NATO nu înțelege exact situația din Bahmut. Generalul care a eliberat Harkovul încearcă să-i prindă pe ruși într-un „zugzwang”

Joi, 09 Martie 2023, ora 13:25
11298 citiri
NATO nu înțelege exact situația din Bahmut. Generalul care a eliberat Harkovul încearcă să-i prindă pe ruși într-un „zugzwang”
Lupte grele la Bahmut/ FOTO: Twitter

Serhi Cerevati, un reprezentant al Grupului de Forțe ucrainene din Est, a comentat declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că Bahmut va cădea în zilele următoare, menționând că Alianța nu înțelege pe deplin situația din oraș și logica războiului în curs.

„Vreau să spun că ultimul război cu care NATO a avut relaţii mai tangenţiale a fost războiul din fosta Iugoslavie, care a fost mult mai mic ca întindere şi utilizare a trupelor. Deci sunt mai obişnuiţi cu stabilizarea, antrenamentul sau misiuni de menținere a păcii”, a spus oficialul ucrainean.

Militarul a remarcat că, în consecință, Alianței îi este dificil să înțeleagă logica războiului pe care Federația Rusă îl poartă astăzi împotriva Ucrainei.

„Ei abordează acest lucru pur pragmatic, cu calcule seci, uneori neînțelegând că ucrainenii, fiind într-un astfel de război de un an, au dezvoltat o stabilitate mult mai mare și o putere de soluții tactice. Prin urmare, cred că NATO studiază acest lucru și au nevoie să studieze totul mai departe. Cred că astfel de afirmații ar trebui tratate cu respect, dar cu înțelegerea că nu înțeleg pe deplin întreaga situație", a explicat Cerevati.

Generalul Sirski încearcă un „zugzwang”

Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Sirski, a spus că apărarea Bahmut din regiunea Donețk devine din ce în ce mai urgentă. El a explicat că ocupanții aruncă cele mai multe unități pregătite pentru luptă în bătălia pentru oraș, inclusiv luptătorii din Gruparea de mercenari „Wagner”.

„Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele și a pregăti viitoare operațiuni ofensive. În același timp, în luptele pentru această cetate, inamicul pierde cea mai pregătită parte a armatei sale - Unități de asalt Wagner”, a spus Sirski, a cărui declarație a fost publicată de Military Media Center.

Liderul militar ucrainean a remarcat că declarațiile proprietarului PMC „Wagner”, Evgheni Prigojin, indică faptul că, după capturarea Bahmut, rușii vor putea în cele din urmă să lanseze o ofensivă la scară largă cu utilizarea unităților aeropurtate. Așa că astăzi, luptele grele continuă în această direcție, în urma cărora partea inamică suferă pierderi colosale.

"Acest lucru dovedește încă o dată rolul foarte important al Bahmut în sistemul general de apărare al grupului nostru. Mii de soldați inamici care au murit în timpul asaltării orașului sunt o confirmare clară a acestui lucru. Sunt mândru de curajul și eroismul soldaților noștri, care zădărnicesc planurile agresorului cu rezistența lor”, a adăugat general colonelul ucrainean.

General-colonelul Oleksandr Sîrski, șeful Forțelor Terestre ale Ucrainei, afirmă că armata ucraineană încearcă să îi prindă pe invadatorii ruși într-o poziție de „zugzwang”, relatează Ukrinform.

„La șah zugzwang este o situație în care orice mișcare a unui jucător duce la o deteriorare a poziției sale. Facem totul pentru ca inamicul să se găsească într-o asemenea situație în acest război. Forțele de apărare lucrează. Suntem mândri de fiecare soldat și comandant”, a declarat acesta într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

Termenul este aplicat și la conflictele militare în care un combatant se află în punctul fără întoarcere, pierde și dacă atacă și dacă se retrage.

Sîrski este comandant al Forțelor Terestre Ucrainene din 2019. În primele luni ale invaziei declanșate de Vladimir Putin anul trecut el a comandat apărarea Kievului, rezistența forțelor ucrainene din regiunea capitalei ducând în cele din urmă la retragerea trupelor ruse de aici la sfârșitul lui martie.

Ulterior, el a comandat și ofensiva-fulger din regiunea Harkov care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din nord-estul Ucrainei. Aceste victorii răsunătoare au făcut unele site-uri occidentale să îl descris drept cel mai de succes general al secolului XXI de până acum.

Ambuscada din Valea Morții

O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene pe rețelele de socializare arată cum artileriștii Kievului au surprins într-o ambuscadă un grup de militari ruși ce încercau să avanseze printr-o vale din apropierea orașului Bahmut.

Loviturile împotriva grupului de soldați ruși, despre care militarii ucraineni afirmă că erau mercenari ai grupării Wagner, au fost realizate de artileriștii de la Brigada 14 „Cervona Kalina”, unitate botezată după un faimos cântec patriotic ucrainean.

Armata ucraineană a recunoscut că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut, a anunțat miercuri, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN.

„Inamicul continuă să avanseze în sectorul Bahmut. Ei nu încetează să ia cu asalt orașul Bahmut”, potrivit actualizării.

Armata ucraineană a mai spus că a reușit să blocheze forțele Moscovei în mai multe zone din și în jurul orașului.

„Apărătorii noștri au respins atacurile din zonele Orihovo-Vasîlivka, Dubovo-Vasîlivka, Bahmut și Ivanivske”, arată actualizarea Statului Major.

Potrivit Ucrainei, Rusia continuă să se bazeze în mare măsură pe artilerie, susținută de sisteme de lansare multiple de rachete și o oarecare putere aeriană.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au spus în evaluarea de miercuri că Rusia „nu are capacitatea de a exploata capturarea tactică a Bahmut pentru a genera efecte operaționale".

Potrivit ISW, este posibil ca forțelor rusești să le lipsească și „forțele mecanizate necesare pentru a avansa dincolo de Bahmut”, adăugând că „detașamentele tactice de asalt" folosite în lupta pentru Bahmut sunt probabil „incapabile să ducă un război de manevră".

Grupul de reflecție american a menționat că numărul tot mai mare de pierderi în rândul trupelor ruse, precum și „deconcentrarea structurii forțelor rusești către mici detașamente de asalt", ar putea împiedica înaintarea forțelor rusești în cazul în care acestea ar captura Bahmut.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #bahmut, #generali, #ucraineni , #Razboi Ucraina