„Războiul de pe fundul mării“. NATO are o problemă cu submarinele rusești

Duminica, 14 Mai 2023, ora 23:28
5786 citiri
„Războiul de pe fundul mării“. NATO are o problemă cu submarinele rusești
Submarin rusesc FOTO / Naval News

Moscova a investit masiv în flota sa de submarine, în timp ce NATO a ignorat în mare măsură domeniul subacvatic, au declarat experții pentru Newsweek.

Submarinele rusești au fost detectate recent pe „rute ciudate”, inclusiv în largul coastei SUA, evidențiind vulnerabilitatea NATO la „războiul pe fundul mării”.

NATO „vine acum din urmă” pentru a contracara această amenințare crescândă a Rusiei la adresa infrastructurii critice, inclusiv a cablurilor submarine.

Marina rusă a primit câteva lovituri în războiul cu Ucraina, inclusiv scufundarea navei amirale a Flotei Mării Negre, Moscova, în primele zile ale războiului. Dar adevărata amenințare pe care flota o reprezintă pentru NATO pândește în altă parte.

Cea mai mare parte a investițiilor maritime ale Rusiei a fost canalizată în flota sa de submarine de înaltă tehnologie. Submarinele Rusiei sunt considerate pe scară largă a fi o forță formidabilă, iar SUA, împreună cu aliații săi din NATO, neglijând războiul de sub valuri a lăsat alianța să se străduiască să recupereze teren.

Rusia a investit masiv în capacitatea sa subacvatică din 2014, în primul rând în submarine”, a declarat pentru Newsweek fostul prim adjunct al șefului apărării și șef de stat major al Marinei Ucrainene, amiralul Igor Kabanenko pentru Newsweek, arătând la o mulțime de noi arme nucleare și submarine convenționale puse în funcțiune în ultimul deceniu. Rămân întrebări cu privire la cât de bine și-a menținut Rusia flota subacvatică netestată, dar un consens arată o atenție distinctă occidentală față de capacitățile Moscovei, nu în ultimul rând cele 11 submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară (SSBN). Rusia are, de asemenea, submarine cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară (SSGN).

Capacitățile anti-submarine ale NATO s-au „atrofiat“ după sfârșitul Războiului Rece

Între timp, capacitățile anti-submarine ale NATO s-au „atrofiat după sfârșitul Războiului Rece și, deoarece atenția s-a mutat în altă parte”, spune Nick Childs, cercetător principal pentru forțele navale și securitate maritimă la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

Aderarea Finlandei la alianță, și a Suediei, la orizont, a adus în atenție problema submarinelor rusești. Includerea acestor țări nordice în NATO nu numai că extinde granițele Rusiei cu alianța cu sute de mile, dar amenință securitatea bazelor sale maritime critice.

Schimbarea NATO, noi amenințări și „rute ciudate”

Peninsula Kola, unde Rusia are baza flotei nordice cheie și o mare parte din elementele sale de descurajare nucleare, a fost întotdeauna „cea mai importantă zonă militară pentru vechea Uniune Sovietică, Federația Rusă de astăzi”, conform lui Mark Grove, lector la Centrul de Studii Maritime Lincoln de la Britannia Royal Naval College Dartmouth, Marea Britanie

Această regiune arctică ar putea deveni din nou prima linie a tensiunilor, pe măsură ce relațiile dintre Moscova și blocul NATO devin mai tensionate. „Extinderea NATO, în mintea rușilor, ridică fără îndoială îngrijorări cu privire la viabilitatea și securitatea acelor instalații și, într-adevăr, a Flotei Nordului în sine”, a declarat el pentru Newsweek.

Includerea de către NATO a Finlandei și, în curând, a Suediei, trage alianța mai aproape de peninsulă. Acest lucru poate însemna că bazele submarinelor rusești sunt în raza „artilerie cu rază lungă”, potrivit lui Graeme P. Herd, de la Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall. Dar același principiu se aplică și flotei baltice a Rusiei, găzduită în regiunea Kaliningrad a Rusiei, între Lituania și Polonia. Expansiunea nordică a NATO a avut un „efect enorm” acolo, a spus Grove, transformând efectiv Marea Baltică în ceea ce el a numit un „lac NATO”.

„Înseamnă că flota baltică rusă, care este o forță mult diminuată, în comparație cu predecesoarea ei sovietică, pare extrem de vulnerabilă”, a adăugat Grove.

Războiul din Ucraina schimbă așadar situația maritimă nu doar în Marea Neagră, ci și în Marea Barents din jurul Peninsulei Kola, Atlanticul de Nord și Marea Baltică. Și acestea sunt „schimbări semnificative și potențial de lungă durată”, a spus Kabanenko.

În acest context, submarinele Moscovei s-au deplasat pe „rute ciudate”, deviind de la traiectorii, a remarcat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. El a spus că Marea Britanie a urmărit traseele submarinelor rusești în Atlanticul de Nord, Marea Irlandei și Marea Nordului „ceea ce în mod normal nu ar face”.

Submarine rusești cu propulsie nucleară au fost, de asemenea, observate „în largul coastei Statelor Unite și în Marea Mediterană și în alte părți de-a lungul periferiei europene”, a declarat anterior Michael Petersen, directorul Institutului de Studii Maritime din Rusia de la Colegiul Naval de Război al SUA, pentru Newsweek.

Război asimetric și cabluri submarine

Dar submarinele rusești nu sunt doar un element strategic de descurajare nucleară. Un nou război submarin apare, spun experții, aducând preocupări de securitate maritimă în lumea „războiului pe fundul mării”.

Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, Sir Tony Radakin, a sugerat la începutul anului că Moscova ar putea „să pună în pericol și ar putea exploata sistemul informatic real al lumii, care sunt cablurile submarine care circulă în întreaga lume”. Vorbind pentru The Times of London în ianuarie, el a spus că a existat o „creștere fenomenală a activității submarine și subacvatice rusești”, iar Rusia „și-a mărit capacitatea de a pune în pericol acele cabluri submarine și, eventual, de a exploata acele cabluri submarine”.

Dar această tactică emergentă are rădăcini în schimbările în gândirea militară rusă la începutul secolului al XXI-lea. „Exista o înțelegere că pur și simplu nu poți concura la scară cu Occidentul, așa că rușii au dezvoltat o idee de război integrat”, reinventat din zilele sovietice, a declarat pentru Newsweek politicianul britanic și expert în strategie militară Bob Seely.

Rusia s-a uitat către un război asimetric și la dezvoltarea de noi capacități în care Moscova ar putea submina dominația militară occidentală, ceea ce ar putea însemna țintirea cablurilor și conductelor de internet, a adăugat Seely. Zonele din Marea Nordului, inclusiv operațiunile de extracție a petrolului, par să fie din ce în ce mai monitorizate de submarinele rusești, a declarat Paul van Hooft, analist strategic senior la Centrul de Studii Strategice de la Haga (HCSS), pentru Newsweek.

Războiul pe fundul mării de acest tip este un domeniu în care Rusia a „investit sume considerabile”, a spus Childs, concentrându-se pe tehnologii precum submarinele cu misiune specială. Este, de asemenea, un domeniu „în care guvernele NATO vede că trebuie să investească mai mult în contracararea unor astfel de amenințări”, a spus Childs.

„Acesta este ceva cu siguranță pe care am întârziat să-l apreciem”, a subliniat Grove. Lumea modernă rulează pe aceste cabluri subacvatice, care nu sunt vizibile, dar de o importanță uriașă, a spus el. Cu o anxietate tot mai mare în legătură cu conexiunile submarine de fibră optică și conductele de energie după explozia Nord Stream de anul trecut, experții spun că factorii de decizie au apreciat în sfârșit că amenințarea este una reală și actuală și „oferă active considerabile acestui lucru”.

În februarie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat crearea unei celule de coordonare a infrastructurii critice submarine, stimulată de explozia Nord Stream și de „vulnerabilitatea conductelor de energie submarină și a cablurilor de comunicații”.

„Ca răspuns, aliații NATO și-au sporit semnificativ prezența militară în jurul infrastructurii cheie, inclusiv cu nave și avioane de patrulare”, a spus alianța într-un comunicat de presă.

„Este clar că acest tip de activități subacvatice asimetrice ale Rusiei au un rol din ce în ce mai proeminent în viziunile strategice maritime”, a spus Kabanenko.

Bătălia subacvatică, cu submarinele sale, utilizarea tot mai mare a tehnologiei subacvatice fără echipaj și războiul asimetric, ar trebui să fie absolut o preocupare pentru NATO, spun experții. În general, marinele NATO sunt „în mod colectiv semnificativ mai puternice decât cele ale Rusiei”, dar războiul antisubmarin, în toate formele sale, este o „afacere provocatoare”, a spus Childs.

NATO intră în cursa subacvatică

O schimbare concertată a avut loc în conștiința NATO în ultimii ani, spun experții. În timpul Războiului Rece, „cel mai fierbinte a fost sub apă”, a spus Mertens pentru Newsweek. Cu toate acestea, după tensiunile fierbinți din secolul al XX-lea, țările NATO și-au îndepărtat privirea de la războiul de sub valuri, spun experții. Moscova, însă, nu a făcut-o.

Deși Rusia nu putea produce un număr semnificativ de submarine avansate la acea vreme, Moscova a investit în noi modele de submarine, a spus Grove. În ciuda relativ puținelor submarine ale Rusiei, ele sunt ceea ce este cunoscut ca un multiplicator de forță, a adăugat Grove, ceea ce înseamnă că flota Moscovei poate avea un „efect strategic disproporționat cu acel număr mic”.

În ultimii ani, „marinele NATO au petrecut mult timp și efort pentru a-și reînvia abilitățile și capacitățile de război antisubmarin”, a spus Childs. Aceasta include inițiative precum noile avioane de patrulare maritimă care au o „capacitate bună de a urmări submarinele”.

SUA și aliații săi și-au propus să recupereze. Au existat investiții considerabile în capacități de război antisubmarin în cadrul NATO în ultimii ani, notează experții. Chiar luna trecută, NATO s-a angajat într-un exercițiu de război antisubmarin la scară largă care a implicat o duzină de națiuni, menit să se asigure că echipajele sale pot „răspunde amenințărilor reprezentate de forțele subterane”.

După un început mai lent, unii experți spun că NATO acum corespunde sau depășește capacitățile submarine ale Rusiei.

În mod crucial, Rusia nu consideră confruntarea cu NATO ca având loc într-o singură regiune sau sferă, subliniază experții. Războiul din Ucraina este perceput la Kremlin și de către comandanții militari de top, ca parte a unei confruntări mai ample cu Occidentul, a spus Gorenburg.

Trimiterea de submarine în oceanele lumii reamintește Occidentului de consecințele confruntării directe cu Rusia asupra Ucrainei, a adăugat el, amintește NATO că Moscova poate amenința în mod direct orașe din SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #submarine, #flota, #cabluri, #SUA , #Rusia