Paul Krugman: Cum sugrumă Occidentul economia lui Putin

Sambata, 21 Mai 2022, ora 03:40
9511 citiri
Paul Krugman: Cum sugrumă Occidentul economia lui Putin

Eșecul militar al Rusiei în Ucraina a sfidat aproape predicțiile tuturor. Mai întâi a venit înfrângerea de la porțile Kievului.

Apoi a urmat incredibila scădere blitzkrieg, deoarece încercările de a încercui forțele ucrainene pe terenul presupus mai favorabil din est s-au transformat într-o bătălie cu mișcare lentă de uzură.

Ceea ce este important în legătură cu acest al doilea eșec rusesc este că interacționează cu o altă mare surpriză: eficacitatea remarcabilă – și, într-un fel, uluitoare – cel puțin până acum, a sancțiunilor economice occidentale împotriva regimului Putin, sancțiuni care funcționează într-un mod neașteptat. scrie Paul Krugman în New York Times.

De îndată ce războiul a început, s-a vorbit foarte mult despre exercitarea presiunii economice împotriva națiunii invadatoare. Cele mai multe dintre acestea s-au concentrat pe modalități de a reduce exporturile Rusiei, în special vânzările sale de petrol și gaze naturale. Din păcate, însă, a existat rușinos de puține mișcări semnificative pe acest front. Administrația Biden a interzis importurile de petrol rusesc, dar acest lucru va avea un impact redus dacă alte națiuni nu urmează exemplul SUA. Și Europa, în special, încă nu a impus un embargo asupra petrolului rusesc, și a făcut și mai puțin pentru a se îndepărta de dependența de gazul rusesc.

Excedentul în creștere este un semn de slăbiciune, nu de putere

Drept urmare, exporturile rusești au rezistat, iar țara pare să se îndrepte către un excedent comercial record. Deci Vladimir Putin câștigă războiul economic?

Nu, îl pierde. Acest excedent în creștere este un semn de slăbiciune, nu de putere – reflectă în mare măsură o scădere a importurilor Rusiei, despre care chiar și analiștii susținuți de stat spun că împiedică economia . De fapt, Rusia câștigă mulți bani vânzând petrol și gaze, dar îi este greu să folosească acești bani pentru a cumpăra lucrurile de care are nevoie, inclusiv componente cruciale utilizate în producția de tancuri și alte echipamente militare.

De ce se pare că Rusia are atât de multe probleme să cumpere lucruri? O parte a răspunsului este că multe dintre democrațiile lumii au interzis vânzarea către Rusia a unei varietăți de bunuri - arme, desigur, dar și componente industriale care pot fi folosite, direct sau indirect, pentru a produce arme.

Teama de „a fi de partea greșită a sancțiunilor”

Totuși, asta nu poate fi toată povestea, deoarece Rusia pare să fi pierdut accesul la importuri chiar și din țări care nu impun sancțiuni. Matt Klein de la blogul The Overshoot estimează că, în martie, exporturile din democrațiile aliate către Rusia au scăzut cu 53% față de nivelurile normale (și primele indicii arată că au scăzut și mai mult în aprilie). Dar exporturile din țări neutre sau pro-ruse, inclusiv China, au scăzut aproape la fel de mult – cu 45%.

Unele dintre acestea pot, așa cum a sugerat Klein, să reflecte teama, chiar și în țările nealiate, de „a fi de partea greșită a sancțiunilor”. Imaginați-vă că sunteți directorul executiv al unei companii chineze care se bazează pe componente produse în Coreea de Sud, Japonia sau Statele Unite. Dacă faci vânzări către Rusia care ar putea fi văzute ca ajutând efortul de război al lui Putin, nu ți-ai face griji că te confrunți singur cu sancțiuni?

Sancțiunile asupra sistemului financiar al Rusiei, cum ar fi înghețarea rezervelor băncii centrale și excluderea unor mari bănci private din sistemele internaționale de plăți, ar putea, de asemenea, să limiteze importurile. S-ar putea ca moneda puternică să curgă în Rusia, dar utilizarea acelei monede pentru a cumpăra lucruri din străinătate a devenit dificilă. Nu poți face afaceri în lumea modernă cu valize pline cu bancnote de 100 de dolari.

Este posibil, chiar probabil, ca, în timp, Rusia să găsească soluții care să evite sancțiunile occidentale. Dar timpul este un lucru pe care Putin pare să nu-l aibă.

După cum am spus, subliniază Paul Krugman, războiul din Ucraina pare să se fi transformat într-o bătălie de uzură, iar aceasta nu este o bătălie pe care Putin pare să o câștige: Rusia a suferit pierderi uriașe de echipamente pe care nu le va putea înlocui curând, în timp ce Ucraina primește afluxuri mari de echipamente din Occident. Acest război se poate termina, și nu în avantajul lui Putin, înainte ca Rusia să găsească modalități de a evita sancțiunile occidentale.

Un ultim punct: efectul sancțiunilor asupra Rusiei oferă o demonstrație grafică, chiar dacă înspăimântătoare, a unui punct pe care economiștii încearcă deseori să îl spună, dar rareori reușesc să-l transmită: importurile, nu exporturile, reprezintă punctul de vedere al comerțului internațional.

Adică, beneficiile comerțului nu ar trebui măsurate prin locurile de muncă și veniturile create în industriile de export; acei muncitori ar putea, la urma urmei, să facă altceva. Câștigurile din comerț provin, în schimb, din bunurile și serviciile utile pe care alte țări le oferă cetățenilor tăi. Și gestionarea unui excedent comercial nu este un „câștig”.

Da, știu că în practică există avertismente și complicații la aceste afirmații. Excedentele comerciale pot ajuta uneori la stimularea unei economii slabe și, în timp ce importurile fac o națiune mai bogată, ele pot înlocui și sărăci unii lucrători. Dar ceea ce se întâmplă cu Rusia ilustrează adevărul lor esențial. Excedentul comercial al Rusiei este un semn de slăbiciune, nu de putere; exporturile sale se mențin (din păcate) bine, în ciuda statutului său de paria, dar economia sa este paralizată de o întrerupere a importurilor.

Și asta înseamnă, la rândul său, că Putin pierde atât războiul economic, cât și cel militar.

”Rusia se pregăteşte de o puternică scădere a economiei sale”, notează Les Echos, reamintind că analiștii prevăd o contracție estimată a PIB-ului rus între 8% şi 10%. În viaţa reală, impactul sancţiunilor occidentale contra Moscovei se face deja simţit în industrie şi în consum, iar inflaţia a crescut la circa 18% pe an, cea mai mare cifră din 2002 încoace. Publicația economică franceză reține faptul că Aleksei Kudrin, actualul preşedinte al Curţii ruse de Conturi şi fost ministru de Finanţe, a explicat că „dacă sancţiunile rămân la nivelul actual, va fi nevoie de circa doi ani de reconstrucţie.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #sanctiuni, #economie, #efecte , #Rusia