Atlantic Council: Cum ar trebui să răspundă SUA dacă Putin recurge la arma nucleară în Ucraina

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 23:42
7631 citiri
Atlantic Council: Cum ar trebui să răspundă SUA dacă Putin recurge la arma nucleară în Ucraina
Armă nucleară tactică rusească/ FOTO: BBC

Discursul de miercuri, 21 septembrie, al lui Vladimir Putin, în care a anunțat începutul mobilizării parțiale, arată că a rămas fără opțiuni și este disperat.

Armata lui este învinsă. Prin urmare, a decis să folosească singurele instrumente care îi mai rămăseseră - mobilizarea rezerviștilor și amenințările nucleare.

Aceasta este opinia directorului Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate și a fostului ofițer CIA, Matthew Kronig. Evaluările situației de către cei doi și de către alți experți sunt publicate de Atlantic Council. Kroning opinează că amenințările nucleare ale lui Putin ar trebui luate în serios. Potrivit expertului, autocratul rus poate folosi cu adevărat astfel de arme dacă inevitabilitatea înfrângerii pe câmpul de luptă este evidentă.

Totuși, scopul Washingtonului și Kievului este să câștige războiul, nu să evite cu orice preț un atac nuclear. Prin urmare, acest lucru nu ar trebui să-i descurajeze pe președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski. Ei trebuie să-și dubleze eforturile pentru a câștiga în același timp descurajând folosirea armelor nucleare.

SUA pot lansa un atac limitat non-nuclear împotriva forțelor ruse care au participat direct la atacul nuclear

Kronig subliniază că Putin nu și-a folosit până acum arsenalul strategic împotriva Ucrainei pentru că îi era frică de reacția SUA și a NATO. De aceea, aliații occidentali trebuie să joace pe această frică și să-și consolideze descurajarea. Declarațiile Casei Albe conform cărora utilizarea de către Rusia a armelor nucleare ar duce la „consecințe grave” au fost corecte.

Dacă descurajarea eșuează, Washingtonul va trebui să-și îndeplinească promisiunile de descurajare. SUA pot lansa un atac limitat non-nuclear împotriva forțelor ruse care au participat direct la atacul nuclear. Este mai important ca Kievul și aliații săi să continue lupta chiar și după atacul nuclear și să câștige războiul.

Fostul secretar general adjunct al NATO și ambasador al SUA în Rusia, Alexander Vershbow, a observat că Putin în discursul său a extins de fapt doctrina nucleară rusă, în special clauza acesteia privind utilizarea unui arsenal strategic în cazul unui atac convențional. Președintele rus a trecut de la promisiunea că va folosi arme nucleare „în cazul unei amenințări existențiale la adresa integrității teritoriale a Rusiei”. După ce va organiza referendumuri false în teritoriile ocupate, Moscova le va numi parte integrantă a Federației Ruse, chiar dacă nu va controla pe deplin aceste regiuni. Potrivit lui Vershbow, Putin speră că amenințarea nucleară va convinge SUA și aliații săi să nu mai susțină Ucraina pentru a evita Al Treilea Război Mondial.

Fostul secretar general adjunct al NATO sfătuiește SUA să nu cedeze șantajului nuclear

Expertul recomandă Washingtonul să nu cedeze șantajului nuclear al Kremlinului. În opinia sa, SUA ar trebui să sublinieze că, în ciuda tuturor „referendumurilor” false, regiunile ocupate vor continua să fie considerate teritoriul Ucrainei, precum și Crimeea. Și orice utilizare a armelor nucleare pentru a menține controlul asupra teritoriilor ucrainene capturate va schimba însăși natura războiului. Și SUA, împreună cu aliații săi, vor răspunde în consecință: fie cu un atac masiv non-nuclear, fie chiar pot riposta în funcție de natura provocării ruse.

Mobilizarea, acoperire pentru retragerea Rusiei din sudul Ucrainei

La rândul său, expertul Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate și colonelul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, Justin Connelly, a recunoscut că mobilizarea anunțată de Putin ar putea deveni o acoperire pentru retragerea Rusiei din sudul Ucrainei. El a menționat că în regiunile Herson și Harkov, armata rusă a suferit înfrângeri majore în ultimele săptămâni. În direcția Hersonului, cea mai bună soluție tactică pentru Rusia ar fi să-și retragă trupele la sud de Nipru, pentru a încerca să se așeze în poziții în care oportunitățile de apărare sunt mai bune. Deși din punct de vedere politic acest pas poate să nu fie convenabil, întrucât o astfel de manevră ar fi ca o retragere.

Cu toate acestea, necesitatea de a antrena și înarma noi soldați în timpul mobilizării îi poate oferi lui Putin acoperire pentru o astfel de retragere și consolidare a forțelor în sud. El poate folosi mobilizarea ca scuză în loc de realitatea tactică ”, crede expertul.

Cercetător la Centrul de Apărare Avansată Scowcroft Irina Plax consideră că ultimele anunțuri ale lui Putin au fost o încercare de a satisface „șoimii” din Rusia și, în același timp, nu face nimic care să aibă un impact real asupra situației de pe front în viitorul apropiat. Rezervele rusești pot face impresie pe hârtie.

Dar, în realitate, nu există mulți rezerviști cu adevărat „pregătiți de luptă”. Rusiei îi lipsesc capacitățile financiare, administrative și de formare pentru a-și menține rezervele. Prin urmare, toți cei care sunt mobilizați vor fi prost pregătiți, dezorganizați. Plax subliniază că cheia popularității lui Putin acasă este un efort de a izola masele de realitatea războiului. Dar mobilizarea parțială distruge această strategie a liderului de la Kremlin.

Potrivit expertului, tensiunile etnice și regionale din Rusia vor continua să crească. Pentru că povara regiunilor mai sărace va fi din nou mult mai mare. Pentru că Kremlinul va încerca să-i liniștească pe locuitorii bogați din marile orașe. Plax mai subliniază că Duma de Stat a redus drepturile soldaților. Și acest lucru va submina și mai mult moralul deja slab al armatei din Ucraina.

„Din păcate, combinația de soldați înspăimântați și prost antrenați va însemna că este posibil să vedem și mai multe atrocități comise împotriva ucrainenilor. Pentru că soldaților le-a fost transmis semnalul că trebuie să câștige cu orice preț sau să se confrunte cu consecințele ”, a spus Plax.

Fostul șef al CIA pentru operațiuni secrete în Europa și Eurasia, Mark Polimeropoulos, a remarcat că amenințările nucleare ale lui Putin contrazic informațiile reale ale SUA. De la începutul invaziei din februarie, SUA nu a înregistrat încă nicio mișcare de arme nucleare tactice în Rusia. Și Washingtonul a fost destul de sincer în privința asta. Dar dacă o astfel de mișcare este înregistrată, expertul recomandă mai mulți pași ca răspuns. În primul rând, Casa Albă trebuie să autorizeze eliberarea informațiilor despre acest comportament rusesc, astfel încât întreaga lume să știe ce se întâmplă.

Acest lucru va ajuta la unirea comunității internaționale pentru a crește presiunea asupra lui Putin și a-l forța să se oprească. În special, „aliații” săi din China și India nu deloc interesați ca Rusia să folosească arme nucleare tactice. De fapt, recentul summit al Organizației de la Shanghai, ce a avut loc săptămâna trecută în Uzbekistan, a arătat asta. Ambele țări au cerut lui Putin să oprească războiul. A fost o umilință pentru liderul rus, care se aștepta la o demonstrație de sprijin din partea Beijingului și New Delhi.

În al doilea rând, SUA ar trebui să trimită Rusiei un semnal clar și fără ambiguități, de preferință în culise. Mesajul ar trebui să fie: orice utilizare a armelor nucleare tactice va avea ca rezultat intervenția militară imediată a NATO. Alianța va distruge întreaga armată rusă dislocată pe teritoriul Ucrainei.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #mobilizare, #Vladimir Putin, #amenintare, #arme nucleare, #raspuns, #SUA , #Razboi Ucraina