Lumea lui Vladimir Putin a devenit mai mică după mandatul de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internațională

Duminica, 19 Martie 2023, ora 23:31
4471 citiri
Lumea lui Vladimir Putin a devenit mai mică după mandatul de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internațională
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: CNN

Vladimir Putin a profitat întotdeauna fiecare ieșire a sa pe scena internațională, șlefuindu-și imaginea de lider de necontestat al Rusiei.

Dar, în timp ce apropiații președintelui Vladimir Putin resping acuzațiile de crime de război ale Curții Penale Internaționale împotriva acestuia, în interiorul Kremlinului, realitatea este alta: lumea lui Putin devine tot mai mică, scrie CNN într-o analiză.

CPI a emis vineri un mandat de arestare împotriva lui Putin, acuzându-l de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina, o mișcare care îl izolează și mai mult pe liderul rus. Demersul tribunalului permanent pentru crime de război, anunțat la 17 martie, îl acuză pe Putin de trei capete de acuzare de „responsabilitate penală individuală” pentru presupusele crime de război comise pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia începând „cel puțin” cu februarie 2022. De asemenea, tribunalul a emis un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din cadrul biroului prezidențial, pentru două acuzații similare legate de aceeași perioadă.

„Există motive rezonabile de a crede că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și pentru cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni”, a declarat CPI în anunțul de emitere a mandatelor de arestare.

CPI, recunoscut de 123 de țări, nu face parte din Organizația Națiunilor Unite și nici nu dispune de o forță de poliție proprie, ceea ce o face dependentă de statele membre ale Curții pentru a pune în aplicare mandatele pe care le emite.

Nici Rusia, nici Statele Unite, nici China și nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, deși Kievul a acordat instanței jurisdicția pentru a urmări penal crimele de război pe teritoriul ucrainean în urma invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina în 2022.

Rusia a fost semnatară a Statutului de la Roma din 1998, care a dus la formarea CPI în 2002, dar nu a ratificat niciodată statutul. În 2016, la doi ani după prima invazie a Rusiei pe teritoriul ucrainean, care a dus la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, Putin a semnat un decret care exclude Rusia de la aderarea la CPI.

Statele Unite au devenit semnatare al Statutului de la Roma în 2000, dar și-au retras semnătura doi ani mai târziu.

În ciuda faptului că cercul său de apropiați și de slugarnici încearcă să minimalizeze importanța mandatului de arestare CPI pe numele său, în interiorul Kremlinului, realitatea devine alta – lumea lui Putin tocmai ce a devenit mult mai mică, scrie CNN într-o analiză după anunțul Tribunalului Internațional. Prezent la nenumărate summit-uri G20 în țări precum Argentina sau Germania, Putin și-a petrecut timpul discutând ore în șir cu Donald Trump, bătând palma cu prințul moștenitor saudit sau încercând să se profileze ca arbitru între țări mai mici, multe dintre ele din fosta URSS.

Toate acestea s-au terminat, însă, după emiterea mandatului CPI pe numele său – 123 de țări semnatare ale Tratatului de la Roma, prin care s-a fondat Tribunalul, sunt obligate să-l extrădeze la Haga pentru a fi judecat drept criminal de război, dacă dictatorul rus pășește pe teritoriul lor. Mandatul CPI îl pune pe dictatorul rus într-o situație de risc constant. Fără o planificare atentă a călătoriilor lui, Putin ar putea să ajungă într-o țară aparent nealiniată, dar care confruntată cu presiune politică internațională ar putea să decidă să-l predea la Haga.

Astfel, lumea lui Putin pare că s-a micșorat de vinerea trecută și mai mult decât de la momentul declanșării invaziei sângeroase în Ucraina. În ciuda retoricii și propagandei Kremlinului, ego-ul dictatorului rus a fost lovit.

Pretext pentru a prelungi războiul

Kremlinul va interpreta cel mai probabil mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Vladimir Putin ca dovadă că Occidentul vrea să-l îndepărteze actualul lider de la Kremlin, notează jurnalistul Andrew Roth într-o analiza pe The Guardian. Deși este puțin probabil ca, pe termen scurt, Putin să fie adus în fața tribunalului de la Haga, Rusia va folosi probabil decizia CPI pentru a ridica miza războiului pe plan intern și, de asemenea, pentru a argumenta, atunci când dorește, că orice negocieri sunt doar o cortină de fum pentru scopul final de a-l răsturna pe Putin.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #CPI, #mandat de arestare, #crime de razboi , #Razboi Ucraina