Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 04:46
3616 citiri
Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"
Vladimir Putin/FOTO: Captura Youtube

Istoricul britanic Lawrence Freedman, specialist în relații internaționale, politică externă și strategie, consideră invazia Rusiei în Ucraina drept una dintre cele mai „inutile și ineficiente” incursiuni militare din istoria recentă, cu puține șanse în acest moment de a se încheia cu vreun acord de pace, bine gândit și de durată.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, profesorul Freedman spune că președintelui rus Vladimir Putin i-a fost mai ușor să înceapă acest război, decât să-l încheie.

„Este evident că sunt mulți ruși pe deplin conștienți de cât de rău a mers invazia, de faptul că Rusia nu și-a atins nici unul din obiectivele pe care și le-a propus și că acest lucru a dat țara înapoi cu mulți ani.

Anul trecut, economia a mers bine din cauza prețurilor ridicate la energie, dar prețurile la energie au scăzut, iar [Rusia] a pierdut o mare parte din piață. Nu se mai fac investiții în Rusia. Așa că economia a intrat în declin. Mulți ruși sunt conștienți de această situație dar se face simțit efectul de << strângere a rândurilor >> în spatele conducerii. Nu este o atmosferă în care oamenii să-și poată exprima gânduri care ar putea fi considerate "trădătoare".

Așa că rușii, cred eu, sunt în stadiul în care neagă evidența. Pentru președintele rus Vladimir Putin problema este cum să pună capăt acestui război, fără să-și fi atins obiectivele. Cred că îi este foarte greu pentru că de îndată ce se termină, începe "contabilitatea". Costul acestui război va trebui pus în balanță cu orice s-a câștigat. Cred că este și raționamentul care dictează strategia Rusiei în acest moment... Singura mea explicație pentru ceea se întâmplă acum și pentru ferocitatea cu care se luptă pentru Bahmut, de exemplu, este că Moscova crede că ar putea cuceri toată regiunea Donețk și să păstreze tot Luansk-ul, și că asta ar putea funcționa“, spune istoricul.

Este nevoie de un alt guvern la Moscova, sau ca Putin să fie dat jos de la putere pentru a se ajunge la Pace

„Problema Rusiei este că ucrainenii ar putea accepta cel mult o încetare a focului. Cu siguranță nu vor fi de acord cu [ încetare a focului care să implice și un transfer de suveranitate asupra regiunilor din est. În practică, ar rămâne cu o situație inerent instabilă. Oricum, atâta timp cât la conducerea Rusiei nu vine o echipă care să vadă altfel relațiile cu Ucraina, situația va fi instabilă. Deci, lecția de bază a războaielor este că sunt mai ușor de început decât de încheiat.

Trebuie să țineți cont de faptul că acest război a început, practic, în 2014. Dar a fost limitat, și întrebarea este dacă poate fi limitat și în viitor. Nu a fost un conflict înghețat, oameni au murit în toți acești ani. Nu știu dacă în viitor va fi sau nu un conflict înghețat, greu de prezis.

În acest moment mi se pare însă imposibil un acord de pace din cauza problemei reparațiilor și a crimelor de război. Pentru a pune capăt acestui război, este nevoie de un alt guvern la Moscova, sau ca Putin să fie dat jos de la putere, într-un fel sau altul. Și nu există nici un indiciu, în acest moment, că asta s-ar putea întâmpla, dar nu este exclus pentru că nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă la Moscova“, este de părere Lawrence Freedman.

Războiul s-ar putea încheia destul de haotic, nu cu un acord bine gândit și ordonat

Istoricul mai spune că „dacă Ucraina ar fi putut să împingă forțele ruse din toată Ucraina, asta ar fi o înfrângere. Nu este cu totul imposibil, dar cred că în acest moment este foarte greu. Cred că pierderea peninsulei Crimeea ar fi fără echivoc o mare înfrângere pentru Putin. Pentru ca rușii să fie împinși înapoi în altă parte - la granițele din 2013 sau la granițele din 1991 – asta s-ar putea face probabil, dar s-ar cere garanții pentru vorbitorii de limbă rusă și alte obligații.

Bănuiesc că o să vină un moment în care Moscova realizează că nu prea merită să se lupte pentru a păstra niște enclave pe care le aveau oricum înainte de război. (...) În general, ucrainenii au mai multe șanse de câștig decât rușii, care nu cred că au avut vreodată o șansă reală de a-și atinge obiectivele inițiale. Le-ar putea însă reformula.

Situația ucrainenilor este și ea dificilă, motiv pentru care este mai probabil ca războiul să se încheie destul de haotic, nu cu un acord bine gândit și ordonat, care ar lua ceva timp pentru a fi negociat“.

Ce urmărește Occidentul

„Poziția în cancelariile occidentale a fost mereu că miza este definită de cei care luptă în acest război, și aceia sunt ucrainenii. Este însă periculoasă speculația că ar fi un război hibrid, că ucrainenii duc de fapt războiul Statelor Unite.

Acest lucru vine adesea la pachet cu speculația că Occidentul ar încuraja destrămarea Federației Ruse, ceea ce nu cred că este deloc obiectivul occidental. Nu cred că există cineva [în Occident] care să creadă realmente că asta ar aduce stabilitatea în Europa sau orice alt avantaj. (...) Cred că Occidentul ar prefera un guvern serios la Moscova, cu un grad de legitimitate și care să fie capabil să aibă relații raționale cu vecinii săi și cu restul lumii. O astfel de schimbare nu este însă obiectivul Occidentului pentru că depinde de mulți factori din Rusia. Așa că nu este un motiv pentru a duce un război. Obiectivele occidentale sunt independența și integritatea teritorială a Ucrainei. Și nimic altceva“, subliniază istoricul britanic.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #istoric, #obiective , #Razboi Ucraina