Primele MiG slovace au ajuns deja în Ucraina. Avioanele vor întări apărarea antiaeriană a țării și capacitățile ofensive ale armatei ucrainene

Joi, 23 Martie 2023, ora 23:46
2091 citiri
Primele MiG slovace au ajuns deja în Ucraina. Avioanele vor întări apărarea antiaeriană a țării și capacitățile ofensive ale armatei ucrainene
Avion de luptă MIG 29/ FOFO: Defence news

Slovacia a predat deja Ucrainei primele patru avioane de luptă MiG-29, a declarat ministrul Apărării, Iaroslav Nagy, pe Facebook.

„Mulțumim mult tuturor echipelor implicate pentru o muncă profesională fantastică. Slovacia stă de partea dreaptă și cu acest gest vom intra în istorie ca o țară care a răspuns la cererea de ajutor în timp util”, a scris ministrul.

Potrivit lui Nagy, transferul de avioane de luptă a fost efectuat de piloți ucraineni în coordonare cu Forțele Aeriene din Slovacia și alte componente care asigurau siguranța transferului și documentația necesară.

În următoarele săptămâni, restul avioanelor vor fi predate Ucrainei treptat.

Ministrul Apărării din Slovacia a menționat că guvernul țării sale va continua să ajute la salvarea de vieți omenești nevinovate.

„Facem ceea ce trebuie, pentru că Rusia a invadat Ucraina, iar războiul se va termina când Rusia își va retrage trupele”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, guvernul slovac a decis să transfere treisprezece avioane militare MiG-29 la Kiev, pe care slovacii au încetat să le mai folosească de anul trecut.

Oleksandr Kovalenko, analist politico-militar al grupului „Rezistența informațională” susține că aceste avioane vor fi folosite pentru a elimina rachetele de croazieră și rachetele de tip Kalibr. Expertul este convins că avioanele sunt capabile să întărească apărarea antiaeriană a Ucrainei și capacitățile ofensive ale armatei ucrainene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina a primit deja „suficiente” echipamente militare de la Aliați pentru a „putea să elibereze tot mai mult din teritoriul“ pe care Federația Rusă le-a ocupat după 24 februarie 2022. Este vorba despre tancuri, vehicule de luptă și artilerie cu reacție, relatează The Guardian.

Serviciile de informații britanice susțin că în ultimele zile trupele ucrainene au lansat un contraatac la vest de orașul Bahmut din regiunea Donețk. Acolo se presupune că astfel de acțiuni ale apărătorilor ar putea ușura presiunea asupra rutei de aprovizionare de-a lungul rutei H-32. Este posibil ca ofensiva ocupanților ruși asupra orașului să își piardă din avânt.

Experții Institutului pentru Studierea Războiului din Wasshington presupun că Federația Rusă își va opri atacul asupra Bahmut și Vugledar. Acum rușii acumulează forțe lângă Avdiivka, deși analiștii nu consideră această direcție promițătoare pentru ei. Totuși, Washingtonul admite și că în următoarele săptămâni, care vor fi critice, Vladimir Putin va îndrăzni să lanseze o nouă ofensivă. Probabil în mai multe locuri deodată.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie mig 29, #slovacia, #aparare, #ofensiva , #Razboi Ucraina