Rusia plănuiește un atac major în Ucraina: "Ofensiva este iminentă". Ce se întâmplă în Belarus, potrivit serviciilor secrete din Vest

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 11:02
7300 citiri
Rusia plănuiește un atac major în Ucraina: "Ofensiva este iminentă". Ce se întâmplă în Belarus, potrivit serviciilor secrete din Vest
Truoe ruse/ FOTO: CNBC

Rusia continuă să pregătească o nouă ofensivă majoră și să acumuleze forțe și rezerve pentru viitoarele luptă, arată raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„Surse occidentale, ucrainene și ruse continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, confirmând evaluarea ISW că o ofensivă în lunile următoare este cea mai probabilă cale de acțiune”, se arată în raportul ISW.

De asemenea, analiștii ISW au atras atenția asupra faptului că, potrivit rapoartelor bloggerilor militari ruși, Rusia nu a folosit încă toate rezervele și le pregătește pentru o ofensivă decisivă.

Aceeași evaluare o făcuse și think tank-ul american, care anticipează că ofensiva va avea loc în regiunea Lugansk. Potrivit secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, Rusia ar putea mobiliza încă 200.000 de oameni și se dotează cu arme și muniții, prin mărirea producției interne, dar și prin achiziții din alte țări cu regimuri autoritare, cum ar fi Iran sau Coreea de Nord.

Rusia se grăbeşte să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina, înainte ca țara condusă de Volodir Zelenski să primească tancurile promise, consideră comandantul-şef al forţelor armate din Letonia, Valdemaras Rupsys.

Acesta susține că Rusia va încerca să profite de această "fereastră de oportunitate" creată înainte ca Kievul să primească tancurile grele care i-au fost promise recent de către aliaţii săi occidentali, notează agenţia de presă ucraineană Unian.

"Rusia a trecut la un război total, implicând întreaga populaţie în mobilizare şi plasându-şi economia 'pe picior de război'. În condiţiile unei astfel de confruntări, logistica şi asigurarea tehnico-materială sunt cheia", a afirmat general-locotenentul Valdemaras Rupsys, care susţine că, "în etapa actuală, Rusia are suficiente resurse pentru operaţiuni de luptă, iar NATO trebuie să asigure asistenţă Ucrainei într-un război de această natură".

"Acum chiar şi un orb poate să vadă că ei (ruşii) se pregătesc pentru un nou val de ofensivă. Şi, probabil, s-ar putea opri sau schimba intenţia doar dacă vor vedea că Ucraina are suficiente echipamente, muniţii, arme şi personal instruit", consideră comandantul forţelor letone într-un interviu acordat agenţiei de presă ucrainene Guildhall.

Dacă războiul va dura mai mult timp, totul va depinde de resurse, a subliniat generalul leton. "Trebuie să ţinem cont de faptul că Rusia are toate condiţiile pentru a-şi dota propria armată cu muniţie, tancuri, vehicule de luptă, iar ei pot lupta având şi suficientă aviaţie", argumentează el.

Potrivit lui, livrările de vehicule blindate grele vor juca un rol important în desfăşurarea războiului.

"Ruşii înţeleg că dacă nu trec la ofensivă acum, la sfârşitul primăverii va fi prea târziu. În cadrul NATO, la nivelul celor 30 de comandanţi-şefi din ţările aliate există un consens. Războiul vostru este războiul nostru, trebuie să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele disponibile", a spus Rupsys.

Nu există niciun indiciu că forțele ruse formează un grup de lovitură în Belarus. Cu toate acestea, Belarus a devenit de fapt un teren de antrenament pentru armata rusă, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din 30 ianuarie.

ISW a preluat informații de la Serviciul de Frontieră al Ucrainei conform cărora armata rusă a desfășurat noi unități militare în Belarus și a redistribuit o parte din unitățile ruse care au fost antrenate în Belarus în Rusia. iar 9.000 de militari ruși se află în Belarus.

„Unitățile mecanizate din Belarus continuă să se desfășoare pe teritoriul Belarusului pentru exerciții. Unitățile de sprijin din spate ale celei de-a 11-a brigăzi mecanizate din Belarus și-au îndeplinit sarcina de a le pregăti pentru a sprijini grupul regional de trupe comun ruso-belarus (RGV) într-o locație nespecificată”, se arată în raportul ISW.

Moscova deplasează trupe suplimentare în regiunea Kursk

Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, citat de agenția de presă rusă de stat Interfax.

Starovoit a declarat că „este necesar să se ofere un sprijin cuprinzător pentru primirea, desfășurarea și aranjarea de forțe suplimentare”, după ce a afirmat că forțele ucrainene au bombardat regiunea începând cu 24 februarie.

El a afirmat pe 29 ianuarie că forțele ucrainene au bombardat cu mortiere regiunea Kursk, avariind liniile electrice din zonă. Două sate au rămas fără electricitate din cauza presupusului atac, potrivit lui Starovoit. El a precizat că nu au existat victime. Ucraina nu a comentat presupusul atac.

Kievul a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea încerca să cucerească părți din nord-estul Ucrainei, remarcând creșterea activității militare în Belarus, care se află la aproximativ 200 de kilometri vest de regiunea Kursk, potrivit Kyiv Independent.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat pe 27 ianuarie că Moscova pregătește un nou val de ofensive împotriva Ucrainei pe 24 februarie, la exact un an de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

De asemenea, Danilov a precizat că trupele rusești au fost instruite să „depășească granițele” regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #Belarus , #Razboi Ucraina