„Putin testează Occidentul“. Polonia a pierdut semnalul GPS pe fondul exercițiilor de război electronic al Rusiei

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 23:11
4416 citiri
„Putin testează Occidentul“. Polonia a pierdut semnalul GPS pe fondul exercițiilor de război electronic al Rusiei
Foto: ESA - P. Carri

Perturbațiile Sistemului de Poziționare Global (GPS) detectate marți, 16 ianuarie, în Polonia, stat membru NATO, au stârnit speculații cu privire la implicarea Rusiei, în urma unui incident similar în regiune, luna aceasta, informează Newsweek.

Portalul de știri polonez Radio Zet a informat că „în nordul și centrul Poloniei, semnalul GPS a fost din nou blocat”, Varșovia, Łódź, Tricity și Olsztyn numărându-se printre orașele afectate, iar agenția suedeză de informații militare MUST investighează cauza.

Alte instituții de știri poloneze au raportat tulburări și o hartă a interferențelor disponibilă pe site-ul gpsjam.org a arătat amploarea problemelor GPS în mare parte a Poloniei, cu un nivel ridicat de interferență asupra Kaliningrad, enclava rusă care se învecinează cu statul NATO.

„Rușii au testat EW (sistem de război electronic) în Kaliningrad, așa că aproape jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, a spus Jürgen Nauditt, care postează pe X, fost Twitter, despre războiul din Ucraina, referindu-se la zona sensibilă strategic dintre Belarus și Kaliningrad, de-a lungul frontierei polono-lituaniene.

La începutul lunii ianuarie, blocarea GPS a fost detectată în părțile de est și sud-est ale celui mai nou membru al NATO, Finlanda, despre care Jukka Savolainen de la Centrul de Competență Hibridă al țării a spus că ar fi fost „cauzată intenționat sau ar fi fost produse secundare” ale activităților Rusiei.

Deși nu există nicio dovadă a implicării Moscovei, incidentul a urmat tensiunilor tot mai mari dintre Finlanda și Rusia din cauza aderării primei la alianță și a legăturilor mai strânse ale Helsinki cu armata americană.

John Wiseman, de la Gpsjam.org, a remarcat importanța anunțului de către Ministerul rus al Apărării privind un exercițiu de război electronic (EW) cu flota baltică cu sediul la Kaliningrad în decembrie, cu câteva zile înainte ca bruiajul în regiune să crească.

Wiseman a declarat anterior pentru Newsweek că întreruperile anterioare au fost „plauzibil la îndemâna bruiajelor ruse, fie din Kaliningrad, fie de pe nave din Marea Baltică”.

Contul X pro-ucrainean MAKS 23 a distribuit, de asemenea, o imagine a hărții gpsjam.org, avertizând despre sistemul de război electronic al Rusiei din Kaliningrad și că "jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS", ceea ce l-a determinat pe expertul în securitate Giorgi Koberidze să comenteze: "Rusia testează Occidentul".

Jurnalistul Euan MacDonald a scris: „Un bruiaj rusesc din Kaliningrad poate provoca perturbări pe scară largă ale semnalelor GPS. În Ucraina, rușii au bruiat GPS pentru a perturba rachetele sistemelor HIMARS, Excalibur și JDAM (Joint Direct Attack) de fabricație occidentală. ”

„Se pare că îl testează aici pentru un potențial atac viitor asupra Poloniei, țărilor baltice”, a adăugat el.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Polonia, #perturbare, #GPS, #kaliningrad marea baltica , #Razboi Ucraina