin a fost în buncărul său (în timpul pandemiei), atunci nu este surprinzător că a înnebunit. Nu am vrut să rămân acolo prea mult timp“, a povestit un oficial.

Potrivit unei surse guvernamentale, planul iniţial a fost de a rămâne sub pământ timp de o săptămână. Dar evenimentele de afară au provocat o schimbare de plan.

Pe măsură ce forţele ruseşti capturau mai multe oraşe şi localităţi din Kiev şi din împrejurimi, timp de câteva săptămâni a părut că şi capitala va cădea cu siguranţă. Zelenski şi cei mai apropiaţi consilieri ai săi au petrecut cea mai mare parte a celor două luni trăind în subteran, ieşind la suprafaţă intermitent, pentru a asigura populaţia că nu a fugit.

Cei invitaţi să locuiască alături de preşedinte în buncărul subteran au fost puşi să semneze un acord de confidenţialitate care le interzicea să împărtăşească orice detalii despre designul, locaţia sau dotările buncărului. Nu li s-a permis nici măcar să vorbească despre mâncarea pe care o consumau.

Izolată dedesubt, echipa a trăit războiul prin intermediul iPhone-urilor lor. Zilele preşedintelui erau adesea o succesiune de întâlniri, interviuri şi apeluri către liderii mondiali. Somnul era pe apucate şi adesea deranjat.

Zelenski s-a arătat încrezător în succesul contraofensivei ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea, iar pregătirile s-ar afla în ultimele stadii, potrivit oficialilor ucraineni.

„Cred că va fi un succes. Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie. Cred în soldaţii noştri”, a spus Zelenski pentru presa scandinavă dând de înțeles că Kievul nu va aștepta o decizie privind livrarea avioanelor de luptă americane și nici după vreme. Totuși, a admis că numărul de blindate este un factor important în primul rând pentru a cruța viețile soldaților.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Volodimir Zelenski , #razboi