Rusia folosește sateliți occidentali ca să atace infrastructura din Ucraina. SUA, UE, Coreea de Sud, Israel, printre furnizori

Sambata, 04 Martie 2023, ora 00:11
3718 citiri
Rusia folosește sateliți occidentali ca să atace infrastructura din Ucraina. SUA, UE, Coreea de Sud, Israel, printre furnizori
Rusia a lovit toată iarna structura energetică critică a Ucraineni/ FOTO: eenews.net

Oficialii ucraineni au spus pentru Kyiv Post că anumite companii europene și americane ar putea fi implicate în furnizarea de imagini prin satelit Rusiei, care sunt apoi folosite pentru a viza infrastructura critică a Ucrainei, relatează Kyiv Post.

Aproximativ zece companii sunt suspectate că vând imagini din satelit către Rusia, care sunt apoi folosite pentru a ataca site-uri de infrastructură critică din Ucraina, au confirmat pentru Kyiv Post surse care cunosc această problemă.

Astfel de vânzări ar încălca sancțiunile actuale ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Sursele, inclusiv un oficial ucrainean de rang înalt, au declarat pentru publicația ucraineană că 10 entități bazate în SUA, UE, Coreea de Sud, Israel și China au vândut informațiile Rusiei, iar o parte au încălcat sancțiunile. Rusia probabil a folosit companii proxy cu nume ce sunau autentic pentru a comanda fotografii ale unor obiective precum stații electrice, a spus un oficial citat de publicație. Informația vine după ce un oficial american a acuzat compania chineză din domeniu care a fost pusă pe lista neagră, Spacety, că furnizează imagini din aer grupului rusesc de mercenari Wagner.

În timpul unei sesiuni recente a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA, Daniel J. Kritenbrink, secretarul de stat adjunct pentru afacerile din Asia de Est și Pacific, a dezvăluit că o companie chineză a vândut imagini din satelit organizației Wagner Group.

Un înalt oficial ucrainean a declarat pentru Kyiv Post că a analizat informațiile legate de această problemă și a confirmat că Rusia a încheiat un parteneriat cu companii străine: „Da, desigur că se întâmplă”. În opinia sa, aceasta se datorează faptului că există puțină sau deloc supraveghere de cumpărare și vânzare de imagini prin satelit în scopuri comerciale în aceste țări.

Un activist pro-Ucraina a declarat pentru Kyiv Post că a transmis informații despre această practică ilegală unui număr de parlamentari europeni, în speranța că aceștia vor lua măsuri. Părerea sa este că toate companiile potențial implicate în această activitate trebuie să fie investigate și urmărite penal dacă se constată că încalcă legea. Activistul a continuat că este imperativ să existe o revizuire majoră a legislației actuale și să existe o reglementare mai strictă a industriei sateliților.

Un membru al Parlamentului European, într-o țară din fosta Pact de la Varșovia, a confirmat că a primit informații referitoare la utilizarea sateliților străini în acest mod și că el și colegii săi sunt dornici să investigheze afirmațiile și să ia măsurile necesare pentru a pune încetarea acestei practici prin introducerea unei forme de reglementare.

Un alt oficial ucrainean a declarat pentru Kyiv Post că este probabil ca Rusia să folosească companii-paravan, unele chiar situate în Ucraina, pentru a cumpăra imaginile. Aceste companii s-ar prezenta ca o organizație autentică, cum ar fi „Grupul de Cercetare Geologică din Ucraina”, pentru a evita suspiciunile.

Sursa a indicat că este clar că, dacă o astfel de companie ar putea „comandă în mod obișnuit fotografii ale unui obiect, cum ar fi o stație de energie”. Apoi, dacă imediat după un atac cu rachete asupra stației de energie, compania a încetat să mai comande fotografii cu acea locație, atunci este evident că fotografiile au fost comandate pentru a facilita lovitura cu rachetă.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #sateliti, #atac, #infrastructura energetica , #Razboi Ucraina