Rusia a pus tancuri gonflabile pe câmpul de luptă, dar momelile s-au dezumflat

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 22:16
6863 citiri
Rusia a pus tancuri gonflabile pe câmpul de luptă, dar momelile s-au dezumflat
Tancuri rusești gonflabile/ FOTO: Facebook

Armata ucraineană a dezvăluit că forțele ruse au amplasat tancuri gonflabile în sudul Ucrainei într-un efort de a înșela partea adversă, dar momelile „de cauciuc” s-au dezumflat.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a postat pe Facebook imagini cu aceste momeli din regiunea Zaporojie, unde trupele ruse au tras neîncetat asupra apărării ucrainene în ultimele zile, potrivit Administrației Militare Regionale Zaporojie.

„În momentul în care partenerii noștri coordonează aprovizionarea cu tancuri către Ucraina, armata invadatoare crește și prezența „unităților de tancuri” în zona Zaporojie”, a scris Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Dar tancurile de multiplicare ale Rusiei nu sunt, potrivit oficialilor ucraineni, ceea ce par.

"Se pare că aerul liber al regiunii de cazaci nu este potrivit pentru produsele de cauciuc ale ocupanţilor, aşa că s-au dezumflat fără a-şi îndeplini misiunea principală. La fel ca bravada umflată a armatei ruse", a scris pe Facebook Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

https://www.facebook.com/photo?fbid=514962317483518&set=pcb.514962344150182

Tancurile gonflabile sunt un element de bază al doctrinei Ruse cunoscută sub numele de maskirovka. Armata rusă are în arssenalul războiului psihologic tancuri și lansatoare gonflabile, vehicule momeală, trupe speciale și alte operațiuni de manipulare pentru a semăna confuzie.

Rusia a folosit elemente de maskirovka în conflicte care au avut loc cu decenii în urmă, dar cele mai recente eforturi ale lor în Ucraina se pare nu au efectul scontat, susține Kievul.

Nu este clar în ce scop a pus Rusia în scenă tancurile gonflabile lângă Zaporojie.

La începutul războiului, și Ucraina a folosit arme false, folosind lansatoare de rachete false din lemn pentru a determina Rusia să lovească cu rachetele ținte inutile. Momelile din lemn au fost menite să arate ca lansatoare de rachete americane HIMARS atunci când sunt observate de dronele rusești, ceea ce a determinat navele rusești purtătoare de rachete de croazieră din Marea Neagră să tragă asupra țintelor false, potrivit rapoartelor din august.

Diversiunea în război are o istorie lungă. SUA au folosit, de asemenea, tancuri gonflabile în al Doilea Război Mondial, ca parte a operațiunii „Armatei Fantomă“, într-un efort de a păcăli cel de-al Treilea Reich să supraestimeze puterea militară a forțelor aliate. Unitatea a creat iluzii și a căutat să răspândească dezinformarea folosind machete gonflabile de vehicule militare, tancuri și artilerie, precum și înregistrări audio cu sunete care imitau mișcarea armatelor mari.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #tancuri gonflabile, #zaporojie , #Razboi Ucraina