Rusia și-a pierdut 90% din armata de pe front. Modernizarea militară a dat înapoi cu 18 ani, spun serviciile de informații SUA

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 21:48
6144 citiri
Rusia și-a pierdut 90% din armata de pe front. Modernizarea militară a dat înapoi cu 18 ani, spun serviciile de informații SUA
Ruși mobilizați pentru război FOTO Twitter

Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022 cu 360.000 de soldați. De atunci, au pierdut 315.000 de militari ruși, sau aproximativ 87%, morți și răniți.

Un raport declasificat al serviciilor de informaţii americane estimează că Rusia a pierdut în Ucraina 315.000 de militari, morţi şi răniţi, adică aproximativ 87% din efectivele angajate în acest război la începutul conflictului, în februarie 2022.

Aceste pierderi substanțiale au determinat Rusia să relaxeze standardele de recrutare, inclusiv o mobilizare parțială a 300.000 de oameni la sfârșitul anului 2022, permițând înrolarea condamnaților și a civililor mai în vârstă.

Raportul a evidențiat, de asemenea, că pierderile de personal și vehicule blindate au împins eforturile Moscovei de modernizare militară cu 18 ani.

Potrivit evaluării, armata rusă a început războiul cu 3.100 de tancuri, a pierdut 2.200 dintre ele și a trebuit să compenseze cu tancuri T62 învechite din anii 1970.

Aceasta a lăsat Rusia cu doar 1.300 de tancuri pe câmpul de luptă.

În perioada scursă de la începerea invaziei în Ucraina, în februarie 2022, Rusia şi-a adaptat economia pentru a face faţă efortului de război, iar după contraofensiva ucraineană eşuată din vara care a trecut trupele ruse sunt în prezent din nou în ofensivă în estul şi sudul Ucrainei, consemnează de asemenea agenția France Presse.

Însă, tot potrivit serviciilor americane de informaţii, această revenire în ofensivă se face cu preţul unor pierderi grele şi aproximativ 13.000 de soldaţi ruşi au murit ori au fost răniţi şi peste 220 de vehicule militare ruse au fost pierdute pe linia frontului dintre localităţile Avdiivka şi Novopavlivka începând din octombrie.

Armata rusă a înaintat „în mod semnificativ” în regiunea ucraineană Zaporojie, a susţinut marţi guvernatorul instalat de Moscova în această regiune parţial ocupată de trupele ruse, Evgheni Baliţki.

Ruşii au lansat în plus cu două zile în urmă o „ofensivă masivă” în jurul oraşelor Avdiivka şi Mariinka, puncte fierbinţi ale frontului în partea de est a Ucrainei, a semnalat marţi comandantul ucrainean responsabil cu această zonă a frontului, susţinând de partea sa că trupele ucrainene „îşi menţin ferm poziţiile”.

Între timp, Kievul și-a păstrat confidențialitatea pierderilor, considerându-le secret de stat pentru a-și proteja efortul de război.

Deși un raport New York Times din august sugera un bilanț ucrainean de aproape 70.000 de morți, istoricii ucraineni Iaroslav Tincenko și Herman Șapovalenko au dezvăluit că proiectul lor Cartea memoriei a confirmat 24.500 de morți ucraineni în luptă și în afara luptei folosind surse deschise, cifra reală fiind probabil superioară.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pierderi, #raport , #Razboi Ucraina