Cum va reacționa Putin dacă Rusia pierde războiul din Ucraina. ”Totul depinde de metoda înfrângerii”

Marti, 14 Martie 2023, ora 23:14
3933 citiri
Cum va reacționa Putin dacă Rusia pierde războiul din Ucraina. ”Totul depinde de metoda înfrângerii”
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: Twitter

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi forțat să renunțe la putere dacă Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei, scrie Newsweek.

Când liderul rus a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine în februarie anul trecut, Kremlinul spera să cucerească capitala, Kiev, în câteva zile. A trecut mai bine de un an și se pare că nu se vede un sfârșit. Pe măsură ce Rusia continuă să încerce să cucerească pe deplin estul Donbasului, se așteaptă ca Ucraina să lanseze o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse în lunile următoare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat luni că șansele Rusiei de victorie în Ucraina sunt în scădere, spunând că obiectivele liderului rus pot fi acum atinse doar prin mijloace militare, nu prin negocieri pașnice.

„Putin poate fi înlocuit. Nu este un super-erou. Nu are superputeri. Este doar un dictator obișnuit ”

Dacă Putin nu reușește să câștige războiul în condițiile sale, el ar putea fi forțat în cele din urmă să demisioneze din funcția de președinte al Rusiei, a declarat Boris Bondarev, singurul diplomat rus care a demisionat public din cauza invaziei Ucrainei de anul trecut.

„Putin poate fi înlocuit. Nu este un super-erou. Nu are superputeri. Este doar un dictator obișnuit ”, a spus Bondarev, în vârstă de 42 de ani, care și-a părăsit slujba de expert în controlul armelor la misiunea diplomatică a Rusiei la Geneva în mai 2022.

Potrivit lui, istoria arată că astfel se schimbau din când în când dictatorii: dacă pierdeau un război și nu puteau satisface nevoile susținătorilor lor, de obicei plecau.

Bondarev crede că, dacă rușii înțeleg că războiul este pierdut, iar Putin nu are ce să le ofere în schimb, vor exista „dezamăgiri și dezacorduri”.

„Pot înțelege că nu mai au nevoie de Putin. Cred că de îndată ce își vor lua rămas bun de la iluzii și se vor găsi într-o nouă realitate, în care Putin nu poate oferi decât frică și represiune împotriva propriului popor, acest lucru va schimba situația", a spus el.

Vlad Mihnenko, expert în transformarea post-comunistă a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice de la Universitatea Oxford, a subliniat trei scenarii potențiale pentru înfrângerea Rusiei.

„Multe, dacă nu totul, depinde de metoda de înfrângere”, crede Mihnenko.

1. Retragere haotică

Primul scenariu – o retragere haotică cauzată de o ofensivă ucraineană șoc pe unul sau mai multe fronturi – ar provoca o panică masivă în rândul celor 600.000 de coloniști ruși din Crimeea, anexată în 2014 și al colaboratorilor rușilor din Donbas care ar încerca să fugă. Acest lucru ar duce la o prăbușire rapidă a liniei frontului.

„Situația de la Moscova se va dezvolta rapid: forțele de securitate îl vor alunga pe Putin de la putere. Nu va avea șansa să desfășoare arme nucleare, așa cum se tem mulți, pentru că acest proces va fi cu siguranță sabotat la mai multe niveluri”, spune Mihnenko.

2. Prăbușirea armatei ruse ca în 1916-1917

Un alt scenariu ar putea implica o retragere din lupte în stilul Primului Război Mondial, similar cu prăbușirea armatei ruse în 1916-1917: actualul război de uzură, care se mișcă lent, va continua, cu soldați ruși prost echipați, obosiți și slăbiți de focul ucrainean de luni de zile. Vor dezerta în masă, ceea ce va duce la prăbușirea frontului.

Spre deosebire de primul scenariu, situația din acest caz s-ar dezvolta mai lent și mai puțin dramatic, oferindu-i lui Putin suficient timp pentru a cere o încetare a focului sau o înțelegere pe termen scurt în aproape orice condiții.

„Armele nucleare nu vor fi desfășurate, pentru că nu va mai rămâne nicio armată care ar putea efectua un atac nuclear”, crede expertul.

În acest scenariu, Putin ar putea fi de acord să demisioneze, aparent pentru a face loc unui nou lider, cu condiția ca forțele de securitate să îi garanteze că nu va fi urmărit penal.

3. Continuarea războiului încă 2 ani

În cel de-al treilea scenariu, războiul din Ucraina ar continua încă doi ani, cu nemulțumire tot mai mare în Rusia, retragerea lentă din unele locuri și menținerea primei linie în altele.

În acest caz, forțele de securitate, cărora li se vor alătura elitele economice și financiare, vor încerca să se înțeleagă cu Putin pentru a declara o „victorie” motivând că „a rezistat Occidentului”, „nu a pierdut”, „a protejat Patria Mamă”, etc, în paralel cu transmiterea ștafetei unui succesor desemnat, a spus Mihnenko.

Spre deosebire de primele două scenarii, al treilea îi oferă lui Putin cea mai mare putere de negociere și șansa de a-și salva viața.

Bondarev a sugerat că Putin ar putea încerca să prezinte orice succes minor pe care l-ar obținut în Ucraina ca o victorie.

„Poate că, dacă va cuceri câteva sate noi, va putea spune că aceasta este o victorie: i-a învins pe ucraineni, a protejat națiunea și, de asemenea, dă vina pe ucraineni și pe Occident că nu au vrut să negocieze pacea în condițiile sale”, crede fostul diplomat. Potrivit acestuia, dacă lui Putin i se permite să facă acest lucru, va încerca să-l vândă publicului său ca pe o victorie.

Cu toate acestea, Bondarev nu este sigur că Putin va reuși să-i convingă pe ruși, pentru că, potrivit lui, majoritatea oamenilor nu vor război, ci pace.

„Va fi destul de greu pentru Putin să-și convingă propria elită că această victorie a meritat toate pierderile... Nu cred că vor fi foarte fericiți că au obținut câteva sate ucrainene pentru a compensa toate pierderile ”, a spus el.

Grigori Iavlinski, fondatorul partidului rus Iabluko, un partid social liberal, consideră că propaganda poate influența modul în care este prezentată înfrângerea Rusiei.

„Rusia este extrem de autoritară, așa că poporul rus se află sub influența enormă a propagandei și a fricii. Deci totul depinde de modul în care propaganda din Rusia va explica toate acestea. De foarte multe ori situația este extrem de departe de realitate”, a spus el.

Dacă Putin încearcă să prezinte un conflict care nu a decurs conform planului drept o victorie, este greu să se bazeze pe răspândirea dezamăgirii sau a rezistenței, crede Bondarev.

„Pentru că toți cei care nu se pricep foarte bine la găsirea de informațiilor adevărate vor spune: Putin spune că am câștigat, suntem încă o țară mare. Această situație nu poate fi permisă. Putin nu ar trebui să aibă nimic pe care să-l vândă drept victoria sa. Ar trebui distrus”, a adăugat fostul diplomat.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #scenarii, #retragere, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina