Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sfaturile politologului american Francis Fukuyama: Ucraina trebuie să se grăbească înainte ca Putin să fie ajutat de Trump

Duminica, 17 Iulie 2022, ora 19:14
11108 citiri
Sfaturile politologului american Francis Fukuyama: Ucraina trebuie să se grăbească înainte ca Putin să fie ajutat de Trump
Politologul american Francis Fukuyama. FOTO: Twitter

Ucraina ar trebui să se concentreze pe eliberarea regiunilor sudice și să deblocheze porturile maritime. Mișcarea în această direcție a început, iar schimbările reale pot deveni vizibile până la sfârșitul verii, susține politologul american de origine japoneză Francis Fukuyama într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Potrivit expertului, forțele armate ucrainene sunt capabile să recucerească Herson și alte așezări ocupate de ruși din regiune. El mai susține că obținerea accesului la Marea Neagră, care va permite Ucrainei să exporte alimente în străinătate, este un punct extrem de important. Fukuyama notează că în prezent eliberarea sudului este chiar mai importantă decât lupta pentru Donbas.

„Până la sfârșitul verii putem observa progrese reale în sud. Este foarte important ca Ucraina să restabilească accesul în porturile Mării Negre pentru a relua exportul tuturor produselor sale agricole, pentru a rupe blocada rusă de la Odesa. Cred că pe asta se vor concentra. Au început deja o ofensivă în regiunea Herson și au făcut unele progrese acolo. Dacă ucrainenii eliberează cu adevărat această zonă până în septembrie sau octombrie, aceasta va pune bazele pentru începerea unor negocieri serioase privind încetarea focului”, a spus Fukuyama.

Profesorul de la Universitatea Stanford a mai afirmat că recucerirea teritoriilor ocupate din regiunile Lugansk și Donețk necesită mult mai mult timp și resurse, așa că nu merită să sperăm la aceasta în lunile următoare.

El mai spune că Ucraina trebuie să se grăbească pentru că dacă Donald Trump revine la președinția SUA în 2024, ar putea rezolva toate problemele lui Putin, pentru că liderul republican intenționează să retragă Statele Unite din NATO.

Politologul american a identificat două mari pericole ce amenință unitatea Occidentului . „Primul test va fi sprijinul european pentru Ucrainei în iarnă. Rusia a oprit deja efectiv furnizarea de gaze naturale. Și cred că odată cu apariția vremii reci, Europa va avea o problemă reală pentru a găsi un înlocuitor pentru gazul rusesc. Al doilea pericol constă în faptul că sprijinul Ucrainei din partea republicanilor din SUA slăbește treptat. În același timp, Trump este pe cealaltă parte, pro-rus.

Evident, dacă revine în 2024 în funcția de președinte, poate rezolva toate problemele Rusiei de astăzi, pentru că Trump intenționează să retragă SUA din NATO. Astfel, Kremlinul își va atinge scopul principal pur și simplu schimbând cursul politicii americane. De aceea cred că este extrem de important ca Ucraina să facă ceva progrese și să preia inițiativa pe câmpul de luptă în timpul verii. ...Dacă va prevala ideea că situația a ajuns într-un impas care va dura pentru totdeauna, atunci cred că vor apărea crăpături în unitatea Occidentului și vor fi mai multe apeluri ca Ucraina să renunțe la teritorii pentru a opri războiul“.

Rusia de astăzi îi amintește lui Fukuyama de Germania nazistă mai mult decât de orice altceva. Singura sa ideologie este naționalismul extrem, deși într-o formă mai puțin dezvoltată decât cea a naziștilor. În plus, acest regim este foarte slab instituționalizat și se învârte în jurul unui singur om - Vladimir Putin, care controlează toate pârghiile principale ale puterii, spune el.

„Dacă compari Rusia cu China, acestea sunt foarte diferite. China are un Partid Comunist uriaș cu 90 de milioane de membri. Are o disciplină internă puternică. Există o mulțime de reguli despre cine este promovat și cum este condus întregul sistem guvernamental. În cazul Rusiei, nu există o astfel de instituționalizare a regimului de stat. Totul se învârte cu adevărat în jurul președintelui și a deciziilor sale specifice. Și, prin urmare, când va pleca, nu este clar ce se va întâmpla, susține politologul.

„Îmi imaginez că va fi o mare luptă pentru putere între toate ministerele de forță și acele forțe interne care stau la baza puterii sale. Nu văd în acest regim politic o ideologie clară pe care să o proiecteze în exterior. Cred că oamenii care susțin regimul Putin sunt pur și simplu cei cărora, din diverse motive, nu le place Occidentul. Ei pot fi de stânga, cum ar fi, să zicem, conducerea Venezuelei, sau de dreapta, cum e cazul Ungariei. Dar asta-i tot. Actualul regim rus nu are nicio ideologie consistentă.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #sfaturi, #francis fukuyama, #Vladimir Putin, #Donald Trump , #Razboi Ucraina