Oligarhii ruși vor să ofere voluntar Ucrainei o parte semnificativă din averea lor în schimbul ridicării sancțiunilor

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 22:08
5724 citiri
Oligarhii ruși vor să ofere voluntar Ucrainei o parte semnificativă din averea lor în schimbul ridicării sancțiunilor
Ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland / FOTO: Twitter

Ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland spune că oligarhii ruși aflați sub sancțiunile statelor occidentale doresc să doneze voluntar o mare parte din averea lor pentru reconstrucția Ucrainei în schimbul ridicării sancțiunilor. Freeland a anunțat această propunere la reuniunea G7, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Un astfel de acord ar putea oferi anumite beneficii pentru toate părțile: Kievul primește miliarde, Occidentul se salvează de dezbaterea de expropriere, iar antreprenorii ruși își recuperează viața luxoasă.

Potrivit lui Christy Freeland, inițiativa vine chiar de la oligarhii.

Ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland le-a spus celor șase omologi că primește apeluri de la oligarhi ruși care se află pe listele de sancțiuni occidentale și sunt foarte nemulțumiți de ele.

Motivul unei astfel de inițiative a bogaților ruși nu este doar inconvenientul restricțiilor de călătorie și înghețarea activelor.

Oligarhii critică, de asemenea, războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu se pot lua poziție public față de invazie din cauza amenințărilor cu represalii din partea Kremlinului.

Problema confiscării activelor bogaților ruși provoacă un anumit scepticism în Occident din cauza necesității încălcării dreptului la proprietate privată.

Săptămâna trecută, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a cerut încetarea confiscării activelor oligarhilor ruși.

„Țările bazate pe statul de drept garantează proprietatea privată”, a spus el. Potrivit acestuia, obstacolele în calea confiscării sunt foarte greu de depășit.

Anterior, Elveția a dezghețat 3,4 miliarde de dolari din activele rusești.

„Nu putem îngheța fondurile dacă nu avem un motiv întemeiat”, a declarat reporterilor Erwin Bollinger, un înalt oficial responsabil cu sancțiunile la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

Și Ucraina încearcă să pună la punct o lege pentru confiscarea averilor oligarhilor ruși.

"Principala problemă este că nu există o astfel de instanță care să poată lua rapid astfel de decizii, să dea temei legal pentru astfel de acțiuni. Prin urmare, trebuie să dezvoltăm un nou mecanism", a declarat Rostislav Șurma, adjunct al șefului Biroului Președinției ucrainene, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #sanctiuni, #oligarhi , #Razboi Ucraina