Rușii caută disperați indicii despre ofensivă de primăvară a ucrainenilor. Generalul care i-a bătut la Harkov și Kiev încearcă să-i mai prindă într-o capcană

Sambata, 25 Martie 2023, ora 16:06
7125 citiri
Rușii caută disperați indicii despre ofensivă de primăvară a ucrainenilor. Generalul care i-a bătut la Harkov și Kiev încearcă să-i mai prindă într-o capcană
Trupele ucrainene pregătesc ofensiva de primăvară/ FOTO: DW

Pe măsură ce vremea se îmbunătățește, se vorbește tot mai mult despre un contraatac ucrainean. Forțele Kievului preiau treptat tancurile vestice promise anterior, vehicule de luptă și alte muniții. Dar al doilea cel mai important comandant militar al Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski, i-a surprins pe majoritatea observatorilor când a sugerat, joi, 23 martie, că locul pentru un contraatac ar putea fi în sau în jurul orașului Bahmut din Donbas.

Mercenarii Wagner „au pierdut o mare parte din forță și nu mai au avânt", a declarat comandantul forțelor terestre ale Kievului, Oleksandr Sirski. „Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut în apropiere de Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk", a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut prin care s-au recuperat părți mari de teritoriu.

În timp ce se anticipează un contraatac, Bahmut nu este locul logic pentru așa ceva: orașul are doar o valoare militară modestă, susțin analiștii militari, citați de The Guardian.

Pierderile rusești aici se ridică la 20.000 până la 30.000 de oameni, conform estimărilor occidentale. Deși s-a susținut că Ucraina a înregistrat mai puține victime, se observă frecvent că Kievul își pierde unii dintre cei mai buni soldați împotriva foștilor deținuți înrolați în grupul de mercenari Wagner care luptă aici . Un risc mai mare este ca Rusia să înconjoare Bahmut, lăsând mai multe brigăzi (Sirski a citat patru) asediate în oraș, ceea ce ar putea forța Ucraina să-și folosească tancurile vestice pentru a le salva.

În ceea ce privește observațiile lui Sirski, o interpretare mai probabilă este că generalul încearcă să-i inducă în eroare pe ruși – o versiune a maskirovka – un concept militar rusesc care cuprinde noțiuni occidentale de secret operațional și păcălire.

Bloggerii militari ruși, angrenați în descoperirea locului potențiale contraofensive ucrainene

Bloggerii militari ai Rusiei, cel mai probabil mandați de comandanții ruși, sunt din ce în ce mai preocupați de locațiile potențiale pentru o contraofensivă ucraineană de primăvară.

Cel mai probabil vor fi atacuri ucrainene pe frontul din Zaporojie, susțin observatorii militari ruși. Încercarea de a tăia podul de uscat către Crimeea rămâne cea mai evidentă mișcare strategică a Ucrainei, care ar putea fi realizată cel mai simplu atacând la sud, la Zaporojie – deși contraargumentul evident este că și rușii cunosc geografia.

Comandamentul militar de la Moscova nu a dat deocamdată niciun semnal public că ofensiva înspre Bahmut ar fi pe punctul de a eșua, însă Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, a transmis mai multe mesaje îngrijorate, avertizând inclusiv că o ofensivă ucraineană este iminentă.

Jurnaliștii agenției Reuters care se află în apropierea frontului din nordul Bahmut au relatat vineri, 24 martie, că văzut semne ce par într-adevăr să arate că ofensiva rusească pierde din forță.

„A fost cu adevărat fierbinte aici în urmă cu o săptămână dar în ultimele trei zile a fost mai liniște”, spune și un soldat ucrainean ce folosește apelativul „Kamin” (Piatră).

„Putem vedea asta în atacurile aeriene ale inamicului. Dacă înainte erau 5-6 raiduri într-o zi, astăzi am avut doar un atac cu elicoptere”, a adăugat el.

Analistul militar ucrainean Oleg Jdanov a afirmat că Rusia își îndreaptă atenția înspre orașul Avdiivka din sudul regiunii Donețk în timp ce atacurile înspre Bahmut scad în intensitate.

Jdanov a spus, de asemenea, că forțele rusești au devenit mai active în zone aflate în nordul regiunilor Harkov și Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson.

Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a subliniat vineri că Statul Major rus este conștient de faptul că Kievul se pregătește pentru operațiuni ofensive și că ia în considerare propriile decizii și răspunsuri pentru a se pregăti pentru o ofensivă ucraineană.

Ucrainenii diseminează dezinformări

Un important blogger militar rus a afirmat că unii ucraineni diseminează dezinformări cu privire la planurile unui atac spre regiunea Belgorod, pentru a atrage trupele rusești în zonele de frontieră și a permite trupelor ucrainene să lanseze atacuri în alte sectoare ale frontului, reluând parțial avertismentele similare ale liderului Grupării Wagner, Evgheni Prigojin.

Comandamentul militar rus va trebui să angajeze un număr semnificativ de forțe pe linia frontului fie pentru a preveni intrarea pe o pantă descendentă, fie pentru a lansa operațiuni ofensive reînnoite. Este puțin probabil ca astfel de forțe să existe la o scară suficientă pentru a face ambele lucruri, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

De asemenea, adaugă ISW, în rândul bloggerilor militari ruși au reapărut critici virulente privind eșecurile extrem de costisitoare din sectorul Vuhledar.

Aceste critici reflectă probabil frustrarea continuă a spațiului informațional față de liderii militari ruși, „pe fondul unei spaime profunde cu privire la o viitoare contraofensivă ucraineană potențială”.

Realitatea este după cum a demonstrat războiul de un an din Ucraina, că atacurile de succes sunt dificile. Apărarea prelungită a Bahmutului arată cât de greu este să cucerești chiar și un oraș mic, în timp ce Rusia a avut timp suficient pentru a-și construi fortificațiile.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva de primavara, #capcana, #bahmut , #Razboi Ucraina