Generalul Gherasimov, sub presiune pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 23:18
4768 citiri
Generalul Gherasimov, sub presiune pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei
Generalul Valeri Gherasimov/ FOTO: CNN

Generalul Valeri Gherasimov - arhitectul invaziei ruse în Ucraina - a preluat conducerea de zi cu zi a efortului de război al Rusiei, convingându-l pe Vladimir Putin că predecesorul său era prea pasiv. Asta spun oficialii americani și europeni.

Dar turbostrategia generalului Gherasimov a cauzat problemele Rusiei. Moscova încă nu are trupele, muniția sau echipamentul necesar pentru o nouă ofensivă masivă promisă de comandamentul militar al țării, scrie New York Times.

De când Gherasimov l-a înlocuit pe generalul Serghei Surovikin, care a comandat timp de trei luni războiul Rusiei împotriva Ucrainei, conducerea militară a Rusiei s-a concentrat pe probleme tactice.

La Washington, pe măsură ce oficialii militari intră în sălile Pentagonului cu o listă din ce în ce mai lungă de generali ruși concediați în cele 11 luni de război, cea mai recentă numire a „șefului” este văzută ca parte a unei drame cu o distribuție în continuă schimbare de actori care nu și-au îndeplinit sarcinile.

Se chinuie de 10 ani să modernizeze armata rusă

Timp de 10 ani, s-a crezut că Gherasimov a lucrat la modernizarea armatei ruse, deținând postul de șef al Statului Major General. A studiat eșecurile americane din Afganistan, Irak, Siria, Libia și teritoriul fostei Iugoslavii pentru a le folosi în planificare. Dar nimeni nu a văzut încă dovezi care să confirme existența acestor eforturi pe câmpul de luptă din Ucraina.

Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, are contradicțiile tipice liderilor ruși de rang înalt: colegii săi din Occident nu contestă competența sa personală, dar promovează minciunile guvernului său. La începutul anului trecut, el le-a spus oficialilor occidentali că Rusia nu va invada Ucraina. Câteva săptămâni mai târziu, trupele ruse au trecut granița. De asemenea, el rămâne aproape de Putin, care l-a pus la conducerea armatei în urmă cu mai bine de un deceniu. În rarele sale comentarii publice, repetând propaganda lui Putin, generalul Gherasimov numește Rusia victimă a agresiunii occidentale, fără a-și explica strategia de neutralizare a acestei amenințări percepute”, se spune în articol.

Gherasimov aproape că a devenit o victimă a planificării sale militare proaste

Încercând să reconstruiască armata rusă, generalul Gherasimov a sporit utilizarea tacticilor hibride, crezând în mod eronat că americanii asta fac. El nu a acordat atenție la ceea ce se pricep cu adevărat SUA - luptă ca forță unită, combinând diferite capacități militare pentru a crea o forță copleșitoare. Drept urmare, armata rusă a câștigat experiență în implementarea tacticilor subversive și subterane. De exemplu, Moscova a trimis unități de „forțe speciale” fără identificare în Crimeea înainte de anexarea peninsulei în 2014. Dar războiul împotriva Ucrainei necesită un alt tip de manevră. Este necesar să se desfășoare campanii ofensive cu ajutorul unui număr mare de forțe terestre în diferite zone pentru a ocupa teritoriul. Și în aceasta, generalul Gherasimov și-a arătat ineficacitatea, spune expertul în securitate națională Seth Jones . Militarii, care au fost trimiși în direcția capitalei Kiev la începutul războiului, nu au primit lucruri de bază și foarte curând s-au oprit la marginea orașului. Gherasimov nu a îmbunătățit capacitatea armatei ruse de a transfera forțe semnificative pe uscat, pe mare și pe calea aerului. Deși planul său de invazie depindea în mare măsură de astfel de posibilități.

Forțele ruse s-au blocat, apoi au fost anihilate în orașele din nordul Ucrainei. Însuși Gherasimov aproape că a devenit o victimă a planificării sale militare proaste când, la sfârșitul lunii aprilie, a fost aproape ucis de o lovitură ucraineană în timpul vizitei sale în prima linie. Zeci de ruși au fost uciși atunci. După aceea, Moscova a redus vizitele liderilor pe front.

Acest lucru se datorează unei lipse grave de pregătire și experiență operațională în Ministerul rus al Apărării. Când mergi la un război adevărat ca cel care se desfășoară în Ucraina, toate defectele apar imediat la suprafață”, a spus fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul Ben Hodges.

Predecesorul său, generalul Surovikin, a consolidat pozițiile Rusiei în sud

The New York Times, citând armata americană și oficiali ai administrației Biden, scrie că generalul Surovikin a consolidat pozițiile instabile ale Rusiei în Ucraina, în special, în sud. El a promovat retragerea din Herson, ceea ce a făcut posibilă reducerea la minimum a pierderilor rusești. După aceea, s-a concentrat pe ceea ce armata americană numește „apărare în profunzime”, construind o a doua linie de tranșee.

La Washington, din această cauză, a apărut îngrijorarea că așa poate rezista Rusia ofensivei ucrainene. Dar bloggerii militari ruși au reacționat diferit. Au devenit voci influente care criticau comanda militară rusă pentru retragerea din Herson . Lui Putin nu i-a plăcut acest plan. Și la început a respins recomandările lui Surovikin pentru retragerea trupelor din oraș.

Presiuni pentru ofensivă

În decembrie, oficialii americani au prezis că generalul Gherasimov și ministrul Șoigu vor încerca să recâștige controlul asupra armatei pe fondul unei bătălii acerbe pentru atenția lui Putin. În ianuarie, au făcut un pas înainte, organizând retrogradarea generalului Surovikin. Oficialii spun că Gherasimov și Șoigu au atacat poziția defensivă a lui Surovikin și au sugerat o întoarcere la „hiperofensivă” având ca potențialul obiectiv cucerirea Kramatorsk”, se spune în articol.

Un alt semn al remanierii pe scară largă a fost demiterea generalului Mihail Teplinski, care, potrivit informațiilor britanice, a fost unul dintre comandanții operaționali ruși cheie în Ucraina. Teplinski a fost ofițerul responsabil pentru retragerea relativ reușită a trupelor de pe malul drept al Niprului în noiembrie 2022. În Rusia, a fost lăudat ca un comandant capabil și pragmatic. Armata Statelor Unite și a altor țări occidentale consideră că promovarea lui Gherasimov trebuia să reducă criticile bloggerilor militari și să oprească ascensiunea lui Evgheni Prigojin, proprietarul PMK „Wagner”, ai cărui mercenari au organizat un atac sângeros asupra lui Bahmut. Prigojin a fost, de asemenea, un mare susținător al lui Surovikin.

„Recentele remanieri în rândul comandamentului de război par să fi fost rezultatul certurilor politice și al nepotismului”, a declarat Dara Massikot, cercetător senior în domeniul politicilor la think tank-ul RAND.

Putin încă insistă că Rusia va pune mâna pe Donbas și chiar pe Kiev. Prin urmare vor crește presiunile ca generalul Gherasimov să conducă o ofensivă de succes în primăvară, spun oficialii militari şi analiştii.

„Acum este responsabilitatea lui. Și bănuiesc că Putin are încă o dată așteptări nerealiste”, a scris expertul rus Mark Galeotti pe Twitter, numind promovarea lui Gerasimov „un pocal otrăvit”.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #presiuni, #ofensiva valeri gherasinov , #Razboi Ucraina