De ce așteaptă îngrozit liderul de la Kremlin contraofensiva Ucrainei

Luni, 29 Mai 2023, ora 19:47
7920 citiri
De ce așteaptă îngrozit liderul de la Kremlin contraofensiva Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: asia.nikkei.com

Putin este în panică din cauza așteptatei contraofensive ucrainene, care s-ar putea să fie deja în stadiul preliminar de „configurare a câmpului de luptă”. El nu știe, mai mult decât noi ceilalți, când va fi lansată ofensiva, unde va lovi sau dacă va reuși. Ceea ce știe este că, dacă ucrainenii vor obține un succes semnificativ, propriile lui zile ar putea fi numărate, cu fisuri deschizându-se deja în interiorul Kremlinului și între cei mai importanți acoliți ai săi.

Trupele puțin întinse ale armatei ruse au pregătit poziții defensive puternice de-a lungul liniei frontului pentru a respinge un atac sau o serie de atacuri și și-au planificat propriile operațiuni de distrugere. Dar, în afară de echilibrul de forțe, moralul este extrem de important pentru succesul sau eșecul Ucrainei.

Putin știe că propriile trupe sunt fragile. El știe că trebuie să spargă moralul soldaților ucraineni de pe linia de luptă și al civililor de pe frontul intern. De aceea, recent a intensificat atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene. Ele sunt menite să omoare civili, să distrugă infrastructura, să perturbe economia de război și să le facă viața o mizerie – atât celor din orașe, cât și pentru rudele lor de pe front.

De mai multe zile Rusia a lansat val după val de drone explozive și rachete asupra Kievului și a altor orașe. Duminică, 28 mai, Kievul a sărbătorit cea de-a 1541-a aniversare de la înființare, iar viața a revenit la normal. Fără panică în masă, fără perturbări serioase ale vieții. Încercările lui Putin de a intimida poporul ucrainean și liderii acestuia pur și simplu nu funcționează. El a încercat prima dată în februarie anul trecut, așteptându-se ca Kievul să cadă în câteva zile, pur și simplu, cu rachete și forțele ruse îndreptându-se spre capitală. Aceste crime de război rusești au un efect opus față de ceea ce este intenționat, servind doar la întărirea voinței oamenilor de a rezista.

Ucrainenii nu vor portițe de ieșire pentru Putin așa cum sugerează Macron

Soldații ucraineni de pe front știu totul despre atrocitățile armatei ruse împotriva civililor locali în zonele pe care le-au ocupat, precum și despre răpirea la scară industrială a mii de copii. Hotărârea de a-i împinge pe ruși peste graniță face ca aceste trupe să lupte și mai mult. Una dintre cele mai frecvente cereri către Occident pe care le-am auzit în Ucraina, de la comandanți și soldați, este ca țările occidentale să nu facă presiuni asupra guvernului lor pentru a face o înțelegere cu Rusia. Și nicio rampă de ieșire în stil Macron pentru Putin, scrie The Telegraph.

Nici președintele Rusiei nu vrea discuții de pace, dar din motive foarte diferite. Cum poate fi de acord să oprească un război în care a obținut atât de puțin cu un preț atât de mare în sânge și bani din partea popriului său popor? Dar el vrea să mențină falsa speranță a unei încetări a focului. Face parte dintr-o strategie de polițist bun/polițist rău care tocmai a fost articulată stângaci de Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra, care a amenințat cu escaladarea într-o „nouă dimensiune de care nu avem nevoie și pe care nu ne dorim”, adăugând: „putem face pace mâine”.

Aceste remarci urmează cuvintelor duplicitare caracteristice ale lui Putin din urmă cu câteva zile adresate președintelui brazilian, exprimând „deschiderea părții ruse la dialog pe calea politică și diplomatică, care este încă blocată de Kiev și de sponsorii săi occidentali”.

Obiectivul este de a atrage guvernele occidentale să retrăgă sprijinul militar în speranța păcii și de teama unui conflict extins. S-ar putea ca oficialii chinezi să fi fost puși la lucru, de asemenea, cu acest obiectiv, mai ales că Li Hui, reprezentantul special al Beijingului pentru afaceri eurasiatice, a cerut diplomaților europeni să pună capăt conflictului înainte ca acesta să escaladeze în continuare.

Nu doar promisiunile recente de avioane moderne nu-i plac lui Putin, liderului de la Kremlin nu-i place nici fluxul continuu de muniții în Ucraina în timp ce pregătește contraofensiva. Acesta este un alt motiv pentru frecvența crescută a atacurilor cu drone împotriva orașelor ucrainene – pentru a epuiza apărarea antiaeriană și a epuiza stocurile limitate de muniție care vor fi atât de critice în operațiunile ofensive majore.

În ciuda ofensivei diplomatice a Rusiei, liderii occidentali, acum obișnuiți cu amenințările standard ale lui Putin, par să reziste cu putere, cel puțin pentru moment. Dar, pe lângă oferirea de sprijin militar și economic și rezistența la falsele discuții despre negocieri de pace, ei trebuie să fie mai agresivi în a ajuta Ucraina să contracareze întregul efort de război al lui Putin. O modalitate de a face acest lucru este să-i oprească pe iranieni să mai aprovizioneze Rusia cu drone și muniții, notează The Telegraph.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #contraofensiva, #kiev , #Razboi Ucraina