Steagul rusesc nu mai flutură la Herson. Trupele lui Putin și-au mutat sediul regional dincolo de fluviul Nipru

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 22:12
3318 citiri
Steagul rusesc nu mai flutură la Herson. Trupele lui Putin și-au mutat sediul regional dincolo de fluviul Nipru
Sediul administrație din Herson/ FOTO: Telegram

Steagul rusesc a fost îndepărtat de pe administrația regională din Herson, o clădire situată pe malul vestic al orașului, unde forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în urmă cu câteva săptămâni, informează The Guardian.

Propagandistul rus Aleksander Koț a postat o înregistrare video care arată că drapelul nu mai este arborat pe clădirea administrativă din Herson, ci pe o clădire de peste drum, potrivit analistului militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute, care urmăreşte constant trupele militare trimise de Putin în Ucraina, lucru confirmat și de un canal rusesc de Telegram.

Forțele rusești și-au mutat sediul regional dincolo de fluviul Nipru, pe malul stâng al orașului Herson, potrivit Centrului ucrainean al Rezistenței Naționale din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

„Cel mai probabil, unităţile noastre vor pleca pe malul stâng (de est)” al Niprului, a declarat pentru un web-site pro-Kremlin vice-guvernatorul regional numit de Moscova în provincia ucraineană Herson, Kiril Stremusov.

Rușii își mențin în continuare pozițiile de-a lungul celei de-a doua linii de apărare, afirmă atât Moscova, cât și Kievul.

Capitala omonimă a acestei provincii, situată pe malul de vest al Niprului, este singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie.

În faţa aşteptatei contraofensive ucrainene asupra oraşului Herson, trupele ruse au evacuat de pe cealaltă parte a Niprului peste 70.000 de persoane, precum şi monumente şi vestigii istorice, inclusiv rămăşiţele prinţului Grigori Potemkin, care a fondat acest oraş în anul 1779.

Potrivit unui mesaj postat joi pe Telegram de primarul ucrainean al unei localităţi învecinate cu oraşul Herson, „localnicii de pe malul drept al regiunii Herson (malul drept al Niprului n.red) au informat că trupele ruse şi-au abandonat posturile de control în aşezările Ciornobaevka, Stepanevka şi Bilozerka”, iar „în oraşul Herson efectivele personalului militar (rus) au scăzut considerabil”.

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Rușii își mențin în continuare pozițiile de-a lungul celei de-a doua linii de apărare, potrivit ambelor părți. Rusia a mutat locuitorii din Hersonul ocupat, susținând că Ucraina plănuiește să inunde intenționat regiunea prin lovirea unui baraj din fluviul Nipru.

Ucraina spune că Rusia plănuiește să organizeze un atac sub steag fals și să inunde ea însăși regiunea.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #steag rusesc, #Herson, #administratie regionala , #Ucraina