Uniunea Europeană și Statele Unite nu au încredere în Musk și plănuiesc să finanțeze activitatea Starlink în Ucraina

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 22:53
3405 citiri
Uniunea Europeană și Statele Unite nu au încredere în Musk și plănuiesc să finanțeze activitatea Starlink în Ucraina
Terminal Starlink/ FOTO. Zerkalo Nedeli

Țările Uniunii Europene discută posibilitatea de a plăti pentru serviciile Starlink Internet, care sunt vitale pentru ucraineni. Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a vorbit despre astfel de planuri într-un interviu acordat POLITICO.

Propunerea a venit după ce Musk a avertizat că compania sa de rachete SpaceX nu poate plăti la nesfârșit pentru ca ucrainenii să acceseze serviciile de internet Starlink. Musk a cerut guvernului SUA să plătească, dar ulterior s-a răzgândit și a spus că va continua să finanțeze serviciul.

Totuși, incertitudinea și potențiala posibilitate de deconectare bruscă a Ucrainei de la un important sistem de telecomunicații, care a jucat un rol vital în special în contraofensivele împotriva trupelor ruse din teritoriile ocupate, precum și în asigurarea comunicării pentru populația civilă, au forțat aliații să se gândească la modul de reducere a riscurilor

„Accesul ucrainenilor la internet nu trebuie să rămână în mâinile unei singure persoane influente care se poate trezi într-o zi și să spună: Nu mai vreau să o fac, asta e tot”, a subliniat Landsbergis.

El oferă opțiunea încheierii unui contract de achiziție a acestui serviciu între compania lui Musk și o coaliție de țări.

Potrivit lui Landsbergis, acest subiect a fost discutat luni la reuniunea celor 27 de miniștri de externe ai UE.

Totodată, Pentagonul are în vedere și posibilitatea de a plăti pentru funcționarea rețelei de satelit Starlink din Ucraina. Se gândește să facă acest lucru din fondul așa-numitei Inițiative pentru Promovarea Securității Ucrainei, care este menit să ofere sprijin constant armatei ucrainene prin finanțarea contractelor cu firme americane pentru arme și echipamente care vor fi livrate în termen de luni sau chiar ani.

Potrivit POLITICO, un reprezentant al SUA care a participat la discuții a spus că nu există nicio certitudine că Elon Musk poate fi de încredere. Acesta este ceea ce a forțat Pentagonul să caute o modalitate de a menține Starlink în funcțiune sau de a atrage un furnizor de servicii similare.

Elon Musk spune că Rusia va folosi armele nucleare dacă pierde Crimeea

Elon Musk, șeful SpaceX, sugerează, într-un nou mesaj postat luni, 17 octombrie, pe Twitter, că Ucraina ar trebui să cedeze cererilor lui Putin de a renunța la Peninsula Crimeea, alipită ilegal de Rusia în 2014, pentru a evita degenerarea situației la nivel mondial.

„Dacă Rusia se confruntă cu alegerea de a pierde Crimeea sau de a folosi arme nucleare pe câmpul de luptă, o va alege pe cea din urmă. Am sancționat deja Rusia în toate modurile posibile, așa că ce mai are de pierdut? Dacă atacăm nuclear Rusia, ne va bombarda înapoi și așa ajungem la al treilea război mondial”, a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume.

„Indiferent dacă vă place sau nu, Crimeea este văzută de Rusia ca o parte centrală a Rusiei. Crimeea are, de asemenea, o importanță critică pentru securitatea națională a Rusiei, deoarece este baza lor navală din sud. Din punctul lor de vedere, pierderea Crimeei este ca și cum SUA ar pierde Hawaii și Pearl Harbor”, a adăugat el.

Elon Musk a susținut de asemenea că Rusia va folosi arme nucleare dacă armata sa este distrusă de NATO.

„Dacă Rusia se confruntă cu distrugerea armatei și înfrângerea totală de către NATO, va folosi arme nucleare, atunci NATO va răspunde cu arme nucleare și civilizația s-a terminat”, a spus el.

Apoi s-a adresat celor care nu sunt de acord cu propunerea lui, spunând „Dar, hei, uită-te la partea bună! Rusia nu are Crimeea în acel scenariu, așa că poți fi liniștit de acel gând, în timp ce privești cum se ridică norii ciupercii (ce se formează după o explozie atomică.)."

Elon Musk, a anunţat sâmbătă că SpaceX, compania pe care o conduce, va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, declarația venind la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta.

"La naiba. Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis", a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume.

Potrivit Reuters nu este clar totuși dacă oferta lui Musk este sinceră sau dacă nu cumva este vorba de sarcasm.

Arvidas Anușauskas, ministrul lituanian al Apării, spunea recent că Elon Musk a căzut în momeala lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, referindu-se la tema „planului de pace” propus de cel mai bogat om din lume.

„Elon Musk este primul care a căzut în această” momeală, a reacționat Arvidas Anușauskas pe contul său de Twitter, denunțând totodată atenția acordată de mass-media occidentală mișcărilor de arme nucleare în Rusia.

Multimiliardarul Elon Musk le ceruse abonaților săi de pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, o ințiativă condamnată imediat de ucraineni, inclusiv, de președintele Volodimir Zelenski.

„Planul de pace” propus de Musk este bazat pe patru puncte: referendumuri, sub supravegherea ONU, privind viitorul celor patru regiuni ucrainene anexate săptămâna trecută de Rusia, cedarea Peninsulei Crimeea, alipită ilegal de Rusia în 2014, asigurarea alimentării cu apă a Crimeei și neutralitatea Ucrainei.

Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #stralink, #Elon Musk, #plata servicii, #UE, #SUA , #Razboi Ucraina