Întreprinderile strategice ale oligarhilor ucraineni au fost naționalizate. Moguli arestați pentru trădare și lăsați fără cetățenie

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 03:16
8013 citiri
Întreprinderile strategice ale oligarhilor ucraineni au fost naționalizate. Moguli arestați pentru trădare și lăsați fără cetățenie
Oligarhul ucrainean Igor Kolomoinski FOTO Zerkalo Nedeli

Întreprinderile ucrainene importante din punct de vedere strategic și care aparțineau oligarhilor Konstantin Jevago, Igor Kolomoiski, Viaceslav Boguslaev și Konstantin Hrigorișhin au fost naționalizate, scrie pravda.ua.

„Pe 6 noiembrie, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și a Bursei de Valori din Ucraina a adoptat o decizie prin care se asigură înstrăinarea obligatorie a acțiunilor PJSC Ukrnafta, PJSC Ukrtatnafta, JSC Motor Sich, PrJSC AvtoKrAZ și PrJSC Zaporojtransformator și trecerea acestora în proprietatea statului”.

PJSC "Ukrnafta" este cea mai mare companie producătoare de petrol din Ucraina. Structurile lui Igor Kolomoiski dețin aproximativ 42% din acțiunile acesteia. Statul reprezentat de SA „Naftogaz” - 50% plus 1 acțiune. Alte acțiuni sunt deținute de acționari minoritari.

PJSC „Ukrtatnafta” deține rafinăria de petrol Kremenciug (dezactivată din cauza bombardamentelor rușilor). În această companie, Igor Kolomoiski împreună cu partenerul său Ghennadi Bogoliubov dețin aproximativ 60%. Și statul prin NJSC "Naftogaz", 40%.

Volodimir Zelenski i-a luat și cetățenia ucraineană lui Kolomoiski. Viaceslav Boguslaev era proprietarul Motor Sich JSC. El a fost arestat recent sub acuzația de trădare. La începutul anului 2017, Boguslaev a vândut 56% din acțiunile companiei holdingului chinez Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Organele statului au constatat încălcări, în special ale legislației antimonopol, iar decizia a fost blocată. Acțiunile companiei au fost ulterior sechestrate.

PJSC „AvtoKrAZ” face parte din grupul „Finanțe și credit” al oligarhului Konstantin Jevago . O companie producătoare de camioane care și-a declarat falimentul. Omul de afaceri însuși s-a ascuns de mult timp în străinătate.

Proprietarul PJSC „Zaporojtransformator” este Kostiantin Hrigorișin. Întreprinderea, care produce echipamente pentru transformatoare și reactoare, este în prezent falimentară.

„Nu se știe dacă transferul de acțiuni ale acestor întreprinderi va fi compensat foștilor proprietari și acționarilor minoritari”, scriu jurnaliștii ucraineni.

Volodimir Zelenski și-a exprimat opinia că oligarhii nu au loc în Ucraina postbelică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #nationalizare, #intreprinderi strategice, #oligarhi , #Ucraina