SUA intenționează să ofere Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS

Luni, 27 Iunie 2022, ora 12:07
3558 citiri
SUA intenționează să ofere Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS
Sistemul antiracheta NASAMS/FOTO: https://www.kongsberg.com/

Statele Unite intenționează să anunțe săptămâna aceasta achiziția unui sistem avansat de apărare antirachetă cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, relatează CNN, citând o sursă informată.

La summitul liderilor G7 din Germania, care anul acesta se concentrează pe războiul din Ucraina, președintele american Joe Biden i-a anunțat pe liderii G7 că SUA vor furniza Ucrainei sisteme de rachete și muniții mai bune pe măsură ce războiul său cu Rusia va escalada, potrivit CNN. Săptămâna aceasta decizia va fi anunțată public.

Este vorba despre sistemul avansat de apărare aeriană NASAMS, capabil să lovească ținte la o distanță de peste 160 km, în funcție de rachetele cu care este echipat. Această decizie a fost luată ca răspuns la o solicitare din partea autorităților ucrainene. De asemenea, va fi anunțat sprijin militar suplimentar, inclusiv mai multe muniții de artilerie și radare de contrabaterie.

NASAMS este un sistem avansat de apărare aeriană norvegiană produs de un consorțiu al corporației americane Raytheon Technologies și grupului norvegian Kongsberg. Complexul include lansatoare și stații radar Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel. Fiecare lansator mobil are șase poduri de rachete sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune.

Armamentul este cea mai recentă asistență oferită Ucrainei de către Statele Unite de când Rusia și-a invadat vecinul est-european în februarie.

În această lună, președintele Joe Biden a fost de acord să ofere Ucrainei 700 de milioane de dolari în ajutor militar, inclusiv sisteme avansate de rachete care pot lovi cu precizie ținte cu rază lungă de acțiune.

Muniția, radarele de contrafoc, o serie de radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc Javelin suplimentare, precum și armele antiblinte fac, de asemenea, parte din acel pachet, au spus oficialii.

Washingtonul a renunțat, la începutul acestei luni, să vândă Ucrainei patru drone mari, cu armament, pe fondul îngrijorării că radarul și echipamentul lor de supraveghere ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă acestea ar cădea în mâinile Rusiei.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #SUA, #sistem antiracheta, #NASAMS , #Razboi Ucraina