Înalți oficiali de la Kremlin au făcut presiuni asupra lui Vladimir Putin să-l pună la punct pe șeful mercenarilor Wagner

Luni, 13 Martie 2023, ora 02:16
7138 citiri
Înalți oficiali de la Kremlin au făcut presiuni asupra lui Vladimir Putin să-l pună la punct pe șeful mercenarilor Wagner
Seful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin/ FOTO: Captură Youtube

Cei mai influenți oameni din anturajul președintelui rus Vladimir Putin au făcut presiuni asupra acestuia pentru a-l „îmblânzi” pe fondatorul companiei militare private „Wagner” Evgheni Prigojin, scrie The Wall Street Journal.

Cu aceasta asociază interlocutorii publicației declarația lui Prigojin de a opri recrutarea prizonierilor pentru războiul împotriva Ucrainei și plângerile sale publice cu privire la limitarea furnizării de muniții și arme către mercenari săi de către Ministerul rus al Apărării.

Publicația a menționat că tensiunile dintre Kremlin și Prigojin au crescut de-a lungul anilor odată cu creșterea Grupului Wagner.

Când mercenarii PMK au luptat în Siria de partea președintelui Bashar al-Assad, coordonarea lor cu Ministerul rus al Apărării a fost inițial fără probleme. Cu toate acestea, în 2018, armata regulată rusă nu a putut să le ofere wagneriților acoperire aeriană în timpul încercării de a captura o instalație de petrol și gaze. Apoi, armata americană și aliații lor locali sirieni au ucis 200 de luptători ai lui Prigojin.

Fostul comandant al „Wagner” din Siria, Marat Gabidullin, a declarat: „Întregul război din Siria a fost purtat prin eforturile mercenarilor, iar armata rusă și-a luat meritul pentru acțiunile altor oameni”.

Expansiunea în Africa l-a făcut puternic pe Prigojin

În timpul expansiunii sale în Africa, PMK a lucrat din ce în ce mai independent de Moscova, încheind în mod independent contracte cu liderii locali. Potrivit unuia dintre oficialii americani, de atunci Prigojin a devenit „un om puternic care este capabil să facă față reprezentanților actualului guvern rus, Ministerului Apărării și instituției de securitate”.

În 2022, Putin a permis „Grupului Wagner” să participe la invazia Rusiei în Ucraina și să înceapă să recruteze deținuți pentru război. Armele au fost furnizate reprezentanților PMK.

Cu toate acestea, Prigojin a început să-l critice aspru pe șeful Statului Major General al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe alți generali cu funcții înalte pentru înfrângerile pe câmpul de luptă. Acest lucru a entuziasmat elita Moscovei, ca și un videoclip al unei execuții publice cu barosul a unui fost mercenar, au spus apropiații Kremlinului.

"Oamenii l-au ignorat în cea mai mare parte a timpului când era vorba de Siria și Africa, dar odată cu Ucraina a început să înfurie pe toată lumea - și mai ales după execuția cu barosul. Oamenii din sistem cred că statul ar trebui să păstreze monopolul pedepsei", a spus una dintre aceste persoane.

Pierderea prietenilor din Ministerul Apărării

Fostul ofițer al armatei ruse Gleb Irisov a vorbit și despre pierderea de către Prigojin a aliaților din Ministerul Apărării, cum ar fi adjunctul șefului Statului Major General, colonelul Aleksei Kim.

Potrivit unei persoane apropiate administrației Putin, la începutul anului 2023, Kremlinul i-a interzis fondatorului „Wagner” să recruteze deținuți, iar Ministerul Apărării a început să compenseze pierderile în detrimentul condamnaților. În același timp, Prigojin a început să se plângă public de conducerea militară, în special de Gherasimov și Șoigu, pentru că au refuzat să îndeplinească cererile de a furniza mercenarilor un număr suficient de obuze de artilerie.

În același timp, analiștii subliniază că și trupele regulate ale Federației Ruse de pe front se confruntă și cu o lipsă de muniție, dar Prigojin a dat vina pe Ministerul Apărării.

Joi, el a spus pe contul de Telegram că situația cu obuzele nu s-a îmbunătățit, iar liniile telefonice de comunicare cu agențiile guvernamentale au fost deconectate . Potrivit interlocutorilor WSJ, accesul șefului mercenarilor Wagner la guvern a fost blocat pentru a stopa reclamațiile. Singurul său mijloc de comunicare acum este prin mass-media.

Astfel, potrivit oamenilor familiarizați cu gândirea Kremlinului, Putin a acceptat să-l atenționeze pe Prigojin după presiunile din partea anturajului său.

Prigojin mai are un susținător important pe lângă Putin

„Au decis că Prigojin este o amenințare prea mare și s-a decis că este timpul să-l pună la punct ”, a spus un fost agent de informații rus cu legături la Kremlin.

În plus, mass-media de propagandă a primit ordin să reducă numărul de mențiuni ale companiei militare private „Wagner” și ale fondatorului acesteia. Prigojin însuși s-a plâns că nu a fost invitat la discursul lui Putin cu ocazia primei aniversări a războiului pe scară largă împotriva Ucrainei.

În același timp, potrivit unor apropiați ai Kremlinului, în ciuda opoziției majorității oficialilor de rang înalt de la Kremlin, Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat și consilier al președintelui rus, este încă de partea lui Prigojin.

Cucerirea orașului Bakhmut din regiunea Donețk de către mercenari ar arăta eșecul armatei regulate ruse din Donbas. Dar dacă Prigojin și luptătorii săi sunt înfrânți după zeci de mii de pierderi de luptători, aceasta ar putea pune sub semnul întrebării eficiența PMK, își poate încuraja inamicii lui Prigojin să poate lovi și mai mult „Grupul Wagner”.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #mercenari, #wagner, #evgheni prigojin , #Razboi Ucraina