General polonez: Pentru Rusia va fi un dezastru dacă pierde Bahmut

Marti, 07 Martie 2023, ora 23:46
4332 citiri
General polonez: Pentru Rusia va fi un dezastru dacă pierde Bahmut
Soldați ruși la Bahmut/ FOTO: ukrinform.net

Dacă armata ucraineană se retrage din orașul Bahmut, acest eveniment nu va avea consecințe pentru Ucraina, în timp ce pentru Federația Rusă o înfrîngere în bătălia pentru oraș va fi un dezastru, susține fostul șef al Biroului Securității Naționale din Polonia, generalul Stanislav Kozei, care a mai spus că are încredere în deciziile conducerii militare ucrainene.

„Bătălia pentru Bahmut este interpretată diferit de partea rusă și de partea ucraineană. Ucrainenii tratează Bahmut ca pe un loc în care pot provoca pierderi uriașe rușilor. Și, deși pot provoca aceste pierderi, atâta timp cât rușii îl atacă în valuri, iar ucrainenii se apără și pot decima forțele ruse, din punct de vedere militar are sens să apere Bahmut”, a spus generalul.

Potrivit lui Kozei, Ucraina nu percepe Bahmut „atât de important din punct de vedere politic, propagandistic și chiar strategic”. Deci, dacă forțele ucrainene se retrag din oraș, acestea se vor poziționa puțin mai în spate.

Cât despre ruși, ei privesc Bahmut mai mult din punct de vedere politic.

"Pentru Rusia, acesta are o încărcătură simbolică care a fost folosit mult de PR. Dacă rușii nu reușesc să-l captureze, va fi un dezastru, o înfrângere pentru ei”, a spus Kozei.

El a explicat, de asemenea, de ce forțele de ocupație suferă astfel de pierderi colosale în oraș.

"Sunt bătălii într-o zonă urbanizată, care este întotdeauna mai favorabilă pentru apărători. Apărătorul se poate ascunde oricând în aceste clădiri, poate folosi infrastructura, având, ca să spunem așa, o astfel de „armură naturală" în acest oraș. Atacatorul trebuie să iasă, să se ridice din tranșee, dacă le are, să meargă înainte și să se expună”, a spus Kozei.

Serghei Șoigu: Cucerirea orașului Bahmut este necesară pentru continuarea ofensivei ruse în Ucraina

Cucerirea oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte violente timp de mai multe luni în estul Ucrainei, este necesară pentru continuarea ofensivei ruse, a afirmat astăzi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.

"Acest oraş este un nod important (de linii) de apărare pentru soldaţii ucraineni în Donbas. Preluarea controlului asupra acestuia va permite efectuarea de noi operaţiuni ofensive în profunzime contra apărării forţelor armate ale Ucrainei", a declarat Şoigu, în cadrul unei reuniuni cu responsabili din ministerul său, difuzată la televiziune.

Ministrul rus al Apărării a mai spus că Occidentul îşi sporeşte livrările de arme în Ucraina, dar a promis că acestea nu vor schimba cursul evenimentelor pe câmpul de luptă.

"Eliberarea Artemovsk-ului continuă", a declarat Şoigu în intervenţia televizată, folosind vechiul nume, din epoca sovietică, al oraşului Bahmut.

Evgheni Prigojin, liderul grupului rus de mercenari Wagner care conduce bătălia pentru Bahmut, a spus vineri că forţele sale au "înconjurat practic" oraşul.

În mesajul nocturn de luni, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că înalţii responsabili militari ucraineni au promis continuarea apărării oraşului Bahmut.

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane în Europa, afirmă că Rusia încalcă unul dintre principiile fundamentale ale războiului în tentativa sa de a cuceri orașul Bahmut din estul Ucrainei.

„La începutul invaziei rusești am notat că armata rusă încălca fiecare dintre cele 9 principii ale războiului. Acum, la Bahmut, cu lipsa de coordonare între Prigojin, Șoigu, Gherasimov și Putin ei par să încalce cu precădere una: Unitatea comenzii”, notează ofițerul american pe pagina sa de Twitter.

„Unitatea comenzii descrie o unitate a eforturilor și o unitate a scopurilor care se întâmplă când toți factorii - guvernul, oamenii, soldații, comandanții, unitățile - înțeleg ceea ce încearcă să realizeze și cum să facă acest lucru”, explică el.

Hertling amintește de asemenea că generalul prusac Carl von Clausewitz, considerat unul dintre cei mai mari teoreticieni militari din istorie, a descris unitatea comenzii drept „Principiul Coordonator al Războiului”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #retragere, #general polonez , #Razboi Ucraina