Înfricoșătoarele rachete de apărare antiaeriană S-400 ale Rusiei. Ce misiuni neașteptate primesc în Ucraina

Sambata, 27 Mai 2023, ora 22:17
30339 citiri
Înfricoșătoarele rachete de apărare antiaeriană S-400 ale Rusiei. Ce misiuni neașteptate primesc în Ucraina
Sistemul antirachetă rusesc S-400

Sistemul avansat de apărare antiaeriană S-400 al Rusiei este conceput pentru a doborî avioane și rachete la distanțe lungi și la altitudini mari. Dar în Ucraina, Moscova și-a pus în funcțiune S-400 pentru a intercepta rachetele HIMARS fabricate în SUA sau, mai bizar, pentru a bombarda orașele ucrainene.

Moscova prezintă această tactică ca o dovadă că forțele antiaeriene ucrainene sunt atât de slabe încât forțele ruse își pot permite să risipească rachete antiaeriene scumpe în misiuni secundare. Motivul cel mai probabil este că disperarea și frustrarea determină Kremlinul să folosească toate armele pe care le are, oricât de nepotrivită ar fi aceasta pentru sarcină.

S -400 Triumf este un sistem sol-aer mobil, cu rază lungă de acțiune, care este considerat echivalentul Rusiei al rachetelor americane Patriot. Interceptoarele S-400 au o rază de acțiune estimată de aproximativ 400 de kilometri și o viteză raportată de Mach 15, iar Rusia susține că arma este eficientă împotriva aeronavelor, rachetelor de croazieră și balistice și dronelor.

Au existat rapoarte despre S-400 dislocate în regiunea Donbas pentru a intercepta rachetele HIMARS pe care Ucraina le-a folosit cu efect devastator încă din vara trecută. Într-o oarecare măsură, acest lucru nu este neobișnuit. SAM-urile moderne sunt proiectate pentru a intercepta o varietate de rachete și avioane. Ucraina a folosit S-300 – predecesorul S-400 – și sistemul Patriot de fabricație americană pentru a intercepta rachete de croazieră Kalibr și chiar arme hipersonice Kinjal.

Problema este că munițiile Sistemului de rachete cu lansare multiplă ghidată pe care le trage HIMARS nu sunt rachete, ci rachete de artilerie ghidate de GPS, cu o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri, mult mai scurtă decât rachetele de croazieră și balistice.

Lansat la ținte relativ apropiate de linia frontului, GMLRS are o traiectorie diferită și un timp de zbor mult mai scurt în care un sistem de apărare aeriană îl poate intercepta.

„Nu o veți detecta la orizont”, a declarat Ian Williams, director adjunct al Proiectului de apărare antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, pentru Insider. „Nu merge în spațiu ca o rachetă balistică. Cred că cea mai mare provocare ar fi timpul scurt de angajare”.

Williams crede că S-400 ar putea intercepta o rachetă HIMARS, dar nu foarte ușor. Un sistem mai potrivit pentru distrugerea rachetelor HIMARS ar fi Domul de Fier al Israelului, care a interceptat frecvent rachete mici și chiar obuze de mortier. (Ucraina a cerut Israelului Domul de Fier, dar Israelul a refuzat, probabil parțial din cauza preocupărilor legate de relațiile israeliene cu Rusia.)

„Iron Dome este mai optimizat pentru acest tip de țintă”, a spus Williams. "Interceptorul Tamir este destul de manevrabil. Radarele sunt mai adaptate la detectarea țintelor mai mici, la joasă altitudine."

O rachetă Tamir costă, de asemenea, mai puțin de 150.000 de dolari, în timp ce un SAM mare costă mai aproape de un milion de dolari fiecare.

În timp ce utilizarea S-400 împotriva HIMARS sugerează că Rusia se luptă cu apărarea antiaeriană, ceea ce indică cu adevărat disperarea Kremlinului este utilizarea interceptoarelor S-400 și S-300 pentru bombardarea orașelor ucrainene. Un focos de 182 de kilograme poate fi devastator împotriva unei aeronave sau a unei alte rachete, dar este de fapt mic în comparație cu focosul de 900 de kilograme al unei rachetă de croazieră precum Kh-22 rusească.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #sistem de rachete s 400, #misiune, #HIMARS , #Razboi Ucraina