Cum ar putea să schimbe vehiculele blindate de luptă occidentale războiul din Ucraina

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 17:37
6482 citiri
Cum ar putea să schimbe vehiculele blindate de luptă occidentale războiul din Ucraina
Vehicule Bradley FOTO / baesystems.com

Aliații occidentali ai Ucrainei au anunțat zilele acestea că vor furniza armatei ucrainene noi vehicule de luptă, dintre care primul urmează să sosească în lunile următoare, când războiul la scară largă al Rusiei intră în al doilea an.

Statele Unite au sporit sprijinul cu un pachet de 2,5 miliarde de dolari care include 59 de vehicule Bradley suplimentare, precum și 90 de vehicule blindate Strykers. Este prima dată când Pentagonul a trimis Strykers, care ar putea ajuta la mutarea trupelor ucrainene pe câmpul de luptă, scrie Washington Post.

Ucraina folosește tancuri și vehicule blindate mai puțin avansate. Acestea includ BMP-1 și BMP-2, vehicule cu design sovietic pe care Ucraina le avea înainte de război și M113, care are spațiu pentru transportul infanteriștilor, dar nu are versatilitatea M2 Bradley sau Marder.

După aproape un an de război, aliații Ucrainei au spus că vor trimite vehicule de luptă mult mai avansate. Statele Unite, Franța și Germania au convenit să trimită vehiculele mai noi și mai bine echipate ca parte a pachetelor de ajutor mai mari, într-o demonstrație a angajamentului continuu față de cauza și obiectivul Kievului de a-și elibera teritoriul.

Ucrainenii vor primi artilerie autopropulsată din Republica Cehă, un batalion; AMX-10RC din Franța, care este un vehicul pe roți excelent, cu multă mobilitate și cu un tun de calibru mare pe el, un batalion de vehicule blindate germane Marder, care este un sistem foarte bun și un batalion de Bradley, care este cel mai bun vehicul de luptă pentru infanterie din lume.

Ce sunt vehiculele Bradley?

M2 Bradley este un vehicul de luptă de infanterie de fabricație americană, ceea ce înseamnă că este destinat să transporte și să sprijine soldații de infanterie. Prima versiune a fost introdusă în armata SUA în anii 1980.

Fiecare vehicul este proiectat pentru a transporta un echipaj de trei persoane și șase soldați, în special pe teren deschis. În plus față de tunul principal de 25 mm, poate fi înarmat cu un lansator de rachete antitanc TOW.

Statele Unite vor furniza 50 de Bradley, care au „putere de foc montată” și „capacitate de blindaj semnificativă”, a declarat adjunctul secretarului adjunct al Apărării Laura Cooper, reporterilor pe 7 ianuarie.

În pachetul de ajutor de 3 miliarde de dolari dezvăluit de Pentagon, pe 6 ianuarie, sunt incluse 500 de rachete TOW și 250.000 de cartușe de muniție de 25 mm pentru vehiculele Bradley.

Un general american care a fost comandant de Bradley în timpul operațiunii Furtună în Deșert din Irak, spune că „Brad-ul“ nu este un tanc, dar poate fi un ucigaș de tancuri... și un transportor de trupe. Pe turelă are: 2 rachete antitanc TOW, tun automat Bushmaster de 25 mm, mitralieră coaxială de 7,62, toate eficiente la distanțe mari.

Anunțul a declanșat o dezbatere între analiștii militari asupra faptului dacă Bradley este un tanc. Colonelul pensionar Mark F. Cancian, consilier principal al Programului de Securitate Internațională al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, susține că, deoarece Bradley are armură ușoară, șenile (mai degrabă decât roți), este în esență un „tanc ușor”.

Dar mulți experți militari spun că nu îndeplinește definiția, parțial pentru că tunul său este prea mic și vehiculul nu este proiectat pentru a angaja alte tancuri. Ucraina a solicitat tancuri americane M1 Abrams, dar Statele Unite nu au fost de acord să le trimită.

Vehiculele blindate de luptă sunt de obicei mai rapide și mai agile decât tancurile și mai ușor de alimentat și de întreținut. „Acesta a fost un vehicul grozav. Am atacat eficient tancurile irakiene, blindatele BMP și alte ținte. Deși este un vehicul cu șenile, nu are multe probleme complicate legate de motor și turelă.

Consum bun de benzină, viteză maximă de aproximativ 65 de kilometri pe oră pe teren accidentat, mentenanță minimă, protecție și putere de foc solide. Variantele de infanterie au mult spațiu în spate pentru soldați“, spune generalul american Mark Hertling.

Iar Bradley au senzori de vedere pe timp de noapte care sunt „mai buni decât orice au ucrainenii sau rușii”, a spus Cancian.

Strykers sunt vehicule de transport blindate cu opt roți care se pot deplasa cu o viteză maximă de 95 de kilometri pe oră. Pot transporta până la nouă soldați în luptă, împreună cu șoferul și comandantul vehiculului. Au fost folosite pentru prima dată în luptă în Irak și Afganistan, pot fi înarmate cu mitraliere grele și lansatoare automate de grenade.

Ce vehicule de luptă oferă Franța și Germania?

Compania germană Rheinmetall a spus că ar putea trimite aproximativ 100 de Marders după ce vor fi modernizate. Marder, aflat în serviciu din 1971, are un tun automat de 20 mm și poate fi echipat cu un sistem de rachete antitanc ghidat. Înăuntru pot încăpea șase sau șapte soldați. Sistemul de arme a fost folosit în luptă în Kosovo și Afganistan.

Numit „tanc ușor” de autoritățile franceze, francezul AMX-10RC a fost dezvoltat la începutul anilor 1970. Proiectat pentru a efectua recunoașteri, este echipat cu un tun de 105 mm și rulează pe șase roți, mai degrabă decât pe șenile. Oficialii francezi și ucraineni sunt încă în discuții despre câte vehicule vor fi furnizate și când, potrivit ministerului francez al Apărării.

Ce impact ar putea avea asupra câmpului de luptă?

Vehiculele de luptă ar putea ajuta Ucraina să cerceteze pozițiile trupelor ruse și să tragă asupra vehiculelor blindate rusești.

„Deși niciunul dintre aceste vehicule nu va determina în sine cursul războiului, dacă sunt angajate în mod corespunzător și bine sprijinite, vor oferi ucrainenilor un mare avantaj tactic, mai ales dacă Kievul va lansa o ofensivă pentru eliberarea teritoriului în acest an”, a spus Sonny Butterworth, analist la Janes.

AMX-10-urile franceze au fost proiectate în timpul Războiului Rece pentru recunoaștere. Ideea este ca vehiculul să tragă cu pistolul, forțând trupele inamice să-și dezvăluie pozițiile, iar apoi vehiculul trebuie să se îndepărteze deoarece nu are protecția tancurilor de luptă, potrivit Butterworth.

Bradley și Marders oferă, de asemenea, abilități de recunoaștere mai avansate decât vehiculele de luptă BMP1 și BMP2 proiectate de sovietici pe care le-a folosit Ucraina. Optica de pe Bradley poate găsi și atinge ținte la o distanță mai mare și în condiții climatice mai dificile, a spus Butterworth. Bradley și Marder pot transporta trupe în luptă - și le pot susține cu tunuri.

Statele Unite au folosit Bradley în războaiele sale din Irak în 1991 și 2003. „Armata SUA a fost capabilă să desfășoare divizii blindate – compuse din tancuri și Bradley – și să efectueze manevre lungi, ajungând în spatele forțelor inamice, străpungând forțele inamice”, a spus Cancian.

De ce aliații occidentali trimit vehicule de luptă acum?

Luni de zile, țările occidentale s-au abținut să trimită tancuri și vehicule sofisticate de luptă de infanterie, preocupate să nu provoace o confruntare directă cu Rusia.

Dar, pe măsură ce războiul s-a întețit, Kievul a eliberat mai mult teritoriu, iar Rusia a lovit infrastructura critică a Ucrainei. Acum, aliații occidentali par mai puțin preocupați să enerveze Rusia și mai hotărâți să răspundă solicitărilor de ajutor ale Ucrainei pentru a alunga forțele Moscovei.

Ei speră că cele mai recente pachete de arme, inclusiv vehiculele de luptă, îi vor ajuta pe ucraineni să evite potențialele ofensive rusești în lunile următoare – și să spargă apărarea rusă de-a lungul liniei frontului, care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei. Cu șenile menite să opereze pe teren deschis, Bradley este deosebit de potrivit pentru bătălii în terenurile agricole din estul Ucrainei.

„Este foarte legat de războiul pe care îl vedem pe teren chiar acum și de ceea ce anticipăm că vom vedea pe parcursul lunilor de iarnă”, a spus Kirby.

Operarea vehiculelor Bradley, Marder și AMX-10 necesită antrenament, așa că probabil că va dura câteva luni până când vor apărea pe câmpul de luptă. Statele Unite oferă un nou program de antrenament care va antrena aproximativ 500 de soldați ucraineni.

Forțele ucrainene s-au dovedit deja capabile să manipuleze alte echipamente complexe, potrivit oficialilor americani.

„Acesta este momentul potrivit pentru ca Ucraina să profite de capacitățile sale de a schimba dinamica pe câmpul de luptă”, a spus Cooper.

Ajută faptul că Statele Unite au un număr mare de Bradley de rezervă, a spus Cancian – și că armata plănuiește să le elimine treptat în câțiva ani. Franța este, de asemenea, în proces de eliminare treptată a AMX-10.

Totuși, Ucraina speră că angajamentul de a trimite vehicule de luptă ar putea însemna că aliații sunt, de asemenea, pregătiți să trimită tancuri, cum ar fi Leopard 2 de fabricație germană. Polonia a anunțat că va cere permisiunea Germaniei să transfere o companie de tancuri Leopard 2 în Ucraina și o va face și dacă va primi un răspuns negativ. Între timp, Marea Britanie a anunțat că trimite 14 tancuri Challenger 2.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #vehicule blindate, #Occident, #tancuri , #Razboi Ucraina