Ultimele săptămâni de lupte intense din sudul și estul Ucrainei pot fi doar etapa de recunoaștere a ofensivei de primăvară a Rusiei

Marti, 14 Martie 2023, ora 06:05
3294 citiri
Ultimele săptămâni de lupte intense din sudul și estul Ucrainei pot fi doar etapa de recunoaștere a ofensivei de primăvară a Rusiei
Soldații ucraineni trebuie sa facă față atacurilor cu v

„Ucrainenii sunt foarte nedumeriți de numărul nesfârșit de ruși aruncați împotriva lor. Sunt foarte motivați, dar în același timp copleșiți atunci când astfel de forțe sunt aruncate constant asupra lor”, a explicat pentru Newsweek un fost membru al forțelor speciale americane, în vârstă de 26 de ani, pe nume Eric, care a petrecut 12 luni ajutând la pregătirea armatei ucrainene pe teritoriul Ucrainei.

Acum trupele ruse încearcă din nou să avanseze în est. Și cele mai sângeroase bătălii continuă lângă orașul Bahmut. Armatele occidentale și ucrainene, precum și mass-media occidentală, descriu atacurile rusești drept „valuri vii” disperate de oameni prost echipați și neantrenați, inclusiv mulți foști prizonieri care au devenit mercenari „Wagner”. Ei sunt aruncați împotriva pozițiilor ucrainene fără sprijinul adecvat.

Rușii caută punctele slabe

„Rușii testează liniile de apărare pentru a găsi punctele slabe, iar și iar. O numim „intelligence de luptă”. În primul rând, artileria grea lucrează, apoi se fac verificări pentru a vedea unde sunt punctele slabe pentru a putea fi folosite ulterior”, a explicat el.

Potrivit armatei americane, ultimele săptămâni de lupte intensificate în sud și est se pot dovedi a fi doar etapa inițială, de recunoaștere, a ofensivei de primăvară a Rusiei.

„Ei testează iar și iar, suferă mari pierderi, apoi se retrag. Și apoi pozițiile sunt testate din nou cu prețul și mai multor vieți. Acest lucru nu înseamnă neapărat că devin mai inteligenți în luptă. Cu toate acestea, au devenit puțin mai hotărâți în acțiunile lor", a spus Eric.

Și la nivel tactic se adaptează Rusia, chiar dacă se comportă mai crud.

„În timpul bătăliilor urbane, dacă trebuie să se retragă din anumite clădiri, în loc să-i lase pe ucraineni să intre și să elibereze casă cu casă, ei distrug clădirile cu arme termobarice de îndată ce intră forțele ucrainene. Au devenit mult mai violenți în unele cazuri. Nu vreau să folosesc cuvântul „mai inteligenți”, dar au învățat ceva”, a spus Eric.

Armata ucraineană are propriile ei probleme. Kievul încearcă să supraviețuiască ofensivei ruse, sperând să-și minimizeze pierderile teritoriale și să maximizeze pierderile rusești. Vehiculele blindate din țările NATO ar trebui să devină un suport pentru ofensiva ucraineană planificată în primăvară. Deși aceste arme nu a sosit încă. Și nu este clar când va începe operațiunea ucraineană.

Problemele organizatorice ale Rusiei sunt vizibile cu ochiul liber. Dar și Ucraina are mult de lucru. Armata ucraineană a lucrat îndeaproape cu partenerii săi NATO de ani de zile pentru a-și moderniza doctrina și a „descentraliza” comanda, oferind ofițerilor de rang inferior libertatea de a lua decizii rapide și de a valorifica succesele.

„Forțele Armate ucrainene suferă uneori de o mentalitate veche”, a spus Eric, făcând aluzie la sistemul de comandă centralizat al armatei sovietice.

Kievul nu a renunțat la obiectivul de a elibera toate teritoriile ucrainene și de a ajunge la granițele anului 1991. Aceasta înseamnă că va exista o bătălie lungă și sângeroasă pentru Crimeea și partea ocupată a Donbasului. Oficialii occidentali au pus la îndoială în mod repetat realismul unor astfel de planuri, în special în ceea ce privește Crimeea . În același timp, liderii NATO indică cu prudență amenințarea escaladării nucleare a Rusiei. Chiar și dotată cu tehnologii occidentale, Ucraina s-ar confrunta cu serioase probleme tactice.

„Ucrainenii mai trebuie să lupte în orașe. Și vor trebui să traverseze râuri. Toate acestea sunt operațiuni extrem de complexe, însoțite de pierderi mari”, a explicat Eric.

„Aș dori să spun că va fi o mare descoperire. Dar în fața noastră este o mlaștină dificilă. Din păcate, lucrurile nu se vor schimba prea mult până la sfârșitul anului, dacă nu pentru câțiva ani. Pe termen lung, cred că va exista ceva mișcare pe liniile defensive. S-ar putea să vedem ceva asemănător cu situația din 2014-2022: stabilizarea liniilor, niște descoperiri în diverse locuri”, a spus veteranul american.

În opinia sa, dacă moralul rusesc nu scade în continuare sau capacitățile ruse nu sunt reduse, atunci linia frontului actuală se va consolida.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #valuri umane , #Razboi Ucraina