Ucrainenii au transformat Bahmut în „zona morții” pentru ruși, susțin serviciile secrete britanice

Sambata, 11 Martie 2023, ora 13:03
5533 citiri
Ucrainenii au transformat Bahmut în „zona morții” pentru ruși, susțin serviciile secrete britanice
Lupte grele la Bahmut/ FOTO: RNZ

Bahmut a devenit o „zona morții”, foarte dificilă pentru forțele mercenare Wagner ale Rusiei care încearcă să-și continue asaltul spre vest, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare a informațiilor.

Forțele ucrainene continuă să controleze partea de vest a orașului Bahmut și au distrus podurile de peste râul care străbate localitatea de la nord la sud și care a devenit, practic „linia frontului”, după ce mercenarii Wagner au preluat controlul asupra zonei estice a orașului. Malul râului a fost astfel transformat de ucraineni într-o veritabilă „zonă a morții”, din cauza fâșiei de teren deschis, cu o lățime de 200-800 de metri, în care atacatorii ar urma să atace complet descoperiți, se arată în evaluarea de duminică a războiului din Ucraina, făcută de ministerul britanic al Apărării.

Experții britanici arată că, în acest condiții, ucrainenii aflați în clădirile fortificate din partea de vest a Bahmutului pot deschide focul asupra atacatorilor care trec prin respectiva fâșie de teren deschis, care devine astfel o „zonă a morții” („killing zone”), ceea ce va reprezenta o mare provocare pentru mercenarii Wagner care ar încerca să atace frontal pozițiile ucrainene.

Cu toate acestea, forțele ucrainene și liniile lor de aprovizionare din vest rămân vulnerabile la încercările continue ale Rusiei de a depăși apărătorii din nord și sud.

Vladimir Rogov, liderul mişcării "Împreună cu Rusia", a declarat, sâmbătă, 11 martie, că armata ucraineană îşi mută o parte din forţele sale din zona pe care o controlează în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) în direcţia Bahmut, unde au loc în prezent cele mai înverşunate lupte.

"Se observă transferul unităţilor armatei ucrainene de pe frontul din Zaporojie spre Artiomovsk" (denumirea rusă a Bahmut), a declarat el pentru agenţia de presă rusă TASS.

În pofida acestui fapt, numărul de efective al armatei ucrainene de pe frontul din Zaporojie nu se diminuează, observăm transferul persoanelor mobilizate, al unităţilor care se schimbă prin rotaţie şi a militarilor pregătiţi în Occident", a afirmat liderul prorus.

În regiunea Zaporojie, anexată în cea mai mare parte de către Rusia în septembrie anul trecut, "sunt concentraţi circa 70.000 de militari ai armatei ucrainene", potrivit lui Rogov.

Cu o zi în urmă, fondatorul armatei private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, afirmase că armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă la Bahmut.

Rusia vrea să cucerească întregul Bahmut, unde au rămas mai puţin de 4.000 de locuitori, înainte ca Ucraina să-şi lanseze contraofensiva de primăvară, care ar putea începe peste două luni, dacă Kievul va primi la timp mai multe muniţii şi rachete cu rază mai lungă de acţiune din Occident, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Ucraina a decis să lupte în continuare în devastatul oraș Bahmut deoarece bătălia de acolo imobilizează cele mai bune unități ale Rusiei și le degradează înainte de contraofensiva pe care ucrainenii o au planificată pentru această primăvară, planificată în primăvara ucraineană, a declarat principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Trupele ucrainene sunt înconjurate dinspre est, nord şi sud, deşi mercenarii Grupului Wagner nu au ajuns încă în centrul oraşului Bahmut, pentru care ar trebui să traverseze râul Bahmutka dinspre est.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #mercenari, #wagner , #Razboi Ucraina