The Hill: Strategia SUA pentru Ucraina trebuie revizuită. Trei scenarii strategice de bază

Marti, 07 Februarie 2023, ora 23:35
4662 citiri
The Hill: Strategia SUA pentru Ucraina trebuie revizuită. Trei scenarii strategice de bază
Războoiul din Ucraina intră în curând în al doilea an/ FOTO: CEPA

Un balon de spionaj chinez observat pe cerul deasupra Montanei a determinat Casa Albă să amâne vizita secretarului de stat Antony Blinken la Beijing, care ar fi fost prima călătorie a unui oficial american la nivel înalt în patru ani.

Între timp, sprijinul pentru Ucraina este prins între refuzul președintelui Joe Biden de a da avioane de luptă F-16 Kievului și apelurile fostului premier britanic Boris Johnson de a salva „cu orice preț” democrația ucraineană de un dictator scăpat de sub control. În ambele cazuri, relațiile SUA cu rivalii continuă să se deterioreze. Și asta ridică întrebarea: vor intra Statele Unite în război cu China prin Taiwan și cu Rusia prin Ucraina?, se întreabă Harlan Ullman, consilier principal al Consiliului Atlantic și unul dintre autorii doctrinei militare a „șocului și uimirii”, într-un articol pentru The Hill.

El observă că în problema Taiwanului, președintele Biden a menținut în mod deliberat ambiguitatea, ceea ce este destul de rezonabil. În ceea ce privește Ucraina, liderul american a spus că țara sa nu dorește ca conflictul să escaladeze până la Al Treilea Război Mondial. Chiar și fără sondaje, putem spune că puțini membri NATO ar fi în dezacord cu acest punct de vedere și ar dori să intre în război cu Rusia. Având în vedere toate acestea, ce alegere politică au atunci SUA?

Un potențial pretext pentru un război cu China este invazia chineză a Taiwanului. A face acest scenariu prea scump pentru ca Beijingul să îl ia în considerare pare a fi cel mai eficient obiectiv. În același timp, nu va fi necesară intervenția directă a americanilor. Construind o apărare asimetrică, Taiwan poate preveni o invazie chineză.

Trei scenarii strategice de bază

El numește cazul Ucrainei mai complicat și mai periculos. Pentru că războiul este deja în curs, nu este ipotetic. Dacă respingem opțiunea de intervenție în scopul expulzării Rusiei din teritoriile ocupate, SUA au trei scenarii strategice de bază.

Primul este că SUA și aliații săi pot oferi Ucrainei mijloace militare, astfel încât să-și recapete controlul asupra teritoriilor și să revină la frontiera de dinainte de 24 februarie 2022, sau chiar să acționeze mai agresiv și să returneze Crimeea și o parte din Donbas.

A doua opțiune presupune că scopul este menținerea capacității de luptă a Ucrainei suficient de mult pentru ca aceasta să provoace mari pierderi și dureri Rusiei, forțând agresorul să înceapă negocierile. Iar al treilea - începutul negocierilor poate fi un obiectiv prioritar, împingând ambele părți la dialog.

Prima opțiune va necesita un efort uriaș concentrat, astfel încât Ucraina să aibă potențialul de a conduce operațiuni de forțe combinate.

„Vor avea nevoie de echipament militar pentru aproximativ cinci sau mai multe brigăzi, care ar include 500 sau mai multe tancuri, 2.000 vehicule de infanterie blindate, rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească ținte pe teritoriul Rusiei, 3.000 sau mai multe sisteme de artilerie, mai multe escadroane de avioane de luptă și elicoptere de atac, mijloace de minare și deminare, logistică, comandă și control etc. Și vor avea nevoie, de asemenea, de instruire și suport pentru operarea și întreținerea acestui echipament. Prețul va fi măsurat în sute de miliarde de dolari. Și acest lucru va depăși capacitatea SUA și a NATO de a livra toate acestea la timp pentru a obține un rezultat până la sfârșitul anului”, scrie Ullman.

A doua opțiune este ceea ce fac SUA și NATO acum. Conducerea ucraineană consideră că, cu o mică creștere, va putea schimba cursul evenimentelor și, în ciuda evaluării sceptice a Pentagonului, va elibera Crimeea. Al treilea scenariu fie va fi organizat în condiții de mare secret, fie va anula promisiunea că doar Ucraina va decide cum și când vor începe negocierile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #SUA, #strategie, #arme, #ofensiva , #Razboi Ucraina