The Telegraph: O nouă revoluție în Rusia va dezlănțui demoni teribili

Sambata, 27 Mai 2023, ora 17:29
6148 citiri
The Telegraph: O nouă revoluție în Rusia va dezlănțui demoni teribili

Recentele atacuri ale lui Evgheni Prigojin la adresa Ministerului rus al Apărării și, prin urmare, asupra Kremlinului însuși, nu ar trebui privite ca un alt discurs al unui mincinos experimentat. Amenințările sale extreme cu violența domestică (a vorbit chiar despre revoluție) sunt un indicator clar despre cât de grave devin lucrurile în culisele regimului Putin, scrie într-un articol pentru The Telegraph colonelul britanic în retragere Richard Kemp, care a participat la operațiuni în timpul războaielor din Irak, Afganistan și Bosnia și Herțegovina.

Ofițerul britanic notează că Prigojin s-a grăbit să revendice pentru „wagnerieni” cucerirea Bahmut, dar în același timp a pus mai mult accent pe preț. El a susținut că 20.000 dintre mercenarii săi au fost uciși. Colonelul Kemp este convins că această cifră este mult subestimată și la ea ar trebui adăugat un număr foarte mare de soldați ai armatei ruse.

Având în vedere că ocuparea Bahmut nu aduce Rusiei niciun avantaj strategic sau tactic evident, declarațiile apocaliptice ale lui Prigojin aproape că sunt un ecou ale sentimentelor regelui Pyrrhus din Epir după victoria asupra romanilor în bătălia de la Asculum. Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame: "Încă o victorie ca aceasta și suntem pierduți!" De aici vine expresia "Victorie à la Pirus".

„Bahmut a devenit o alegorie a întregului război rusesc de până atunci, care a prezis o distrugere catastrofală cu mare preț și fără niciun beneficiu. Dacă continuă în același spirit, atunci previziunile lui Prigojin despre începutul revoluției nu pot fi numite imposibile ”, scrie ofițerul britanic.

Proprietarul companiei de mercenari „Wagner” a vorbit despre anul 1917, când soldații și familiile lor s-au răzvrătit împotriva guvernului rus. Dar nu este necesar să ne întoarcem atât de departe în trecut pentru a face paralele și mai strânse cu ceea ce se întâmplă astăzi. Războiul din Afganistan a jucat un rol important în prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

„Nu trebuie să ne așteptăm la un alt Mihail Gorbaciov“

Concepută inițial ca o intervenție pe termen scurt, ca și în Ucraina, această campanie a durat de fapt 10 ani și a costat peste 15.000 de vieți ale soldaților sovietici. Înfrângerea în fața mujahedinilor înarmați de SUA a umilit și discreditat armata sovietică, distrugând fundația necesară pentru a menține țara unită. Pierderea sentimentului de invincibilitate militară sovietică i-a încurajat pe dizidenți, inclusiv pe veteranii de război nemulțumiți și pe familiile lor, în special în republicile non-rusești, care purtau o povară disproporționată de victime.

Afganistanul a subminat, de asemenea, încrederea liderilor sovietici că se pot baza pe armată pentru a înăbuși insurgențele. Sentimentele anti-război în rândul populației au crescut pe măsură ce conflictul a continuat și numărul victimelor a crescut, ceea ce a provocat schimbări fundamentale în tonul relatărilor despre evenimentele de pe front și de acasă, care au fost publicate în mass-media.

Astăzi, toate aceste consecințe sunt mai acute, deoarece pierderile sunt mult mai mari și într-un timp mult mai scurt. Și asta într-o epocă în care internetul și rețelele sociale evidențiază incompetența militară mai amănunțit decât s-ar fi putut imagina în timpul invaziei sovietice a Afganistanului.

„Consecințele unui război catastrofal fără succes ar putea fi probabil mai ușor de experimentat într-o țară cu o mai mare stabilitate structurală. Însă Federația Rusă este extrem de fragilă, economia ei dependentă de energie este sfâșiată de sancțiuni, corupția la scară largă provoacă o indignare tot mai mare în rândul populației cu perspective limitate de prosperitate, pe care războiul a redus-o și mai mult. Între timp, resentimentele etnice cresc în rândul populației non-ruse, care a plătit cel mai mare preț în război, și un sistem politic dependent complet de cultul personalității lui Putin”, se spune în articol.

Colonelul Kemp crede că, dacă războiul va duce la schimbări fundamentale în Federația Rusă, atunci, cel mai probabil, va fi mai dramatic decât prăbușirea Uniunii Sovietice. Și nu trebuie să ne așteptăm la un nou regim care vrea să pună capăt războiului, să introducă democrația și să stabilească relații calde cu Occidentul.

„Nu trebuie să ne așteptăm la un alt Mihail Gorbaciov. În schimb, s-ar putea să ne confruntăm cu haos prelungit, violență, revolte și represiune, bătălii între armata rusă, Garda Națională, serviciile de securitate, mai multe armate private și poate chiar așa cum previziona Prigojin, mulțimi de pe străzi cu furci. Chiar dacă Rusia nu se dezintegrează în „principate” etnice, concurenții duri, înfuriați de trădarea elitei corupte, se vor lupta pentru aceasta, crede ofițerul britanic.

El admite că toate acestea, desigur, s-ar putea să nu se întâmple. Dar Occidentul trebuie să-și amintească că prăbușirea URSS a fost neașteptată atât în ​​ceea ce privește amploarea, cât și viteza. Uniunea Sovietică era prea mare pentru a eșua. Dar dacă ceva similar se întâmplă din nou, prăbușirea Federației Ruse poate reduce nivelul de amenințare la adresa securității europene și globale venite de la Moscova.

Dar de data aceasta, să nu mai vorbim de „dividendele păcii”. Pentru că putem spune cu încredere un singur lucru: Rusia își va reveni și va merge din nou pe câmpul de luptă ”, scrie colonelul Kemp.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #revolutie, #destramare, #evgheni prigojin , #Razboi Ucraina