NATO va organiza cel mai mare exercițiu militar din Europa de la Războiul Rece. Care va fi rolul României

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 19:45
3826 citiri
NATO va organiza cel mai mare exercițiu militar din Europa de la Războiul Rece. Care va fi rolul României
NATO organizează cele mai ample exerciții militare de la Războiul Rece/ FOTO: thebarentsobserver.com

NATO lansează cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, exersând modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările de la granița cu Rusia și pe flancul estic al alianței, în cazul în care ar izbucni un conflict cu un adversar "aproape egal".

Aproximativ 90.000 de soldați urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024, care se vor desfășura până în luna mai, a declarat joi (18 ianuarie) comandantul suprem aliat al NATO și șeful Comandamentului European al SUA, Chris Cavoli.

Vor participa peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă pentru infanterie, a precizat NATO.

Cavoli a declarat că exercițiile vor repeta executarea de către NATO a planurilor sale regionale, primele planuri de apărare pe care alianța le-a elaborat în ultimele decenii, detaliind modul în care ar răspunde la un atac rusesc.

NATO nu a menționat Rusia pe nume în anunțul său. Dar documentul său strategic de vârf identifică Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.

„Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei”, a spus NATO.

Ultimele exerciții de dimensiuni similare au fost Reforger – în timpul Războiului Rece din 1988 cu 125.000 de participanți – și Trident Juncture în 2018 cu 50.000 de participanți, potrivit NATO.

Steadfast Defender 24 este împărțit pe două faze

Prima fază începe la sfârșitul lunii ianuarie și implică întărirea transatlantică a forțelor.

Aceasta este, de fapt, cheia pentru a vedea dacă Statele Unite pot desfășura un număr mare de trupe și echipamente în Europa pentru a funcționa în apărare.

A doua fază a exercițiului este la fel de crucială și este probabil să fie cea care arată cu adevărat dacă NATO își poate apăra Flancul Estic.

Potrivit Alianței, scopul aici este de a vedea dacă poate „desfășura și susține operațiuni complexe multi-domeniu pe parcursul mai multor luni, pe mii de kilometri, din nordul îndepărtat până în Europa Centrală și de Est și în orice condiții”.

Acesta ar fi tipul de război la care s-ar putea aștepta Alianța, dacă Rusia ar ataca.

Trupele participante la exerciții, care vor implica simulări de transport de personal în Europa, precum și exerciții la sol, vor proveni din țările NATO și din Suedia, care speră să se alăture alianței în curând.

Aliații au semnat planurile regionale la summitul lor de la Vilnius din 2023, punând capăt unei perioade lungi în care NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece țările occidentale au purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și au avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare existențială.

În timpul celei de-a doua părți a exercițiului Steadfast Defender, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia, pe flancul estic al alianței.

Începând cu mijlocul lunii februarie și până la sfârșitul lunii mai vor fi implicate până la 80 de platforme aeriene, cum ar fi avioane de luptă F-35, elicoptere și drone, precum și peste o mie de vehicule de luptă, inclusiv 166 de tancuri.

Epicentrul va fi în Polonia și statele baltice, precum și în Germania, care va acționa ca un centru major pentru consolidare și coordonare.

Unele elemente ale exercițiului sunt programate însă în întreaga regiune nordică, inclusiv Suedia care încă nu este membră.

Alte locații importante ale exercițiilor vor fi statele baltice, considerate ca fiind cele mai expuse riscului unui potențial atac rusesc, Germania - un centru pentru întăririle care sosesc - și țări aflate la periferia alianței, precum Norvegia și România.

De asemenea, vor fi implicate țări precum Cehia, Ungaria, Macedonia de Nord și Republica Moldova - o țară non-NATO și neutră din punct de vedere constituțional.

„Scutul maritim“, organizat în România

Exercițiul maritim „SEA SHIELD“, ce va avea loc în perioada 8-21 aprilie, condus de Marina României urmărește să sporească munca în echipă între 16 Aliați și Parteneri NATO. Scopul este de a stimula coordonarea operațiunilor navale militare și de a recâștiga controlul asupra liniilor maritime importante de comunicație. Exercițiul își propune să îmbunătățească modul în care aceste unități lucrează împreună în mod eficient atât în planificare, cât și în execuție, consolidând în cele din urmă eforturile de apărare colectivă.

Un alt test important va fi să vedem cât de bine funcționează Forța Întrunită de Reacție Foarte Ridicată (VJTF) a alianței, care a fost creată ca răspuns direct la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Conținând aproximativ 6.000 de soldați care ar trebui să poată fi desfășurați în câteva zile în orice parte a Alianței, acesta va fi una dintre componentele cheie ale oricărui potențial atac ce ar trebui contracarat.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Aproape un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu și Ucraina reprezintă o ameninţare pentru România SONDAJ
Aproape un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu și Ucraina reprezintă o ameninţare pentru România SONDAJ
Mai puţin de un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România, în timp ce 68,6% au o opinie contrară, conform unui sondaj...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #exercitii, #Steadfast Defender 2024, #Romania, #SEA SHIELD , #Razboi Ucraina