Polonia conduce răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina. Kremlinul e furios și cere „marilor țări europene” să echilibreze situația

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 23:34
5255 citiri
Polonia conduce răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina. Kremlinul e furios și cere „marilor țări europene” să echilibreze situația
Președintele Poloniei Andrzej Duda și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski/ FOTO: prezydent.pl

Germania și Statele Unite au ținut capul de afiș prin decizia de a trimite tancuri în Ucraina. Cu toate acestea, eroul necunoscut din spatele acestei decizii importante a fost de fapt Polonia. Liderii polonezi au jucat un rol esențial în eforturile de a convinge Berlinul în special de necesitatea de a furniza Ucrainei tancuri moderne. Acesta a fost cel mai recent exemplu de conducere poloneză în ultimul an, deoarece Europa s-a confruntat cu cel mai mare conflict armat de pe continent de la al Doilea Război Mondial.

Rolul principal al Poloniei în răspunsul european la invazia lui Putin reflectă experiența vastă a țării în ceea ce privește imperialismul rus, atât în ​​forma sa țaristă, cât și în cea sovietică. De când Polonia a aderat la Uniunea Europeană în 2004, politicienii de la Varșovia au avertizat Europa cu privire la amenințarea crescândă reprezentată de o Rusie revizionistă, scrie Atlantic Council.

Polonezii au fost deosebit de alarmați de indicii privind strângerea legăturilor dintre Berlin și Moscova și au fost oponenți vocali ai parteneriatului german în gazoductul rus Nord Stream II. Politicienii polonezi au văzut acest proiect strategic de infrastructură energetică ca un succesor modern al Pactului Molotov-Ribbentrop din 1939, care a declanșat declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și invazia Poloniei de către regimurile naziste și sovietice. Aceștia au avertizat că gazoductul i-a permis lui Putin să ocolească sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina și va expune țara unei invazii la scară largă, lăsând în același timp întreaga Europă vulnerabilă la șantajul energetic al Rusiei. Germania a ales să ignore aceste avertismente până în ajunul atacului Rusiei din februarie 2022.

Polonia este principalul contributor al ajutorului militar pentru Ucraina

Rolul important al Poloniei de astăzi în politica de securitate europeană nu este cu totul nou. De la aderarea la NATO în 1999, Polonia a devenit un pivot al securității pe flancul estic al alianței. Acest lucru a fost posibil datorită locației strategice a Poloniei și creșterii economice remarcabile, care au contribuit la finanțarea modernizării și extinderii rapide a forțelor armate ale țării. Armata poloneză este în prezent clasată drept a douăzecea cea mai puternică armată din lume.

Polonia a stabilit în multe privințe standardul pentru răspunsul umanitar al Europei la atacul rusesc asupra Ucrainei. De la începutul invaziei, Polonia a primit mai mulți refugiați ucraineni decât orice altă țară europeană, oferind în același timp o serie de beneficii, cum ar fi accesul la asistență medicală și educație, precum și posibilități de angajare. În ultimul an, autoritățile poloneze au înregistrat peste 1,5 milioane de refugiați ucraineni.

Polonia este, de asemenea, principalul contributor al ajutorului militar pentru Ucraina. În termeni pe cap de locuitor, Polonia a trimis de fapt mai mult ajutor militar Ucrainei decât aproape orice altă țară în afară de statele baltice. Acest ajutor a inclus sute de tancuri și alte arme esențiale. Polonia joacă un rol vital în eforturile logistice de a furniza ajutor militar internațional Ucrainei, permițând unei coaliții globale de țări să furnizeze armatei ucrainene armele, echipamentele și muniția de care are nevoie.

Din punct de vedere diplomatic, Polonia a fost în fruntea solicitărilor pentru sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Cel mai recent, liderii polonezi au făcut presiuni asupra Berlinului să livreze tancuri Leopard 2 de fabricație germană Ucrainei și să permită altora să facă acest lucru. Când cancelarul german Olaf Scholz a ezitat, Polonia a amenințat că va exporta zeci de tancuri Leopard de fabricație germană, sfidând restricțiile germane de reexport. „Nu vom sta și vom privi Ucraina sângerând”, a comentat premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Depinde acum de Germania dacă vrea să se alăture misiunii și să oprească barbaria rusă sau dacă alege să observe în tăcere și să intre în istorie ca cei care au fost de partea greșită”.

Germania a cedat în cele din urmă, dar incidentul, împreună cu saga Nord Stream 2, a diminuat statura Berlinului. Ambivalența aparentă a Germaniei față de Rusia prădătoare și legăturile Berlinului cu Kremlinul au permis Poloniei să-și asume o poziție de conducere morală în problemele securității europene. Acestea au inclus critici la adresa Austriei și Ungariei care ar face jocul lui Putin.

Conducerea poloneză ajută la umplerea unui vid geopolitic creat de influența în scădere a forțelor de politică externă dominante în mod tradițional ale Europei. Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016, reducând considerabil capacitatea Regatului Unit de a modela răspunsul Europei la amenințarea Rusiei. Între timp, de-a lungul domniei sale, Putin a demonstrat capacitatea de a coopta politicieni și oameni de afaceri francezi și germani cu acorduri comerciale, conducte și alte stimulente. Nu este o coincidență că dictatorul rus a ales Germania și Franța în 2014 pentru a participa la discuțiile în format Normandia pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia în estul Ucrainei. Această abordare a dus la Acordurile de la Minsk eșuate și a pregătit scena pentru invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

Polonia încearcă acum să avertizeze lumea despre pericolul reprezentat de Rusia lui Putin. „Acesta nu este doar un conflict regional. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o sursă potențială de conflagrație globală. Acest război va afecta atât țăra noastră, cât și pe ale voastre dacă nu a făcut-o deja”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda Adunării Generale a Națiunilor Unite în septembrie 2022.

Conducerea poloneză a răspunsului european la invazia lui Putin creează legături fără precedent între poporul polonez și cel ucrainean. Aceste două națiuni au avut parte de lupte și dezacorduri istorice în trecut. Cu toate acestea, acum se trezesc uniți de amenințarea existențială venită din Rusia de astăzi. Sondajele de opinie din Ucraina identifică în mod regulat Polonia drept cel mai apropiat partener al țării.

Acest lucru va modela viitorul peisaj geopolitic al regiunii. Odată ce Rusia va fi învinsă, Ucraina își va adânci probabil parteneriatul cu Polonia pentru a forma un bloc puternic în politica europeană. Împreună, cele două națiuni vor avea o voce autoritară în lumea democratică mai largă. Centrul de greutate geopolitic al Europei se deplasează spre est, iar Polonia este în frunte.

Kremlinul cere „marilor țări europene” să echilibreze situația

Rusia spune că îndemnurile preşedintelui lituanian de a livra Ucrainei avioane de luptă denotă „poziţia extrem de agresivă” a ţărilor baltice şi Poloniei şi că „marile ţări europene” ar trebui să contrabalanseze poziţia lor, informează Reuters.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat luni că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să nu mai stabilească „linii roşii” şi să livreze Ucrainei toate armele de care este nevoie, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază mare de acţiune.

Întrebat despre aceste afirmaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „În general, noi vedem o poziţie extrem de agresivă din partea reprezentanţilor ţărilor baltice şi ai Poloniei. Se pare că ei sunt gata să facă orice pentru a provoca o escaladare a confruntării, fără să le pese de consecinţe”.

„Desigur, este foarte trist că în aceste condiţii liderii marilor ţări europene, care conduc întreg procesul european, nu joacă din păcate un rol de echilibru”, a adăugat Peskov.

Îndemnul lui Nauseda a survenit după deciziile de săptămâna trecută ale Germaniei şi SUA de a livra tancuri de luptă Ucrainei, decizie pe care Rusia a calificat-o din nou drept o escaladare a conflictului.

Ţările baltice Lituania, Letonia şi Estonia, care s-au aflat sub tutela Moscovei în cadrul Uniunii Sovietice până la destrămarea acesteia în 1991, sprijină puternic Ucraina şi susţin argumentul Kievului că are nevoie de arme occidentale mai avansate cât mai repede posibil pentru a preveni o temută nouă ofensivă rusă.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Polonia, #ajutor europa, #Kremlin , #Razboi Ucraina