Ce se schimbă pe linia frontului dacă forțele ucrainene se retrag din Bahmut

Sambata, 04 Martie 2023, ora 20:15
8266 citiri
Ce se schimbă pe linia frontului dacă forțele ucrainene se retrag din Bahmut
Lupte grele la Bahmut

Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei a vizitat vineri, 3 martie, soldații din Bahmut pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, o reflectare a poziției precare în care se află forțele ucrainene.

Generalul Oleksandr Sirski ‌a avertizat‌ într-o declarație că Rusia aruncă „cele mai pregătite unități” în luptă și ‌a spus ‌că evaluează „problemele legate de creșterea capacității de apărare a unităților ucrainene de pe linia frontului.”

Deși Ucraina se apără crâncen, în ultimele săptămâni forțele Moscovei au avut câștiguri care pun în pericol drumurile critice din oraș și din afara orașului.

Acele drumuri sunt vitale pentru aprovizionarea trupelor, dar și pentru o retragere, dacă este nevoie, potrivit New York Times.

Pentru moment, comandanții spun că au împins trupele ruse puțin, reducând amenințarea cu focul de artilerie să ajungă la autostradă principală care duce spre sud-vest în afara orașului.

Comandanții ucraineni spun că vor să reziste cât de mult pot, degradând forțele inamice chiar dacă în cele din urmă nu pot păstra orașul. Provocarea este sincronizarea, asigurându-se că, dacă o retragere devine necesară‌, ei o pot efectua într-un mod care să minimizeze pierderile.

„Sarcina forțelor noastre din Bahmut este să provoace cât mai multe pierderi inamicului”, a declarat vineri Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, la Radio NV. „Fiecare metru de pământ ucrainean costă sute de vieți în tabăra inamicului.”

Oficialii ucraineni dau ca exemplu bătăliile pentru Sievierodonețk și Lisiciansk din vară pentru a-și explica strategia. Orașe adiacente situate în regiunea Lugansk din est, ambele au fost bombardate cu câteva săptămâni înainte de a cădea. La acea vreme, mulți au pus la îndoială înțelepciunea ucrainenilor de a ține de ele, având în vedere pierderea uluitoare de vieți omenești. La apogeul bătăliei, oficialii ucraineni estimau că sute de soldați ucraineni erau uciși și răniți în fiecare zi.

Dar colonelul Serhi Cerevati, un purtător de cuvânt al comandamentului de est al Ucrainei, a spus că, reținând atât de mult timp armata rusă în acele orașe, Ucraina a reușit să degradeze grav capacitatea de luptă a inamicului, deschizând calea pentru o contraofensivă de succes în toamnă.

Ce ar putea forța o retragere ucraineană?

Acum cel mai grav risc pentru forțele ucrainene este ca acestea să fie încercuite și forțate să se predea sau să fie ucise. Dar riscul imediat este ca Rusia să facă imposibilă reaprovizionarea luptătorilor ucraineni în și în jurul Bahmut.

Există trei artere principale care oferă linii vitale de salvare pentru miile de soldați ucraineni care luptă în și în jurul orașului. Forțele ruse au întrerupt una dintre rute și s-au apropiat de celelalte două drumuri principale, potrivit soldaților și voluntarilor care au folosit în mod regulat traseul.

Ei spun că drumul de la Bakhmut la Ciasiv Iar – la doar câțiva kilometri spre vest – este acum bombardat regulat și forțele ruse lansează atacuri pentru a încerca să-l închidă. Spre sud-vest, unde contraatacul ucrainean i-a împins pe ruși înapoi, autostrada principală este încă bombardată puternic, dar este mai sigură acum decât era în urmă cu câteva zile, potrivit comandanților din zona Bahmut.

„Inamicul încearcă să avanseze și efectuează atacuri aproape în fiecare oră”, a spus Nazarenko, comandantul adjunct al gărzii naționale a Ucrainei, care parcurge acest drum.

Dar el a spus că apărarea ucraineană a liniei de aprovizionare „rămâne fermă”.

Întăriri ucrainene au fost trimise în această săptămână, potrivit comandanților ucraineni, dar nu este clar dacă sunt acolo pentru a ajuta la acoperirea unei retrageri sau pentru a încerca să păstreze orașul și mai mult.

Rușii par acum să se bazeze pe nivelarea a cât mai multe clădiri astfel încât ucrainenii să aibă puține locuri în care să se adăpostească și să tragă asupra trupelor ruse.

În afara orașului, unde Ucraina a stabilit inele de poziții defensive menite să oprească asalturile rusești din nord, est și sud, luptele sunt constante. Forțele ucrainene vizează vehicule blindate rusești în câmpii deschise și ascunse în păduri. Rusia trimite valuri obuze de infanterie asupra liniile de tranșee ucrainene.

Oficialii ucraineni mai spun că atunci când se retrag, presupunând că o vor face, va însemna că rușii vor trece doar la distrugerea următorului oraș de pe hartă. Acesta ar fi Ciasiv Iar.

Ucraina controlează în continuare aproximativ jumătate din regiunea Donețk, iar analiștii militari spun că Moscova se va lupta probabil să folosească Bahmut ca trambulină pentru a mătura regiunea. Liniile defensive ale Ucrainei se vor muta mai în spate, iar războiul istovitor de uzură va continua, cel mai probabil, la doar câțiva kilometri spre vest.

Totuși, împingerea ucrainenilor ar oferi Kremlinului capacitatea de a promova bătălia ca o victorie după luni de eșecuri demoralizatoare.

Ucraina s-a pregătit de luni de zile pentru căderea Bakhmut, chiar dacă ține strâns de oraș. Forțele sale își întăresc pozițiile în Ciasiv Iar, iar lucrătorii umanitari și voluntarii și-au intensificat eforturile pentru a evacua civilii din oraș și pe cei care reușesc să iasă din Bakhmut, unde se estimează că mai sunt aproximativ 3.000 de civili.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte bahmut, #pierderi, #retragere , #Razboi Ucraina