Cele trei mari grupuri din NATO: „șoimi”, „porumbei” și „struți”. Cum se poziționează fiecare față de războiul din Ucraina

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 21:56 10299 citiri
Liderii NATO la summit-ul de la Madrid/ FOTO; nato.int

Între membrii NATO esxistă divergențe de opinia cu privire la modul în care să se pună capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

Potrivit The Sunday Times membrii NATO pot fi împărțiți în trei categorii: „șoimi”, „porumbei” și „struți” . Prima dintre acestea include țări care consideră că Rusia ar trebui să primească cea mai drastică respingere, privând-o de posibilitatea de a comite acte de agresiune în viitor. Un reprezentant proeminent al „șoimilor” este Polonia, care promovează activ inițiativele de a oferi Ucrainei armele necesare și de a impune sancțiuni dure împotriva Federației Ruse. De asemenea, țările acestui grup sunt în favoarea returnării tuturor teritoriilor ocupate temporar Ucrainei, inclusiv Crimeea și Donbasul.

Porumbeii” includ țări care sunt în favoarea unei încetări timpurii a ostilităților în Ucraina, chiar și în detrimentul concesiunilor teritoriale din partea ucraineană . Aceștia ar fi de acord cu retragerea trupelor ruse pe pozițiile din 24 februarie și ar recunoaște, de asemenea, statutul actual al Crimeei, „Republicii Populare Donbas” și „Republicii Populare Lugansk”. Publicația britanică citează un oficial. sub anonimat, dintr-una dintre țările scandinave, care numește un astfel de rezultat „nedrept, dar practic”.

În ultima grupă – „struți” – The Sunday Times include țări care încearcă să se distanțeze cât mai mult de evenimentele din Ucraina, rezolvând probleme interne. Ei doar susțin oficial deciziile Alianței. Potrivit jurnaliştilor, „struţii” includ ţările din sudul Europei.

În ceea ce privește țările care ajută cel mai activ Ucraina în lupta împotriva agresorului, Kievul poate crea o uniune regională cu ele în viitor. Este vorba de Polonia, Marea Britanie și țările baltice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News