Ofensiva majoră a Rusiei în estul Ucrainei a început. Kremlinul suferă pierderi colosale: primul „Terminator” din istorie distrus

Joi, 09 Februarie 2023, ora 13:26
23783 citiri
Ofensiva majoră a Rusiei în estul Ucrainei a început. Kremlinul suferă pierderi colosale: primul „Terminator” din istorie distrus
Tanctul "Terminator" anihilat de armata ucraineană FOTO Twitter

Forțele Rusiei ar fi demarat deja ofensiva pe frontul din estul Ucrainei, în dimineața zilei de 9 februarie, conform ultimelor informații independente.

Imagini ale luptelor din zona Donbasului au început să apară pe rețelele de socializare.

În zona Lugansk, rușii ar fi pierdut un blindat de tipul BMPT „Terminator”, una dintre cele mai moderne arme ale infanteriei rusești. Ar fi prima pierdere a unui asemenea tanc confirmată până acum în istoria războaielor moderne.

La ofensivă participă unități ale mai multor regimente ale diviziilor 144 și 3 de infanterie motorizată (Armata 20 de Arme Combinate, Districtul Militar de Vest), cu sprijinul unor unități ale Diviziei 76 aeropurtate și al unor unități nespecificate din Districtul Militar de Sud.

Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut semnificativ în ultima săptămână, surse rusești raportând că trupele Moscovei atacă liniile de apărare ucrainene și fac progrese minore de-a lungul frontierei Harkov-Lugansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk, și la vest de Kreminna.

Imaginile care au fost confirmate prin geolocalizare a luptelor arată avansuri minime rusești în zona Dvorichne, la nord-vest de Svatove.

Rușii spun că au făcut câteva progrese, dar cu siguranță lucrurile sunt dificile, în special în jurul orașului Bahmut. Rușii susțin că au cucerit câteva sate în nordul și sudul orașului, în încercarea lor de a încercui zona, iar luptele devin tot mai brutale pe zi ce trece.

Ucrainenii rezistă cu greu

ISW consideră că ofensiva rușilor nu a căpătat încă un impuls maxim: comandamentul rus nu a activat încă unități ale Diviziei 2 de infanterie mecanizată (Armata 1 de tancuri Gardă, Districtul Militar de Vest), care a fost desfășurată în ianuarie în regiunea Lugansk, după ce a fost trimisă în Belarus.

Deși forțele rusești din regiunea Lugansk dețin în prezent inițiativa, în sensul că forțele rusești stabilesc termenii de angajare, punând capăt perioadei de inițiativă ucraineană din august 2022, capacitatea de luptă a rușilor ar putea duce la un punct culminat pe linia Svatove-Kreminna, fără a atinge obiectivul de a captura întreaga regiune Lugansk și Donețk, obiectivul declarat de Kremlin.

Acest punct culminant este probabil să creeze o oportunitate pentru ca forțele ucrainene să o folosească pentru propria contraofensivă, cred analiștii de la ISW.

Comandamentul așa-numitei miliții a autoproclamatei Republici Populare Donețk ar fi preluat controlul unui batalion de artilerie rusesc, probabil ca parte a unui efort de a consolida forțele degradate din Donețk.

Bombardamentelor rusești în mai multe regiuni din nordul țării

Bombardamentele rusești par să se intensifice în părți din regiunea Harkov, recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, precum și în alte zone din nordul Ucrainei, potrivit CNN.

Oleg Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a declarat că doi civili au fost uciși în Dvorichna, un sat situat la est de orașul Harkov. Forțele rusești ocupă poziții pe malul estic al râului Oskil din apropiere.

Mai la nord, în apropiere de granița cu Rusia, cinci persoane au fost rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Vovciansk, care se află în mod regulat sub tir, potrivit lui Siniehubov.

Liniile de front de-a lungul graniței regionale din Harkov și Lugansk au fost supuse mai multor bombardamente rusești în ultima lună. De asemenea, armata ucraineană a raportat miercuri că peste 30 de așezări din regiunile Harkov și Șumî au fost ținta unor focuri de artilerie, unele dintre bombardamente fiind direcționate de pe teritoriul rusesc.

Potrivit armatei ucrainene, au avut loc, de asemenea, bombardamente intense asupra orașelor și satelor din zonele recent eliberate din Herson, în sud. Aceasta a enumerat 10 zone care au fost bombardate, inclusiv orașul Herson.

Ucrainenii au declarat că continuă să vizeze centrele militare rusești din spatele liniilor de front.

„În cursul zilei trecute, aviația ucraineană a efectuat 21 de lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului și echipamentelor militare ale ocupanților și trei lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene. Două zone de concentrare a efectivelor, un depozit de muniții și un depozit de combustibil și petrol”, a precizat Statul Major General, potrivit CNN.

Rușii transformă orașul martir Mariupol într-un hub militar

Orașul martir, simbol al rezistenței ucrainene, care la sfârșitul lunii mai, după 86 de zile de asediu a fost nevoit să se predea, rămâne în mâinile Moscovei, care, pe de-o parte, îl dărâmă și, pe de altă parte, îl umple cu soldați și cu material de război. Se pare că în suburbii ar fi pe cale să sosească deja zeci de mii de soldați care ar putea fi folosiți nu numai pentru a apăra teritoriile controlate de Kremlin, ci și pentru a lansa o nouă ofensivă cu ocazia primului an de război, pe 24 februarie, scrie Avvenire.

„Ocupanții transportă echipamente și trupe. Și intenționează să folosească așa-numitele clădiri noi ca fortificații“, a explicat fostul primar Vadim Boicenko, referind-se la clădirile pe care administrația interimară le construiește în timp record pentru a da o aparență de renaștere unui oraș desfigurat și semipustiu în care cei care au rămas trăiesc într-un climat de teroare. Dovada fiind percheziţiile continue ale „locuitorilor din Mariupol pe care ocupanții îi consideră în continuare dușmani“, scriu locuitorii în chat-uri.

Tot ei au fost cei care au denunţat „verificările în masă“ ale telefoanelor mobile în „căutarea de grupuri sociale pro-ucrainene sau simboluri naziste“, aşa cum repetă soldații ruși. Care nu-i cruţă nici pe elevii.

„Copiii sunt în stare de șoc după perchezițiile făcute în clase. Nu este clar ce căutau. Elevii au fost intimidați. Au fost întocmite liste. Și acum, elevilor le este frică să mai frecventeze cursurile“, avertizează mesajele transmise dincolo de cortina de fier ridicată de inamic.

Chiar și profesorii sunt supuși unor inspecții care vizează intimidarea. Iar marţi „coșmarul Mariupol“ a fost alimentat de „cinci explozii puternice la rând în zona portului, unde ocupanții au desfășurat recent încărcături militare și sisteme de apărare antiaeriană“, a anunțat consilierul primarului, Petro Andrișcenko.

Astăzi, 90% din orașul de pe coasta Mării Azov este distrus de bombardamente. Partea de pe malul stâng nu mai există - a fost dărâmată de ruși. O operațiune de înlăturare sistematică a ororilor conflictului care afectează și zone întregi de pe celălalt mal unde „locuitorii nu mai recunosc nici măcar străzile pe care s-au născut, sau au trait“.

Se pare aceasta va fi şi soarta oraşului Bahum, din regiunea Donețk, care aeste acum epicentrul luptei, așa cum fusese Mariupol în primăvară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #lugansk, #done k, #bahmut, #bombardamente, #harkov , #Razboi Ucraina