Partidul lui Putin, nemulțumit de ultimele înfrăngeri de pe frontul din Ucraina. Liderul de la Kremlin păstrează o tăcere calculată

Sambata, 19 Noiembrie 2022, ora 12:45
3944 citiri
Partidul lui Putin, nemulțumit de ultimele înfrăngeri de pe frontul din Ucraina. Liderul de la Kremlin păstrează o tăcere calculată
Vladimir Putin FOTO Hepta

Retragerea armatei ruse de la Herson a fost o altă înfrângere strategică pentru Putin în războiul împotriva Ucrainei și a provocat un val de critici la adresa conducerii de top a Federației Ruse în interiorul țării. Așa-zisa elită înțelege starea de fapt și încearcă din ce în ce mai mult să se distanțeze de Kremlin. Unii oficiali și oameni de afaceri ruși cred că Rusia a pierdut deja războiul, așa că nu vor să arate sprijin activ pentru „operațiunea specială”, scrie publicația „Meduza”, citând surse apropiate cercurilor conducătoare ale Federației Ruse.

Un interlocutor care comunică îndeaproape cu antreprenorii din „cercul lui Putin” a declarat reporterilor că au o înțelegere clară a situației.

Membrii partidului Rusia Unită a lui Putin sunt, de asemenea, nemulțumiți de ultimele înfrângeri ale rușilor pe front. Mai mulți interlocutori ai „Meduza” din centrele regionale ale puterii politice și-au exprimat părerea că retragerea din Herson și întreaga „operațiune specială” în general s-au transformat într-un eșec răsunător al guvernului.

Sentimente similare prevalează în administrația lui Putin, unde funcționarii se plâng din ce în ce mai mult de închiderea totală a guvernului. Eșecurile constante ale Federației Ruse pe câmpul de luptă i-au forțat pe mulți să se alăture așa-numitului partid al tăcerii - un grup de politicieni care nu contrazic instrucțiunile liderului de la Kremlin și nu comentează despre cursul războiului.

"Nu ne spun nimic, aflăm multe din surse ucrainene și occidentale. Se pare că facem în mod constant concesii și tot încercăm să ascundem asta", a explicat un interlocutor anonim apropiat al guvernului rus.

În ciuda nemulțumirii față de deciziile lui Putin și ale armatei, „elita” Federației Ruse nu are de gând să schimbe nimic, ci așteaptă doar ca „toate acestea să se termine în sfârșit”.

Putin s-a dat la fund

Putin tace într-o perioadă în care eșecurile militare ale Moscovei se înmulțesc după aproape nouă luni de război. Liderul de la Kremlin pare să fi delegat transmiterea veștilor proaste oficialilor săi – o tactică la care a apelat și în cursul pandemiei de COVID-19, notează AP.

Într-o ceremonie pompoasă de anexare a patru regiuni din Ucraina, inclusiv Herson, în pofida faptului că armata Moscovei nu le cucerise în totalitate și luptele încă aveau loc, Putin proclama că „oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna”.

O lună mai târziu, steagul ucrainean flutura din nou pe clădirea administrației din Herson. Armata rusă a anunțat pe 11 noiembrie că a finalizat retragerea trupelor de pe malul vestic al Niprului, unde riscau să fie încercuite. Putin a avut apariții publice de atunci, dar nu a comentat nimic despre asta.

Putin „continuă să trăiască după vechea logică: acesta nu este un război, ci o operațiune specială, deciziile principale sunt luate de un cerc restrâns de profesioniști, în vreme ce președintele păstrează distanța”, a scris recent analista politică Tatiana Stanovaia.

„Dacă pierde undeva, nu e adevărat și nu este el de vină”

Cu toate că despre Putin s-a zvonit la un moment dat că supraveghează personal campania militară din Ucraina dând ordine generalilor înclusiv în privința a ceea ce trebuie făcut pe câmpul de luptă, el a părut în ultimele zile să fie preocupat de orice altceva în afară de război.

A purtat discuții despre proceduri de faliment și problemele cu care se confruntă industria auto cu oficialii guvernamentali, despre stimularea investițiilor din regiune cu guvernatorul Siberiei, a avut mai multe convorbiri telefonice cu alți șefi de stat și s-a întâlnit cu noul președinte al Academiei de Științe din Rusia.

Marți, Putin a prezidat o întrunire video cu privire la comemorări ale celui de-al Doilea Război Mondial. Este ziua în care era de așteptat să țină un discurs la summitul G20 din Indonezia – Putin însă a ales să nu participe deloc – nici fizic, nici prin videoconferință – și nu a înregistrat un discurs.

La o întrunire comemorativă dedicată celui de-al Doilea Război Mondial, ținută online, au fost menționate unele orașe ucrainene – printre ele nu s-a numărat Herson. La final, Putin a semnat decrete prin care a acordat titluri orașelor ucrainene ocupate – Melitopol și Mariupol au fost desemnate orașe ale gloriei militare, în timp ce Lugansk a primit titlul onorific de oraș al valorii muncii acordat orașelor care s-au remarcat printr-o producție industrială neîntreruptă în Al Doilea Război Mondial.

„Putin și sistemul politic al lui Putin este construit în așa fel încât toate înfrângerile sunt puse în seama altcuiva: inamici, trădători, o înjunghiere în spate, rusofobia globală – orice altceva”, explică analistul politic Dmitri Oreșkin.

„Așa că dacă el pierde undeva, în primul rând nu e adevărat, și, în al doilea rând, nu este el de vină”.

Unii dintre susținătorii lui Putin au fost neplăcut surprinși de această distanțare publică a lui Putin de evoluții critice ale războiului.

Faptul că Putin a ales să aibă convorbiri telefonice cu liderii Armeniei și Republicii Centrafricane în momentul delicat al retragerii militare din Herson a fost mai tulburător decât „ însăși tragedia Hersonului” a scris analistul pro-Kremlin Serghei Markov într-un mesaj pe Facebook.

„Inițial nu am crezut știrile, atât de neverosimile mi s-au părut”, a comentat Markov cu privire la comportamentul lui Putin, pe care l-a catalogat drept o „demonstrație a unei retrageri complete”.

Alții, precum moderatorul de televiziune Dmitri Kiselev, au încercat să dea o interpretare pozitivă retragerii argumentând că s-a luat o decizie pentru „a salva oamenii”.

Kiselev - având în față o fotografie de dimensiune mare a lui Putin cu o expresie îngrijorată pe față – spune că raționamentul lui Putin a fost „să salveze oamenii și, în circumstanțe particulare, fiecare persoană”.

O parte dintre rușii obișnuiți au aceeași perspectivă despre retragerea din Herson, spun analiștii.

„Dat fiind de faptul că tot mai mulți oameni vor negocieri de pace, până și susținătorii lui Putin, orice asemenea manevră este primită cu calm sau chiar ca un semn de posibilă luciditate – salvarea forței umane, posibilitatea păcii”, spune Andrei Kolesnikov, cercetător la Carnegie Endowment.

Pentru adepții războinici – cei care cer intensificarea loviturilor asupra Ucrainei – există ploile de rachete regulate asupra rețelei energetice a Ucrainei, comentează analistul.

„Însă este imperios să creezi imaginea unei << conducător >> victorios. Astfel este necesar să efectuezi unele tipuri de lovituri și să fii extrem de vocal cu privire la ele. Asta este ceea ce fac acum, în opinia mea”, a spus Oreșkin.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #pierderi, #Herson, #retragere partid, #Elita , #Razboi Ucraina