Previziuni ale experților americanii privind locul ofensivei majore pregătită de Rusia

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 05:22
12247 citiri
Previziuni ale experților americanii privind locul ofensivei majore pregătită de Rusia
Lupte grele la Vugledar/ FOTO Twitter

Armata rusă poate lansa o nouă ofensivă fie în regiunea Lugansk, fie în regiunea Vugledar din regiunea Doneţk. Aceasta este opinia analiștilor Institutului SUA pentru Studierea Războiului, după cum se precizează în ultimul lor raport.

Se spune că recentele atacuri limitate ale armatei ruse în direcția Zaporojie sunt probabil o încercare a ocupanților de a dispersa resursele forțelor ucrainene. Aceasta poate fi o condiție prealabilă pentru activarea rușilor în regiunea Lugansk. În plus, acolo sunt redistribuite unități ale diviziei a 2-a de infanterie motorizată din Belarus.

În ceea ce privește un atac asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, este puțin probabil, potrivit ISW.

„Încă nu există semne că trupele ruse formează grupuri de atac în Belarus, elementele ruse de acolo folosesc în mare parte infrastructura și potențialul de antrenament din Belarus pentru rotații de antrenament”, explică analiștii americani.

Rușii încearcă din nou să obțină controlul total asupra Donbasului și au pornit un asalt puternic în ultimele zile

Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare „feroce” cu forţele rusești care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului, unde luptele s-au intensificat în ultimele zile. „În curând, Vugledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi”, a declarat, vineri, Denis Puşilin, marioneta numită de Rusia la conducerea regiunii separatiste. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat „lupte feroce”, asigurând, totodată, că ruşii au fost respinşi.

Rusia pregătește un nou val de atacuri împotriva Ucrainei pe 24 februarie, la exact un an de la începutul invaziei pe scară largă a țării, potrivit secretarului Oleksi Danilov din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare. Acesta a spus vineri că statul invadator a testat capabilitățile de apărare ale Ucrainei de lângă Zaporojie, transmite Kyiv Independent.

Danilov a mai afirmat că trupele rusești au „primit sarcina” de a „merge dincolo” de teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, care se află în estul Ucrainei. Săptămâna trecută, Statul Major General al Ucrainei a confirmat că Rusia își continuă eforturile ofensive lângă Bahmut, regiunea Donețk și regiunea Zaporojie, desfășurând aviație suplimentară. În regiunea Zaporojie, mai mult de 25 de așezări au fost atacate de artilerie în zilele de 20 și 21 ianuarie. Potrivit lui Danilov, următoarele luni ar putea fi foarte dificile pentru Ucraina, atâta timp cât Rusia își mărește ofensiva iar Ucraina așteaptă livrările armelor atât de necesare, care au fost recent promise de aliații occidentali.

Bloomberg a relatat vineri, citând oficiali, consilieri și alte persoane din jurul acestei chestiuni, că Kremlinul pregătește o nouă ofensivă în Ucraina, în contextul în care caută să arate că armata sa poate relua inițiativa după luni de eșecuri. Danilov spune însă că Rusia înțelege clar că șansele ei de a câștiga războiul împotriva Ucrainei sunt „zero”. Cei care au vorbit pentru Bloomberg au spus că nici măcar dictatorul rus Vladimir Putin nu poate nega slăbiciunea armatei sale după ce a pierdut mai mult de jumătate din teritoriul ocupat după februarie 2022.

Armata ucraineană a respins atacuri ale rușilor în zone din 12 localități din Lugansk și Donețk

Unităţi ale forţelor de apărare ucrainene au respins, în ultimele 24 de ore, atacurile invadatorilor ruşi în perimetrul a 12 aşezări din regiunile Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, a informat, sâmbătă, Statul Major General al armatei ucrainene, citat de agenţia de presă oficială Ukrinform. „În ultimele 24 de ore, ocupanţii ruşi au lansat 10 atacuri cu rachete, dintre care unul asupra infrastructurii energetice din Zaporojie şi 26 de lovituri aeriene, precum şi 81 de tiruri din sisteme de lansare de rachete multiple, în special, asupra unor ţinte civile din oraşul Oceakovo. Există morţi şi răniţi", menţionează Statul Major într-un comunicat postat pe Facebook.

Există riscul de noi atacuri aeriene şi cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei, avertizează Statul Major ucrainean. Inamicul continuă să efectueze acţiuni ofensive în direcţiile Bahmut, Avdeevka şi Novopavlovsk, în timp ce se apără în direcţiile Kupiansk, Liman, Zaporojie şi Herson, potrivit înaltului comandament militar ucrainean.

Autorităţile ucrainene au anunţat, sâmbătă, că un atac rusesc împotriva oraşului Kostiantinivka, din regiunea Doneţk s-a soldat cu trei morţi şi cel puţin doi răniţi.

„Trei civili au fost ucişi şi cel puţin doi au fost răniţi într-un atac cu rachetă al ocupanţilor ruşi în această dimineaţă la Kostiantinivka”, a raportat Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al regiunii aflate sub control parţial prorus, pe contul său Telegram. „Ruşii au tras asupra unei zone rezidenţiale şi au avariat patru clădiri de apartamente, un hotel, garaje şi maşini civile”, a adăugat el, menţionând că acţiunile de salvare nu au fost încă încheiate. Potrivit lui, echipe de salvare şi oficiali din poliţie se află la faţa locului pentru a „documenta cu atenţie încă o crimă a ocupanţilor ruşi”. Anterior, Kirilenko declarase că patru persoane au fost ucise şi cel puţin şapte au fost rănite în urma loviturilor ruse din ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk, scena unor lupte grele. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, vineri, că situaţia de pe frontul Doneţk continuă să fie „extrem de gravă”, unde Rusia îşi intensifică ofensiva pe fondul invaziei sale pe scară largă, lansată în februarie trecut. „Ocupanţii nu doar ne atacă poziţiile, ci şi distrug în mod deliberat şi metodic oraşele şi satele din jurul lor”, a subliniat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic către populaţie.

La 150 km de Bahmut, acest oraş minier care avea 15.000 de locuitori înaintea invaziei rusești, confruntări „serioase, brutale” au loc şi trupele ruse s-au „implantat în sud-estul şi estul localităţii”, a afirmat un responsabil al autorităţilor proruse din regiunea Doneţk, Ian Gagin. „Inamicul caută, de fapt, să repurteze un succes în acest sector, dar nu reuşeşte să-l obţină datorită eforturilor forţelor de apărare ale Ucrainei”, afirmase Cerevatîi la televiziune. „Inamicul exagerează şi reuşita sa este un eufemism”, a continuat el, concluzionând: „În faţa pierderilor sale, inamicul dă înapoi”. „Încercuirea şi eliberarea în viitor” a acestei localităţi vor permite „schimbarea raportului de forţe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre Pokrovsk şi Kurakova, localităţi situate mai în nord, susţine şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin.

Ucraina a anunţat, în această săptămână, că soldaţii ruşi, în superioritate numerică, îşi intensificaseră atacurile în est, în special la Vuhledar şi Bahmut, ultima localitate fiind ţinta lor de mai multe luni. O nouă ofensivă rusă este în pregătire pentru 24 februarie, la împlinirea unui an de la declanşarea invaziei, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei. „Ei se pregătesc acum pentru a activare maximală şi ei cred că vor avea reuşite până la acea dată”, a declarat el pentru Radio Svoboda. Acest nou val al ofensivei în pregătire pentru 24 februarie „nu este un secret”, a adăugat el. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, Rusia încearcă „să disperseze” forţele ucrainene cu scopul de a „crea condiţiile unei operaţiuni ofensive decisive”. Militari ruşi şi mercenari ai grupului paramilitar Wagner au cucerit recent Soledar, la nord de Bahmut, un prim succes după luni îndelungate de lupte şi o serie de înfrângeri pentru Kremlin. „Ruşii avansează, există tiruri constante, noapte şi zi, încearcă să găsească puncte slabe în apărarea noastră”, a declarat pentru AFP, Iuri, un soldat ucrainean de 44 de ani, într-o tranşee de la Bahmut.

Oraşul Herson a fost, de asemenea, ţinta obuzelor ruseşti, potrivit aceleiaşi surse. Rusia a mobilizat sute de mii de rezervişti şi de puşcăriaşi pentru a încerca să străpungă liniile ucrainene şi să cucerească restul Donbasului, vastă zonă industrială din estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #Donbas, #vulegdar, #bahmut, #Herson, #zaporojie , #Razboi Ucraina