Metoda găsită de ruși pentru a-și proteja tancurile de rachetele ucrainene

Duminica, 28 Mai 2023, ora 23:42
10655 citiri
Metoda găsită de ruși pentru a-și proteja tancurile de rachetele ucrainene
Tanc rusesc T 72/ FOTO: nationalinterest.org

După ce au suferit pierderi grele, forțele ruse încearcă noi modalități de a-și proteja tancurile care le-au mai rămas de rachetele ucrainene.

Rusia a pierdut aproape 2.000 de tancuri de când forțele sale armate au invadat Ucraina în urmă cu peste un an, potrivit informațiilor din surse deschise, o pierdere uluitoare care i-a forțat pe ruși să fie mult mai precauți cu ceea ce odată a fost văzut ca o forță copleșitoare împotriva Ucrainei.

Spre deosebire de forțele ucrainene, care sunt pricepute să anticipeze evoluțiile câmpului de luptă și să se adapteze la amenințări înainte ca acestea să devină o problemă, Rusia este mult mai reactivă și tinde să învețe lecții pe calea cea grea, spune Jack Watling, expert în război terestru la RUSI, citat de Insider.

Abia după pierderi semnificative, Rusia a început să-și schimbe modul în care își folosește tancurile – mascându-le vulnerabilitățile la țintirea în infraroșu și limitându-le implicarea în atacurile din prima linie.

Schimbările de tactică și protecția forțelor au loc în detrimentul operațiunilor cu tancuri, se arată în raportul intitulat „Meatgrinder: Tacticile rusești în al doilea an al invaziei Ucrainei”.

De ce schimbă rușii tactica tancurilor?

Forța de blindaj desfășurată a Rusiei, care constă atât din sisteme moderne, cât și mai vechi, se confruntă cu amenințări din partea altor tancuri care trag cu rachete ghidate antitanc (ATGM) și din partea rachetelor ghidate Javelin.

Luptele cu tancuri sunt relativ neobișnuite în comparație cu altele, dar în aceste lupte, tancurile rusești sunt bine protejate prin blindaje reactive adăugate care „s-au dovedit extrem de eficiente, împiedicând majoritatea sistemelor antitanc să învingă blindajul tancului”, se arată în raport.

Autorii au intervievat mai mulți comandanți ucraineni, analiști militari și echipaje de tancuri, printre alții, iar operatorii și-au amintit că „au lovit tancurile de mai multe ori cu ATGM-uri fără a le doborî”.

Blindajul reactiv este o soluție parțial eficientă, format din exploziv plasat între două foi metalice, protejând vehiculul la primul impact în zona în care este așezat, însă cauzând o ploaie de schije în jurul vehiculului, lucru periculos pentru infanteria care însoțește blindatul. Practic explozibilul dintre plăci are rolul de a contra jetul penetrant al proiectilului, deviindu-l sau tăindu-l înainte de a atinge blindajul principal. Versiunea ERA este mai puțin eficientă contra penetratoarelor cinetice, pe când cel reactiv-exploziv clasic este mai eficient dar și mai periculos, așa cum este cazul celor rusești Kontakt5/Relikt. Versiunea ne-explozivă se bazează pe spații goale în material care reacționează la impact deformându-se geometric și afectând penetrarea proiectilului.

Deși ERA este destul de eficient, ucrainenii știu unde sunt punctele slabe pentru a lovi un tanc rusesc, deși nu este întotdeauna ușor să obții o lovitură bună. Principalele vulnerabilități includ punctele dintre turelă și placa frontală glacis și șine.

Dar o parte a tanchiştilor fostei Armate Roşii cad victime corupţiei endemice din sistemul militar rus. Conform portalului defence-ua.com, mecanicii ucraineni care încearcă să repare tancurile abandonate de ruşi au constatat că unele astfel de maşini de luptă au primit blindaj reactiv numai pe hârtie.

Astfel, există tancuri care au fost recepţionate de unităţile militare ruseşti după „modernizare” şi au fost trimise în luptă cu toate că protecţia suplimentară era „oferită” de nişte cutii metalice goale pentru care s-au achitat, însă, bani grei.

În mod normal, pentru a avea efect aceste cutii ar fi trebuit să conţină material exploziv, dar în cel mai bun caz au fost umplute de constructori cu PAL, cauciuc sau carton. În plus, şi containerele pentru protecţia dinamică a turelei s-au dovedit a fi goale. Adică acestea au fost instalate, dar în carcase nu există elementele care ar trebui să respingă cât de cât eficient un proiectil, precizează defence-ua.com.

Lupta în amurg și în zori

În raportul lor privind schimbările în comportamentul rusesc pe câmpul de luptă, Watling și Reynolds au remarcat că rușii au început să-și modifice tancurile pentru a le ascunde de rachetele ghidate antitanc care au avut un efect devastator asupra armurii rusești, în special asupra senzorilor de direcționare termică care le reperează.

Vehiculele și pozițiile de apărare sunt echipate cu material anti-termic. Plata motorului și pluma de căldură rezultată au fost modificate, „reducând fiabilitatea” rachetelor ghidate antitanc, care pot folosi senzori în infraroșu pentru a fixa o țintă. Și rușii schimbă orele în care se luptă.

În încercarea de a-și ascunde blindatele de sistemele de rachete ucrainene, forțele ruse au descoperit că „lupta în amurg și în zori, când temperatura vehiculului este cel mai asemănătoare cu temperatura ambientală a împrejurimilor” este benefică.

După cum notează raportul, această situație este cunoscută sub numele de crossover termic și, în acele momente, tancurile rusești și alte „vehicule blindate sunt mai greu de detectat prin imaginile termice”, făcându-le în mod semnificativ mai puțin vulnerabile la Javelin și alte arme.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #schinbare, #strategie, #lupta, #tancuri , #Razboi Ucraina