Cum încearcă Putin să otrăvească planeta cu tactica răbdării strategice: „Forțele ruse sunt învinse pe câmpul de luptă”

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 14:21
8034 citiri
Cum încearcă Putin să otrăvească planeta cu tactica răbdării strategice: „Forțele ruse sunt învinse pe câmpul de luptă”
Spldații ucraineni continuă să elibereze teritoriile ocupate de ruși/ FOTO: Twitter

Vladimir Putin, învins, recurge la scheme din ce în ce mai otrăvitoare, forțând capitalele occidentale să pună în practică scenariile sale criminale.

El terorizează ucrainenii din orașele din spatele frontului, este suspectat că a sabotat conductele de gaz către Europa și, cel mai terifiant, amenință cu război nuclear. Toate acestea în doar câteva săptămâni.

Liderii occidentali încearcă acum să prezică ce ar putea face în continuare. După cum scrie Politico, ei se tem de acțiuni și mai teribile:

  1. campanii teroriste care vizează distrugerea instalațiilor energetice ucrainene în ajunul iernii;
  2. distrugerea infrastructurii care alimentează Europa;
  3. mai mult zdrăngănit nuclear.

Scopul este de a epuiza răbdarea și resursele Occidentului în speranța de a inflama spiritele în Occident înainte de a fi înfrânt pe câmpul de luptă.

„Forțele ruse sunt învinse pe câmpul de luptă”, a spus fostul comandantul armatei americane în Europa, Ben Hodges, „ucrainenii au atins un punct din care nu există cale de întoarcere”.

Oficialii occidentali nu pot fi complet imuni la toate tacticile lui Putin și dezbat ce noi arme ar putea avea nevoie Ucraina pentru a riposta, cum să protejeze mai bine infrastructura critică a Europei și cum să prevină un atac nuclear.

„Ca aliați, trebuie să rămânem calmi și să nu permitem ca retorica inacceptabilă a lui Putin să ne dicteze răspunsul”, a spus ministrul olandez al Apărării Kaisa Ollongren, adăugând că NATO este pregătită pentru orice scenariu.

În timp ce Putin ridică miza, experții spun că încearcă și să câștige timp, sperând că frigul va schimba dinamica conflictului și Occidentul va obosi în cele din urmă să înarmeze și să finanțeze Ucraina.

„Putin a trecut de la întrebarea "Cum câștig?" la "Cum evit înfrângerea?"”, a spus Mark Galeotti, cercetător la Royal Joint Services Institute. El a numit abordarea liderului rus „răbdare strategică”.

Experții spun că înrolarea a câteva sute de mii de ruși face parte din acest șiretlic. Liderii occidentali sunt foarte conștienți de faptul că Putin mizează pe oboseala de război și pe prețurile mari la energie pentru a reduce sprijinul pentru Ucraina. Ca răspuns, în capitalele occidentale există sentimentul că aliații Ucrainei ar trebui să își dezvolte propria strategie pe termen lung.

Specialiștii pe spațiul rus avertizează că jocul pe termen lung al Moscovei se poate extinde cu mult dincolo de Ucraina. Rusia are o istorie îndelungată de stimulare a tulburărilor în străinătate, cu un accent deosebit pe fostele state sovietice și comuniste de la marginea de est a UE.

„Cred că ar trebui să fim pregătiți pentru o escaladare ulterioară”, a declarat Daniel S. Hamilton, un fost oficial american, care acum este membru senior la Institutul de Politică Externă SAIS.

Amenințări cu apocalipsa

În plus, există și perspectiva războiului nuclear, concept care până de curând părea de neconceput. Experții avertizează că armele nucleare rămân opțiunea cea mai puțin probabilă pentru Moscova. În schimb, retorica nucleară, potrivit oficialilor și experților, oferă combustibil pentru panică și ar trebui să sperie oamenii atât în ​​Ucraina, cât și în țările care susțin Kievul.

Liderii occidentali au adoptat o abordare în două direcții - să împiedice retorica nucleară să dicteze politica față de Ucraina și, în același timp, să avertizeze Moscova cu privire la consecințele catastrofale ale oricăror acțiuni nucleare.

„Dacă Rusia poate amenința cu arme nucleare pentru a-și asigura teritoriul pe care l-a cucerit temporar, atunci noi toți – oricare dintre noi – suntem șantajați”, a spus Karinš, prim-ministrul Letoniei. „Deci ce urmează? Putin își trimite trupele în Moldova și amenință cu un atac nuclear dacă cineva face ceva? Și apoi, probabil, poate continua și mai departe”, exprimă Karinš scenariul de lucru.

Consensul este că Washingtonul ar trebui să ia inițiativa de a-l convinge pe Putin să nu încalce tabuul nuclear. Țările mari, precum China și India, care ajută la menținerea economiei Rusiei pe linia de plutire, pot juca și ele un rol. Un atac nuclear ar zgudui inevitabil sistemul internațional deja instabil și economia globală, ceva ce chiar și aliații Rusiei ar dori să evite.

Până acum, oficialii americani au fost în mod deliberat vagi cu privire la planul lor de răspuns, indicând faptul că Washingtonul și-a comunicat personal opțiunile oficialilor ruși. Nu se așteaptă ca răspunsul SUA să implice propriul arsenal nuclear, dar cu siguranță va fi dur și semnificativ.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #scenarii, #iesire, #pierderi , #Razboi Ucraina