Putin are o „toleranță ridicată” la pierderi. Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut

Vineri, 01 Decembrie 2023, ora 23:06
3347 citiri
Putin are o „toleranță ridicată” la pierderi. Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut
Pierderile Rusiei în războiul cu Ucraina sunt catastrofale FOTO Twitter

Rusia are o „toleranță ridicată la victime” după ce a pierdut un număr mare de avioane, tancuri și trupe în Ucraina, a declarat șeful NATO, adăugând că țara suferă din punct de vedere economic și politic, dar încă nu poate fi subestimată.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a subliniat cum s-a schimbat Rusia de când și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

"Pe măsură ce Ucraina a avansat, Rusia a dat înapoi. Acum este mai slabă din punct de vedere politic, militar și economic", a spus el.

Armata Rusiei "a pierdut o parte substanțială din forțele sale convenționale. Sute de avioane. Mii de tancuri. Și întregistrat peste 300.000 de victime", a spus Stoltenberg.

El a mai spus că Rusia își pierde influența în țările din apropiere, inclusiv în Caucaz și Asia Centrală, și devine mult mai dependentă de China.

„An de an, Moscova își ipotechează viitorul Beijingului”, a spus el.

Stoltenberg a adăugat că, din punct de vedere economic, Rusia este sub presiune. "Veniturile din petrol și gaze sunt în scădere. Activele bancare rusești sunt sancționate. Peste 1.000 de companii străine și-au oprit sau și-au redus operațiunile în țară. Și 1,3 milioane de oameni au părăsit Rusia anul trecut", a spus el.

„Toate acestea subliniază greșeala strategică a lui Putin în invadarea Ucrainei”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Dar Stoltenberg a avertizat împotriva gândirii că Rusia își va opri invazia ca urmare a tuturor acestor lucruri, afirmând că „nu trebuie să subestimăm Rusia”.

„Economia Rusiei este pe picior de război”, a adăugat el. "Putin are o toleranță ridicată la victime. Și obiectivele rusești în Ucraina nu s-au schimbat".

Rusia se aștepta să cucerească Ucraina în câteva zile, dar în schimb a fost împinsă înapoi în est, unde a purtat un război aprins împotriva forțelor ucrainene.

Alții au avertizat, de asemenea, că Putin pare puțin probabil să renunțe la eforturile sale de război dacă nu poate găsi o cale care poate fi vândută ca o victorie a Rusiei.

Aceasta ar putea include obținerea unui teritoriu din Ucraina, ceva ce Ucraina a spus că nu este dispusă să accepte.

Un negociator ucrainean a spus în această lună că Rusia s-a oferit să-și oprească invazia în primăvara anului 2022 dacă Ucraina își abandona obiectivul de aderare la NATO, dar că există o lipsă de încredere în sinceritatea Rusiei.

Experții sunt de acord cu evaluările lui Stoltenberg asupra Rusiei.

Experții au declarat pentru Business Insider că relațiile Rusiei cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi au devenit tensionate de când a lansat invazia Ucrainei.

Armata sa, de la marină până la forțele terestre și trupele aeriene de elită, a fost, de asemenea, degradată constant, susțin numeroși experți și servicii de informații occidentale.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat la începutul acestei luni că Rusia a fost în pragul colapsului economic anul trecut.

Potrivit multor observatori, planul lui Putin este probabil să continue în ciuda pierderilor, în așteptarea ca Ucraina și aliații săi se vor epuiza.

Ucraina este din ce în ce mai îngrijorată că aliații săi, inclusiv SUA și țările UE, obosesc. Alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor sunt, de asemenea, o sursă de îngrijorare.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #pierderi, #colaps economic , #Razboi Ucraina