Omul de știință american extras miraculos din Ucraina de mercenari. Trăia în Mariupol și era vânat acerb de ruși încă din februarie VIDEO

Joi, 23 Iunie 2022, ora 11:50
14601 citiri
Omul de știință american extras miraculos din Ucraina de mercenari. Trăia în Mariupol și era vânat acerb de ruși încă din februarie VIDEO
John Spor (stânga), condus către elicopterul salvator de Bryan Stern, liderul Proiectului Dynamo

Un om de știință american, care a lucrat la tehnologia sensibilă folosită în zeci de sisteme de arme ghidate cu laser utilizate de armata SUA, a fost salvat de pe teritoriul ocupat de ruși în Ucraina, după ce a fost vânat de forțele ruse timp de luni de zile.

John Spor, un cetățean american originar din Texas și fondator al Texas Photonics Inc., locuia în Mariupol, Ucraina, când orașul a fost atacat și ocupat de forțele invadatoare ruse, în februarie 2022.

În urma asediului și a atacurilor brutale de artilerie și rachete, Spor a fugit din reședința sa și de atunci s-a ascuns, evitând capturarea.

Datorită informațiilor sensibile de securitate națională pe care le deținea și a muncii sale, Spor este considerată o țintă de mare valoare pentru forțele și serviciile de informații ruse.

John Spor (stânga), alături de membri ai grupului de mercenari care l-au salvat

Forțele ceceno-ruse i-au jefuit reședința și l-au vânat activ, căutând să-i descopere locul unde se ascunde. Cunoștințele lui Spor despre tehnologia militară sensibilă a SUA au o valoare extraordinară pentru Rusia. Dacă ar fi capturat și interogat și ar vorbi, ar cauza daune excepțional de grave securității naționale a SUA și forțelor NATO.

Din cauza situației îngrozitoare din Mariupol și incapacității lui Spor de a pleca pur și simplu având un asemenea profil, sora lui Spor a contactat Departamentul de Stat al SUA, pe senatorul Ted Cruz și pe congresmanul Randy Weber, cerând asistență de evacuare de urgență pentru fratele ei.

Salvat de veteranii din Project DYNAMO

Ei au recomandat Project DYNAMO, o organizație de salvare americană non-profit, condusă de veterani, finanțată de donatori, specializată în misiuni de exfiltrare din regiuni ostile din întreaga lume. Proiectul DYNAMO lucrează la această misiune complexă și periculoasă de salvare a lui Spor de mai bine de o lună.

Marți, 21 iunie, echipa de la Proiectul DYNAMO condusă de Bryan Stern, co-fondator al grupării și ofițer militar american foarte decorat, l-a scos pe Spor de pe teritoriul controlat de ruși, traversând peste 30 de puncte de control rusești în Ucraina.

Stern a folosit o serie de tactici și tehnici complexe, perfecționate de-a lungul multor ani de serviciu guvernamental, pentru a-l ascunde pe Spor de serviciile de securitate rusești. Proiectul DYNAMO a reușit să-l salveze pe Spor, trecând prin Herson și prin Nikolaev și acum este în drum spre o țară vecină, unde familia îl așteaptă cu nerăbdare.

Deoarece operațiunea este încă în curs, unele detalii și locații sunt ascunse și vor fi furnizate la finalizarea cu succes a misiunii.

Proiectul DYNAMO este o organizație non-profit cu sediul în Tampa, Florida, și a fost înființată de mai mulți militari americani în timpul retragerii SUA din Afganistan în 2021. Observând că este puțin probabil ca guvernul SUA să efectueze operațiuni pe teren în Ucraina, Proiectul DYNAMO a trimis membri ai echipei în ianuarie 2022 pentru a începe planificarea operațiunilor de salvare în cazul unei invazii ruse.

Până în prezent, Proiectul DYNAMO a salvat peste 2.000 de oameni din cele mai distruse, contestate și ocupate de ruși zone ale Ucrainei și i-a transportat în siguranță în țările vecine, inclusiv convoaie.

Imagini cu omul de știință american în Ucraina. Sursa video: Youtube /ABC News

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #project dynamo, #extragere, #om de stiinta, #john spor, #bryan stern , #Razboi Ucraina