Rusia a căzut în propria sa capcană: bloggerii ruși, nemulțumiți de fixația pentru Bahmut

Marti, 14 Martie 2023, ora 23:35
3432 citiri
Rusia a căzut în propria sa capcană: bloggerii ruși, nemulțumiți de fixația pentru Bahmut
Lupte grele la Bahmut/ FOTO: Moscow Times

Bloggerii ruși continuă să speculeze despre o posibilă contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei și vorbesc despre faptul că trupele ruse sunt legate de operațiuni ofensive la Bahmut, ceea ce, în opinia lor, crește capacitățile ofensive ale Ucrainei, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Bloggerii, scriu analiştii ISW, sunt în mare parte de acord că forţele ucrainene vor acorda prioritate unei ofensive în sud asupra Berdiansk-Melitopol în regiunea Zaporijia sau Mariupol-Volnovakha în regiunea Doneţk, dar unii au susţinut că forţele ucrainene au suficientă putere de luptă pentru a lansa o a doua contraofensivă sau într-o altă zonă din sud de-a lungul liniei Kupiansk-Svatov, în nord-estul regiunii Harkov.

Iar un blogger asociat cu Wagner a fost de acord cu evaluarea anterioară a ISW a apărării ucrainene de la Bahmut, argumentând că forțele ucrainene trimit cea mai bună infanterie rusă disponibilă în jurul lui Bahmut pentru a reduce capacitatea forțelor ruse de a opri orice avans ucrainean. El a susținut că forțele ucrainene vor putea să avanseze spre sud și să întâmpine o rezistență rusă minimă acolo.

Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene ar ataca sudul Ucrainei pentru că „Crimeea distrusă” este de importanță strategică, dar „Donbasul distrus” nu este. Iar deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Dmitrii Kuznețov, a spus că trupele ucrainene vor distruge în cele din urmă Podul Kerci, așa cum au făcut cândva Podul Antoniv. El a cerut forțelor ruse să ia măsuri pentru a proteja liniile de comunicație terestre critice care leagă Crimeea de Rusia.

La Bahmut, unde compania militară privată Wagner a preluat controlul asupra părții de est a orașului, au loc lupte brutale - pe străzi, printre ruinele clădirilor aruncate în aer și în adâncurile minelor, potrivit bloggerilor militari ruși.

„Unitățile de asalt ale grupării Wagner înaintează din mai multe direcții, încercând să străpungă apărarea efectivelor noastre și să avanseze spre cartierele centrale ale orașului. În lupte aprige, apărătorii noștri provoacă inamicului pierderi considerabile”, a spus Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, potrivit unui comunicat transmis de armata ucraineană.

Progresul rusesc „este nesemnificativ” la Bahmut, în timp ce ucrainenii duc acolo o campanie „în general reușită” pentru a-i epuiza pe atacatori și a câștiga timp, a explicat Strelkov. Ucrainenii au un control ferm asupra părții de vest a orașului, totuși, și dacă vor decide să se retragă, nu va mai conta prea mult pentru forțele rusești epuizate, a subliniat el.

AZOM, noul Azovstal din Bahmut

Serviciile de informații din Occident au spus că soldații ucraineni fortifică uzinele AZOM pentru a-i ademeni pe mercenarii Wagner într-un asediu lung în care să își epuizeze resursele și să sufere cât mai multe pierderi. Asemănător uzinelor Azovstal din Mariupol, și AZOM – una dintre cele mai mari fabrici de metale neferoase din fosta Uniune Sovietică – a fost proiectată de inginerii sovietici să reziste unui atac al NATO.

„Există un sistem subteran de comunicații și are propriile sale surse de apă și generatorare electrice”, potrivit site-ului ukrrudprom.com, specializat în industria metalurgică din Ucraina. „Duminică, surse din Wagner au anunțat că mercenarii au pătruns înăuntrul complexului AZOM pe partea de vest a râului ce străbate orașul Bahmut. „Aceste poziții din interiorul uzinei metalurgice AZOM vor permite le vor permite să preia controlul asupra zonelor fortificate ale inamicului”, a raportat canalul de Telegram al Grupului Wagner.

Uzinele AZOM au fost deținute de mai multe companii asociate cu frații Serhii și Andrii Kliuiev, doi oligarhi ucraineni proruși. Cei doi frați au fugit din Ucraina în 2014 după revoluția Maidan care a răsturnat administrația pro-Kremlin a președintelui Viktor Ianukovici. Andrii Kliuiev era la acea vreme șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.

Situația pe liniile frontului

Forțele Moscovei au intensificat atacurile de artilerie și infanterie în estul Ucrainei, încercând să își îmbunătățească poziția înainte ca ambele părți să lanseze o ofensivă majoră, relatează New York Times.

Din Kupiansk, în nord, la Avdiivka, în sud, prin Bahmut, Lîman, și zeci de localități între ele, forțele rusești atacă de-a lungul unui arc de 257 de kilometri în estul Ucrainei, în confruntări din ce în ce mai intense pentru avantajul tactic înainte de posibile ofensive de primăvară.

Luni, lupte grele au fost raportate la Avdiivka și împrejurimi - orașul s-a aflat în prima linie în cea mai mare parte a anului trecut, iar în ultimele zile a devenit din nou punctul central al luptelor. Armata ucraineană a anunțat că a reușit să respingă atacurile infanteriei asupra orașului și a cel puțin cinci sate din vecinătate.

De când a început războiul, rușii au încercat fără succes să cucerească Avdiivka, deși orașul se află la doar câțiva kilometri de capitala regională Donetsk, aflată sub control rusesc. În ultimele zile, comandanții ruși au raportat capturarea unor sate din apropiere.

Rusia a intensificat bombardamentele și atacurile terestre asupra orașului Kupiansk și a satelor din împrejurimile sale, astfel că Kievul a cerut civililor să se evacueze. Forțele invadatoare rusești au intensificat loviturile de artilerie și la Lîman și în alte localități. Potrivit armatei ucrainene, în încercarea de a străpunge liniile defensive, rușii lansează peste 100 de atacuri într-o zi.

Cu majoritatea clădirilor avariate de bombardamente, în localități aproape părăsite, bătăliile se dau pentru controlul drumurilor și al căilor ferate. Kremlinul le consideră importante prin prisma obiectivului său de a cuceri provinciile estice care compun regiunea Donbass. Totodată, părțile combatante pot obține o poziționare mai bună pentru următorul atac, informații despre pozițiile celeilalte și, în plus, orice reușită are valoare propagandistică.

Pregătiri de ofensive

Analiștii militari occidentali au prezis că Rusia, după ce a mobilizat 300.000 de rezerviști, trimițându-i pe mulți dintre ei pe câmpul de luptă, va lansa o nouă ofensivă majoră în primăvară. În prezent, aceiași își pun întrebarea dacă nu cumva armata rusă este mult prea epuizată pentru a se angaja în atacuri de amploare, fiind obligată să se mulțumească cu asalturi limitate, așa cum au loc în acest moment.

În același timp, este de așteptat ca ucrainenii, care se bazează pe afluxul viitor de armament occidental și al unor forțe proaspete, să lanseze o nouă contraofensivă în următoarele săptămâni. Analiștii, oficialii ucraineni și chiar comentatorii ruși au sugerat că aceasta ar urma să aibă loc în partea de sud-vest a frontului, ucrainenii putând încerca să avanseze spre est din Herson și spre sud din Zaporozie, în direcția Melitopol, și sperând să distrugă podul care face legătura între peninsula Crimeea și estul regiunii Donbas.

Blogul rusesc Ribar a scris luni că forțele ucrainene de pe malul vestic al râului Nipru cercetează pozițiile rusești de pe malul opus cu ambarcațiuni rapide și drone. Totodată, au trimis bărci, barje și unități specializate în construirea de poduri de pontoane în zona Herson, semn că pregătesc atacuri.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #nemultumiri , #Razboi Ucraina