Putin amenință cu altă super-armă după ce rachetele hipersonice Kinjal au fost dezumflate de Patriot

Joi, 18 Mai 2023, ora 23:17
5219 citiri
Putin amenință cu altă super-armă după ce rachetele hipersonice Kinjal au fost dezumflate de Patriot
Rachetă hipersonică Kinjal distrusă de sistemul american Patriot deasupra Kievului/ FOTO: Captură Youtube

După rușinea suferită de industria militară rusă cu racheta „invincibilă“ Kinjal în Ucraina, presa rusă încearcă să ridice moralul rușilor relatând că Ministerul Apărării pune la punct o rachetă balistică intercontinentală care va fi lansată de pe submarin. Această armă, se laudă Moscova, ar fi capabilă să bată toate sistemele de apărare inamice.

Aflată în construcţie, această rachetă va înlocui racheta RSM-56 Bulava. Nikolai Yevmenov, comandant şef al a marinei ruse, spune că această nouă armă va fi în măsură să învingă toate sistemele de apărare „ale oricărui duşman”.

Tot potrivit „Izvestia”, această nouă rachetă va avea o rază lungă de acţiune şi va fi arma principală a viitoarelor submarine ruseşti.

Totuşi, acest nou gen de rachetă nu va intra în serviciu mai devreme decât peste 30 de ani.

Ar putea recurge Putin la armele nucleare?

Dar, până atunci, un Vladimir Putin furios ar putea să se îndrepte spre desfășurarea de arme nucleare împotriva Ucrainei după ce Kievul l-a umilit pe despot doborând rachetele hipersonice presupuse „de neoprit”, a declarat, joi, 18 mai, generalul în rezervă Kevin Ryan fost șef de major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA.

Ucraina a declarat, miercuri, 17 mai, că a doborât șase dintre rachetele hipersonice „Kinjal” ale Rusiei – la câteva zile după ce armata americană a confirmat că Kievul a doborât o altă rachetă hipersonică a lui Putin pentru prima dată folosind sistemul de apărare american Patriot.

Kevin Ryan, care a servit ca șef de stat major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA, a declarat că acum că rachetele „de neoprit” ale lui Putin sunt distruse, înseamnă că o victorie decisivă pentru liderul rus este din ce în ce mai departe de el.

Ryan a avertizat că, dacă Putin nu poate forța o victorie cu arme convenționale, despotul frustrat „se va întoarce probabil la arme nucleare”.

„Putin rămâne fără modalități de a escalada războiul într-un mod care să forțeze Ucraina – și Occidentul – să dea înapoi”, a declarat Ryan, un membru senior la Centrul Belfer al Universității Harvard din SUA, pentru Daily Mail.

„Invazia sa masivă și campaniile de bombardamente frecvente nu au reușit să-i ofere o victorie decisivă. Dacă nu poate forța o victorie cu arme convenționale, probabil că se va întoarce la arme nucleare.

Într-adevăr, Rusia nu numai că a pierdut aproximativ 197.000 de soldați de la începutul războiului, dar Putin a văzut și mii de vehicule militare rusești, inclusiv tancuri și vehicule de transport de infanterie, distruse de forțele Kievului cu ajutorul armelor occidentale.

„Forțele convenționale (non-nucleare) ale Rusiei nu pot îngenunchea Ucraina. De aceea Putin s-a bazat atât de mult pe amenințările nucleare”, explică Ryan.

„Dacă se dovedește că Kinjal nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, eficiența întregului spectru al armelor strategice ale Rusiei, nucleare și nonnucleare, este pusă la îndoială”.

Pierderile grele, împreună cu afirmația Kievului că a doborât șase rachete Kinjal într-o singură noapte, s-ar putea dovedi prea mult pentru Putin și el ar putea apela la arsenalul său nuclear, a avertizat Ryan.

Ucraina a declarat ieri că sistemul său robust de apărare antiaeriană, compus din platforme din epoca sovietică și altele furnizate de Occident, a reușit să doboare cu succes 18 dintre rachetele Moscovei, dintre care șase ar fi fost rachete hipersonice „Kinjal”, despre care Vladimir Putin se lăuda cândva că sunt „de neoprit”.

Impact psihologic uriaș asupra soldaților ruși de pe front

Experții spun că va exista un impact psihologic uriaș asupra soldaților ruși de pe linia frontului, ale căror niveluri de moral erau deja „la jos”, pe fondul pierderilor grele pe câmpul de luptă, după doborârea Kinjal.

Alan Mendoza, directorul executiv al think tank-ului britanic Henry Jackson Society, a declarat pentru Daily Mail: „Vezi propriile tale arme minune distruse pe cer nu poate avea decât un efect dăunător asupra moralei deja lamentabile din prima linie a Rusiei.

„Acești soldați știu că vor avea mai multe victime fără capacitățile ofensive generate de o forță de atac cu rachete”.

Într-adevăr, John Kennedy, lider de cercetare în domeniul apărării și securității la RAND Europe, a declarat că doborârea rachetelor hipersonice îi va face pe soldații ruși să se îndoiască serios de înțelepciunea comandanților lor.

„Putin însuși a prezentat public rezultatul acestor programe, inclusiv racheta de croazieră hipersonică Kinjal, la televiziunea de stat. El a vrut să creeze impresia că Rusia are un avantaj militar față de NATO', a declarat Kennedy.

„Dar Kinjal nu ia oferit lui Putin capacitatea de neoprit pe care a promis-o”.

„Dacă soldații ruși nu se îndoiesc deja de înțelepciunea comandanților lor, interceptarea unei arme pe care Putin însuși a lăudat-o va face probabil asta”, a spus Kennedy, adăugând că mișcarea va fi un „spin uriaș pentru moralul lor” înaintea contraofensivei anticipate a ucrainenilor.

Capacitatea Kievului de a doborî rachetele mortale Kinjal - pe care Rusia le-a folosit pentru a încerca să paralizeze Ucraina - va permite forțelor ucrainene să se concentreze asupra bătăliilor din prima linie.

El a spus că acesta este doar cel mai recent eșec pentru Putin în războiul său, care a văzut sute de mii de soldați ruși uciși.

„Acesta este cel mai recent dintr-un lung șir de eșecuri pentru omul care este arhitectul situației dificile actuale a Rusiei. Războiul pe care l-a lansat pentru a dovedi puterea și vitalitatea Rusiei și-a arătat slăbiciunea și scleroza”, a spus Mendoza.

Într-o nouă lovitură pentru Putin, Marea Britanie a declarat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă Storm Shadow.

Rachetele Storm Shadow vor permite trupelor ucrainene să lovească soldații ruși și centrele de comandă adânc în teritoriul deținut de Moscova din estul Ucrainei.

Colonelul în retragere al armatei americane Gian Gentile, care a luptat în cele două războaie din Irak, a declarat că rachetele mortale îi vor lăsa pe soldații ruși „tremurând de frică” pe fondul viitoarei contraofensive a Ucrainei.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #rachete hipersonice, #submarine, #torpila, #arme nucleare, #sistem patriot , #Ucraina