Planul de război al lui Putin văzut din satelit. Rusia construiește o rețea de fortificații și tranșee de-a lungul frontului din Ucraina

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 04:03
5987 citiri
Planul de război al lui Putin văzut din satelit. Rusia construiește o rețea de fortificații și tranșee de-a lungul frontului din Ucraina

La aproape un an de la o invaziea care trebuia să dureze săptămâni, Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă în Ucraina, în același timp pregătindu-și țara pentru un conflict cu SUA și aliații săi care se așteaptă să dureze ani.

Kremlinul își propune să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de pierdere a terenului, punând presiune asupra Kievului și a susținătorilor săi pentru a conveni asupra unui soi de armistițiu care să lase Rusia să controleze teritoriul pe care îl ocupă acum, potrivit oficialilor familiarizați cu situația, scrie Bloomberg.

Nici măcar Putin nu poate nega slăbiciunile armatei sale după ce a pierdut mai mult de jumătate din câștigurile inițiale în Ucraina. Eșecurile persistente i-au determinat pe mulți din Kremlin să fie mai realiști cu privire la ambițiile lor imediate, recunoscând că chiar și menținerea actualei linii a frontului ar fi o realizare.

Dar Putin rămâne convins că forțele mai numeroase ale Rusiei și nepăsarea față de numărul victimelor– care se ridică deja la zeci de mii, mai mult decât în ​​orice conflict de după al Doilea Război Mondial, potrivit estimărilor SUA și europene – îi vor permite să prevaleze în ciuda eșecurilor de până acum. Ofensiva reînnoită poate începe în februarie sau martie, au spus surse apropiate Kremlinului. Comentariile lor confirmă avertismentele din partea Ucrainei și a aliaților acesteia că urmează o nouă ofensivă rusă și sugerează că aceasta ar putea începe înainte ca Kievul să primească proviziile proaspăt promise de tancuri americane și europene.

Determinarea lui Putin prezice o altă escaladare mortală a războiului, în timp ce Kievul pregătește o nouă contraofensivă pentru a scoate trupele ruse din țară, respingând orice încetare a focului care să lase Rusia cu teritoriul pe care îl ocupă acum. Liderul rus crede că nu are altă alternativă decât să prevaleze într-un conflict pe care îl vede ca unul existențial împotriva SUA și a aliații săi. O nouă rundă de mobilizare este posibilă imediat în această primăvară, au spus persoane informate cu surse în cercurile Kremlinului, deoarece economia și societatea sunt din ce în ce mai subordonate nevoilor războiului.

Putin nu e pregătit să-și abandoneze obiectivele

„Putin este dezamăgit de modul în care merg lucrurile, dar nu este pregătit să-și abandoneze obiectivele”, a declarat Tatiana Stanovaia, fondatoarea Real Politik, o companie de consultanță politică. „Înseamnă doar că traseul va fi mai lung, mai sângeros și mai rău pentru toată lumea,” susține ea.

Oficiali din serviciile de informații americani și europeni se întreabă dacă Rusia are resursele pentru o nouă ofensivă majoră, chiar și după ce a mobilizat încă 300.000 de oameni toamna trecută. Între timp, aliații Ucrainei își intensifică aprovizionarea cu arme, pregătindu-se să livreze pentru prima dată vehicule blindate și tancuri de luptă principale care ar putea ajuta trupele ucrainene să treacă prin liniile rusești.

Dar atacurile brutale și zdrobitoare ale Rusiei în locuri precum Bahmut, un oraș estic care are o valoare strategică limitată, au uzat forțele ucrainene, deturnând trupele și minând capacitatea Kievului de a organiza operațiuni ofensive în altă parte, potrivit oficialilor americani.

După atacurile fulgerătoare ale forțelor ucrainene din vară și toamnă, Rusia și-a intensificat protecția, folosind tranșee, capcane de tancuri și mine pentru a încetini orice avans potențial. În mod public, Kremlinul spune că în prezent nu există planuri pentru o nouă mobilizare.

Pe termen mai lung, Putin a aprobat planurile de extindere a efectivelor armatei cu aproape 50% în următorii câțiva ani, desfășurând noi forțe în apropierea Finlandei - care este în curs de aderare la NATO - și în regiunile ocupate din Ucraina. Școlile și universitățile reinstituie cursurile de pregătire militară desfășurate ultima dată pe scară largă în epoca sovietică, pe măsură ce pregătirile de război pătrund în societate.

Totuși, unele elemente de realism despre performanța dezastruoasă a armatei până în prezent au început să se strecoare în mass-media de stat strict controlată.

„Până acum rezultatele au fost îngrozitoare, deoarece Rusia nu era deloc pregătită”, a spus Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu Kremlinul.

„S-a transformat într-un război prelungit, iar Rusia nu are încă suficiente trupe sau echipament pentru a-l duce”, a spus el. „Trebuie să oprim contraofensiva ucraineană și să zădărnicim eforturile Occidentului de a ne învinge.”

Cu toate acestea, oficialii militari americani și europeni se tem că conflictul s-ar putea transforma în curând într-o luptă de artilerie în stilul Primului Război Mondial, cu liniile frontului în mare parte stagnate, un scenariu care ar putea favoriza Rusia, ținînd cont de populația sa mai numeroasă și industria sa militară.

Din punct de vedere diplomatic, Rusia a căutat să câștige susținători în rândul țărilor non-occidentale cu apeluri pentru discuții privind încetarea focului. Chiar și oamenii apropiați de Kremlin recunosc că sunt fără speranță în prezent, având în vedere cererea Ucrainei ca Rusia să-și retragă trupele ca o condiție pentru orice înțelegere.

Minimul pe care Kremlinul l-ar accepta ar fi un armistițiu temporar care ar lăsa Rusiei controlul asupra teritoriului pe care armata sa îl deține în prezent pentru a câștiga timp pentru a-și reconstrui forțele.

„Dacă nu se schimbă ceva, vom vedea un război de uzură precum Primul Război Mondial, care ar putea dura mult timp, deoarece ambele părți cred că timpul este de partea lor”, a declarat analistul rus Andrei Kortunov. „Putin este sigur că fie Occidentul, fie Ucraina vor obosi,” susține acesta.

Un eșec în 2024 în realegerea președintelui american Joe Biden, care a condus coaliția pentru a sprijini Ucraina, ar putea aduce „mai multă flexibilitate” în această problemă la Washington, crede Putin.

Sancțiunile Occidentului nu au redus până acum capacitatea lui Putin de a finanța războiul. Rusia are încă acces la rezerve de miliarde în yuani, care nu sunt afectate de sancțiuni și pot ajuta la compensarea deficitelor bugetare până la 2-3 ani, potrivit economiștilor.

Și printre aliații Ucrainei cresc temerile că războiul va dura ani.

„Anul acesta ar fi foarte, foarte dificil să alungi forțele ruse din toate teritoriile ocupate în Ucraina”, a declarat șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, pe 20 ianuarie, după o întâlnire cu miniștri aliați ai apărării. „Dar cred că, acest război, la fel ca multe din trecut, se va termina la masa negocierilor.”

Rusia construiește o rețea de fortificații și tranșee de-a lungul frontului din Ucraina

Rusia construiește o rețea de fortificații și tranșee de-a lungul frontului din Ucraina, în aparentă anticipare a unei noi runde de lupte grele, potrivit analizei imaginilor din satelit distribuite de The Daily Beast.

Analiza lui Brady Africk, un analist de informații din surse deschise, arată că Rusia construiește fortificații pe tot frontul din Lugansk, de la granița cu Rusia până la Donețk, Zaporojie și Herson.

Imaginile din satelit indică faptul că Moscova s-ar putea să fie neclintită cu privire la o contraofensivă ucraineană în următoarele săptămâni – sau poate chiar să-și pregătească propria ofensivă pentru a încerca să acapareze mai mult pământ ucrainean, la aproape un an de război.

„În principiu, încearcă să-și consolideze câștigurile și să păstreze părțile pe care le-au cucerit până acum”, a declarat Africk pentru The Daily Beast.

„Forțele ruse sunt în mod clar preocupate într-o oarecare măsură de progresele ucrainene și vor să poată asigura aceste linii în cazul ofensivei ucrainene”, a declarat Karolina Hird, analist rus la ISW, pentru The Daily Beast. „Tipul de fortificații pe care le vedem sugerează o intenție defensivă.”

Moscova folosește în prezent lunile reci de iarnă pentru a se regrupa, reantrena, reechipa și se pregătește pentru următorii pași în război, după o serie de pierderi suferite de forțele ucrainene anul trecut, potrivit unei evaluări a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, împărtășită cu reporterii săptămâna aceasta.

Rusia lucrează la tranșee de luni de zile, dar cele mai recente evoluții arată că Rusia le dublează. În comparație cu o analiză efectuată de Africk la începutul acestei luni, rușii au adăugat fortificații în straturi celor pe care le aveau deja. Și acolo unde au existat goluri, rușii au construit sau înființat noi fortificații, cum ar fi tranșee și dinți de dragon - o rețea de triunghiuri de beton menite să blocheze avansurile tancurilor. Fortificațiile includ și bariere, cum ar fi movile de pământ care se întind pe kilometri și șanțuri antitanc.

Construirea fortificațiilor este profundă, dar există unele zone care pot oferi indicii cu privire la planul Rusiei. De exemplu, Rusia a adăugat mai multe straturi de fortificații la Bahmut, pe care forțele ruse încearcă să-l cucerească de luni de zile, și Popasna, care este controlată de ruși, potrivit analizei.

Ar putea fi un semn că Rusia este preocupată de securizarea Bahmut și a zonelor din jurul său, în special de forțele mercenare ruse din Grupul Wagner care a încercat și nu a reușit să pună mâna pe Bahmut. „Acest lucru ar putea fi fezabil pentru a proteja tipul de linie de front de la Bahmut”, a spus Hird.

Rețeaua de fortificații din Lugansk formează linii drepte într-un model „care sugerează că rușii de aici ar dori doar să oprească ofensiva ucraineană și să mențină acea linie”, a spus Hird.

În Herson, imaginile arată un arc diferit, cu mai multe straturi de fortificații, ceea ce ar putea sugera că Rusia anticipează un progres mai lent, poate fragmentat.

Direcția exactă a unei potențiale ofensive ucrainene ar putea fi imposibil de prezis pentru moment. Dar dezvoltarea barierelor defensive indică faptul că Rusia ar putea fi îngrijorată de un atac ucrainean pentru preluarea Crimeei, anexată ilegal de Rusia în 2014.

„Fortificațiile construite de Rusia ar părea să indice că sunt îngrijorați de asta”, a spus Africk.

Lupte înverşunate pentru controlul Vugledar, ora; strategic din estul Ucrainei

Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează France Presse.

"În curând, Vugledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi", a declarat vineri Denis Puşilin, şeful regiunii Doneţk numit de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat "lupte feroce", asigurând totodată că ruşii au fost respinşi.

La 150 km de Bahmut, acest oraş minier care avea 15.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, confruntări "serioase, brutale" au loc şi trupele ruse s-au "implantat în sud-estul şi estul localităţii", a afirmat un responsabil al autorităţilor proruse din regiunea Doneţk, Ian Gagin.

"Inamicul caută de fapt să repurteze un succes în acest sector, dar nu reuşeşte să-l obţină datorită eforturilor forţelor de apărare ale Ucrainei", afirmase Cerevatîi la televiziune. "Inamicul exagerează şi reuşita sa este un eufemism", a continuat el, concluzionând:"În faţa pierderilor sale, inamicul dă înapoi".

"Încercuirea şi eliberarea în viitor" a acestei localităţi vor permite "schimbarea raportului de forţe pe front", deschizând calea unei ofensive spre Pokrovsk şi Kurakova, localităţi situate mai în nord, susţine şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin.

Ucraina a anunţat în această săptămână că soldaţii ruşi, în superioritate numerică, îşi intensificaseră atacurile în est, în special la Vugledar şi Bahmut, ultima localitate fiind ţinta lor de mai multe luni.

O nouă ofensivă rusă este în pregătire pentru 24 februarie, la împlinirea unui an de la declanşarea invaziei de către Rusia în Ucraina, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei.

"Ei se pregătesc acum pentru a activare maximală şi ei cred că vor avea reuşite până la acea dată", a declarat el pentru Radio Svoboda.

Acest nou val al ofensivei în pregătire pentru 24 februarie "nu este un secret", a adăugat el.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, Rusia încearcă "să disperseze" forţele ucrainene cu scopul de a "crea condiţiile unei operaţiuni ofensive decisive".

Militari ruşi şi mercenari ai grupului paramilitar Wagner au cucerit recent Soledar, la nord de Bahmut, un prim succes după luni îndelungate de lupte şi o serie de înfrângeri pentru Kremlin.

"Ruşii avansează, există tiruri constante, noapte şi zi, încearcă să găsească puncte slabe în apărarea noastră", a declarat pentru AFP Iuri, un soldat ucrainean de 44 de ani, într-o tranşee de la Bahmut.

Tot în est, la Ceasiv Iar, două persoane au fost ucise vineri şi alte cinci rănite de tiruri ale artileriei ruse, au semnalat autorităţile locale.

Mai în nord, în regiunea Harkov, bombardarea satului Dvoricina a făcut alţi doi morţi, a anunţat preşedinţia ucraineană.

Oraşul Herson (sud) a fost de asemenea ţinta obuzelor ruseşti, potrivit aceleiaşi surse.

Rusia a mobilizat sute de mii de rezervişti şi de puşcăriaşi pentru a încerca să străpungă liniile ucrainene şi să cucerească restul Donbasului, vastă zonă industrială din estul Ucrainei.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #planuri, #fortificatii, #imagini satelit, #transee, #Donbas, #lupte vugledar , #Razboi Ucraina