Rusia pierde inițiativa în războiul împotriva Ucrainei, susțin serviciile de informații britanice

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 18:38
5430 citiri
Rusia pierde inițiativa în războiul împotriva Ucrainei, susțin serviciile de informații britanice
Trupe ucrainene/ FOTO: BBC

De la începutul lunii mai, Rusia a cedat din ce în ce mai mult inițiativa în războiul său împotriva Ucrainei, reacționând la acțiunile Kievului, mai degrabă decât să avanseze în mod activ către propriile obiective militare, se arată în raportul Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Rusia a efectuat 20 de atacuri peste noapte cu rachete și drone împotriva țintelor din adâncul Ucrainei în ultima lună. Cu toate acestea, Moscova a avut „puțin succes” în atingerea obiectivelor sale probabile – paralizarea apărării antiaeriene îmbunătățite a Ucrainei și distrugerea formațiunilor de contraatac ucrainene.

Potrivit ultimei actualizări a serviciilor de informații a ministerului britanic, Rusia a trebuit să-și redistribuie forțele de securitate pentru a răspunde atacurilor partizane din vestul țării. Corpul Voluntarilor Rusiei, una dintre grupurile de miliție rusă care luptă de partea Ucrainei, a susținut că membrii săi au intrat de trei ori pe teritoriul Rusiei în ultimele două săptămâni.

Pe 22 mai, Corpul de Voluntari din Rusia și un alt grup similar - Legiunea Rusia Liberă - au susținut că au trecut în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, și au pus stăpânire pe satele învecinate.

Ca obiectiv operațional, comanda militară rusă încearcă să creeze forțe de rezervă și să le desfășoare acolo unde cred că va începe o contraofensivă ucraineană, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie.

„Cu toate acestea, acest lucru a fost probabil subminat, forțele neangajate nu au putut fi trimise pentru a umple golurile din prima linie în jurul Bahmut”, se arată în raport.

Ben Hodges: Putin pierde controlul asupra „liderilor de război”

Generalul în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, afirmă, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Radio Times, că liderii militari ai Rusiei se comportă asemenea unor „căpetenii de război” asupra cărora președintele Vladimir Putin a pierdut controlul.

„Pe de-o parte îl ai pe domnul Kadîrov, cecenul, apoi îi ai pe Prigojin și Wagner și alte câteva grupuri de mercenari, iar apoi ai așa-zisele forțe ruse regulate. Eu cred că toți dintre ei încearcă să își dea seama cum să rămână în viață și care va fi statutul lor când acest război se va încheia și Ucraina a câștigat. Vor să fie salvatorul pentru Rusia, vor să fie eroul pentru președintele Putin sau așteaptă o ocazie să se distanțeze?”, a declarat generalul american în rezervă.

El a mai spus că, deși nu știe cum vor evolua lucrurile în acest sens, „vestea bună, pentru Ucraina și pentru noi, este că această incoerență și ura dintre diferiții lideri de pe partea rusă garantează că ei nu vor avea un plan defensiv coerent și nu își vor putea duce lupta defensivă într-o manieră oarecum coerentă”.

Vorbind despre mult așteptata ofensivă ucraineană, Hodges a declarat că „apărătorii ruși vor ceda fiindcă în majoritatea acestor linii de tranșee soldații care sunt acolo nu cred că sunt bine instruiți, încrezători, disciplinați”.

„Așadar, potențialul pentru același tip de rupere a frontului precum în Harkov, în septembrie anul trecut, și spun potențialul, este foarte real”, a adăugat el.

Chestionat cu privire la modul în care ar putea arăta ofensiva ucraineană, Hodges a declarat că „ceea ce cred că vom vedea, ceea ce eu aș spera să vedem, este răsplata pentru antrenamentele care au fost făcute de armata britanică, armata americană și alți aliați pentru a ajuta forțele ucrainene să realizeze un atac cu forțe combinate”.

„Eu mi-aș imagina că vor fi două sau trei eforturi de străpungere a liniilor rusești și una sau două care sunt de momeală, pentru a inducere în eroare trupele rusești sau susținere a ofensivei principale ucrainene pentru ca rușii să nu își poată da seama cu exactitate unde se va întâmpla aceasta”, a declarat generalul american cu privire la cum ar putea arăta ofensiva Kievului.

„Eu cred că există potențialul ca ucrainenii să aibă un succes foarte mare fiindcă dacă nu ești instruit bine, disciplinat și încrezător intri în panică dacă auzi că inamicul a trecut de liniile tale sau că se află în spatele tău”, a adăugat el cu privire la starea de pregătire a trupelor rusești.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pierdere, #initiativa, #servicii de informatii, #Marea Britanie , #Razboi Ucraina